Regele Tutankhamon

comorile din mormânt

 

de
Zahi Hawass

fotografii
de
Sandro Vannini

 

 

Editura RAO
Colecția: Enciclopedia RAO
Data publicării în limba română: 2008
Titlu original: King Tutankhamun: The Treasures of the Tomb (2007)
Traducere: Luiza-Anca Kraft
Număr de pagini: 298

 

Tutankhamon (n. 1342 î.Hr. – d. 1325 î.Hr.) a fost conducătorul Egiptului între anii 1334 î.Hr. – 1325 î.Hr, urcând pe tron la 8 sau 9 ani.
El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton), făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, într-o perioadă istorică numită și Epoca de aur a faraonilor.

Celebritatea postumă a lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor, de lângă Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul monument de acest gen care a scăpat neprofanat și nejefuit, timp de peste 3000 de ani.

S-au scris nenumărate cărți despre faraonul-copil, fabuloasele sale comori și mormântul lui rămas neatins de trecerea timpului, dar acest volum al reputatului egiptolog Zahi Hawass oferă cititorului o perspectivă unică, privilegiată, asupra celebrului tezaur.

Sub forma unui excepţional album fotografic, în ediție enciclopedică de lux, ne este facilitată o dublă călătorie în trecut, atât în epoca marii descoperiri, cât și în îndepărtata antichitate egipteană.

coperta

Lucrarea Regele Tutankhamon – comorile din mormânt înfățișează rezultatele celor zece ani de cercetări minuțioase efectuate de Howard Carter împreună cu echipa sa și prezintă camerele mortuare în ordinea în care au fost examinate, ilustrând în cele mai mici detalii, artefactele catalogate.

În calitate de expert arheolog, Hawass reconstituie, pe lângă amănuntele și informațiile aflate în timp despre fiecare obiect excavat, și emoțiile descoperirii inițiale, ale aducerii sale la lumina prezentului.

Magnificele fotografii color, publicate la o calitate deosebită și în format mare, realizate de Sandro Vannini utilizând cele mai avansate tehnologii digitale, oferă puncte de vedere inedite asupra a 200 de obiecte istorice fascinante, găsite în situl arheologic, permițând cititorului să observe acest fabulos tezaur rămas intact de milenii, într-un mod chiar mai detaliat decât e posibil a fi admirat cu ochiul liber.

Volumul cuprinde 324 de ilustraţii mari şi 26 de planşe gigantice pliabile.

tutankhamun

Zahi Hawass este secretar general al Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt şi conduce săpăturile arheologice de la Gizeh, Saqqara şi din oaza Bahariya.
De-a lungul ilustrei și îndelungatei sale cariere, a făcut multe descoperiri arheologice importante, cum sunt: mormintele Constructorilor Piramidelor de la Gizeh, Valea Mumiilor de Aur de la Baharyia și identificarea mumiei reginei Hatshepsut.
A scris numeroase articole, studii şi cărţi despre Egiptul Antic, printre care The Royal Tombs of Egypt / Mormintele regale ale Egiptului şi Secrets from the Sand / Secretele nisipului.

Sandro Vannini e un fotograf renumit care a lucrat mulţi ani cu Hawass, contribuind, printre altele, cu fotografii la The Royal Tombs of Egypt / Mormintele regale ale Egiptului.

Orice pasionat de istorie, de arheologie, de civilizația Egiptului Antic, de viața faraonilor sau de misterele necropolelor milenare ar trebui să aibă acestă carte în bibliotecă.

 

images (3)

 

Puteți achiziționa volumul online
– pe site-ul editurii RAO –
sau în librării

RAO