Somerset

de
Leila Meacham

 

Editura Litera
Colecția: Cele mai frumoase romane de dragoste
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: Somerset (2014)
Traducere: Oana Celia Gheorghiu
Număr de pagini: 608
titlu achiziționabil pe 
Cartepedia.ro

 

Somerset este un roman al spiritului de pionierat, al coloniștilor întemeietori de noi comunități sociale, al peregrinilor care au avut curajul să înainteze mereu tot mai departe, generație după generație, atâta vreme cât zările le rămâneau deschise.

Somerset - coperta

În anul 1835, în apropiere de orașul Charleston, în statul Carolina de Sud, se întind două plantații prospere, Queenscrown și Meadowlands, aparținând unor familii de mari moșieri, stâlpi ai elitei locale, ai căror strămoși, înainte de a emigra în America, reprezentau nume de referință în istoria Angliei.

Familia Warwick și familia Toliver sunt descendente ale spițelor nobiliare pretendente la tronul englez care au luptat în Războiul celor Două Roze: Warwick pentru Casa de York, având ca simbol roza albă, Toliver pentru Casa de Lancaster, ce avea drept însemn trandafirul roșu.

Acum între membrii lor s-a instalat pacea și prietenia, trecutul nu mai este amintit decât în mici tachinări tradiționale și în încăpățânarea cu care fiecare familie nu cultivă decât trandafiri de culoarea celui preferat odată.

Silas Toliver și Jeremy Warwick, cei mai întreprinzători dintre tinerii clanurilor de coloniști, pregătesc o nouă etapă de strămutare.
De data asta într-o regiune de graniță cu soartă neclară, Texas, stat disputat între guvernul mexican, fermieri americani înfingăreți și indieni băștinași ce nu vor să renunțe fără luptă la terenurile lor de vânătoare.

În peisajul acesta beligerant, făurit de bărbați doritori de pământuri, scriitoarea Leila Meacham inserează o bogată galerie de protagoniste, femei de diferite vârste și rase, cu preocupările, gândurile și pasiunile lor, ce devin punctele forte ale narațiunii.
Conflictele istorice majore rămânând doar fundalul poveștilor de viață ale personajelor, atât de interesante și aventuroase prin ele însele, chiar dincolo de războaie și revoluții.

Memorabilă este mai ales personalitatea Jessicăi Wyndham, căsătorită Toliver, fiică de mare proprietar de plantații și sclavi, în Carolina de Sud, ce după studiile la Boston s-a întors acasă cu convingeri aboliționiste, gata să înfrunte societatea în care trăia, dar având grijă să nu atragă astfel pedepse asupra prietenei ei din copilărie, sclava de culoare Tippy, căreia chiar cei dragi ei i-ar pricinui suferință, dacă fata lor ar face de rușine familia.

În timpul pregătirii expediției, toate problemele sudului american de dinainte de Războiul de secesiune sunt radiografiate prin prisma întâmplărilor dramatice care se precipită în colectivitatea locală.

Destinele generațiilor proaspete ale celor două familii se împletesc din nou și drumul spre Texas le va lega și mai puternic, prin năzuințele comune și lupta pe care o duc împreună pentru a-și împlini visurile.

Somerset 2

Somerset este un prequel al unui alt roman de succes al autoarei, Roses/Trandafiri, lansat în 2010.
Seria fiind o saga familială întinsă pe mai multe generații, cele două titluri au doar legături succesorale.
Eu am citit mai întâi acest western romantic, Somerset, a cărui acțiune se desfășoară între anii 1835-1900, pentru că m-a atras mai mult perioada istorică respectivă. Dar la cât de bine scrie Leila Meacham, sigur nu am să scap nici primul ei volum, ce-și preia protagoniștii pe la 1916, în alte vremuri de teribile frământări ale umanității.

 

images (3)

 

cartea
poate fi
comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia