Bastardul

de
Daniel Zărnescu

 

Editura Stepout Publishing House
Colecția: Ghiozdanul cu cărți
Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 304

 

Se simte acut în cultura noastră pop, nevoia de literatură și film cu subiect geto-dacic. Avem un public numeros pasionat de orice are legătură cu Dacia, doritor să vadă și alte încercări de reconstituire a lumii antice strămoșești, în producții ceva mai recente decât Dacii sau Columna.

Bastardul, noul roman al lui Daniel Zărnescu, vine ca un răspuns ideal la așteptările fanilor acestui gen autohton de ficțiune istorică, completând o nișă, fără să pară deloc că ar bifa asta programatic. Autorul, pur și simplu, spune o poveste familială din vremea Imperiului Roman, cu ramificații tensionate în mediul militar și politic, ce – aproape întâmplător – se petrece în provincia romană de la nordul Dunării.

În anul 270 d. Hr., împăratul Aurelian încearcă să stabilizeze granițele imperiale și să refacă autoritatea Romei, grav afectată de îndelungata criză internă.
Războaiele civile, mișcările de secesiune, luptele pentru putere, succesiunea rapidă a împăraților impuși de armată au slăbit și fragmentat moștenirea romană, mai mult decât năvălirile barbare.

Aflat în Dacia, la vremea aceea împărțită în trei regiuni administrative: Dacia Malvensis, Dacia Apulensis și Dacia Porolissenssis, împăratul îi înfruntă pe goți, hotărât să respingă și să înfrângă definitiv periculosul trib al tervingilor, condus de ferocele Canabaudes.

În timpul bătăliei decisive, se remarcă în luptă ambii fii ai guvernatorului Daciei, Publius Cornelius.

Bastardul 1

Flavius Cornelius este generalul Legiunii a XIII-a Gemina, moștenitorul de drept al mândrului nume patrician ce a marcat istoria Romei.

Tiberius Geta, cel care a provocat moartea regelui terving, e doar un bastard, un simplu soldat de cavalerie, pe jumătate dac, reprezentând pentru tatăl său o greșeală din tinerețe, dar și o veșnică problemă familială de care nu a putut și nu a vrut să se dezică.

Cu o soție din stirpe romană puternică politic și bogată, Fulvia, viața bătrânului Publius nu a fost ușoară de când a insistat să își crească și băiatul din flori în propria casă. Și nici a micului Tiberius, mama sa vitregă transformându-i toată copilăria într-un iad.

Din clocotul acesta freudian, nu e de mirare că puștiul semi-barbar s-a maturizat într-un bărbat încăpățânat ce încearcă să-și confirme mereu statutul de problemă, militar indisciplinat, bețiv, cartofor, parior, scandalagiu și afemeiat, dar apreciat de camarazii de luptă, coșmarul oricărui ofițer perfect, așa cum este comandantul legiunii din care face parte, fratele lui vitreg.

«… Câteodată, când te afli în mijlocul bătăliei, mintea îți joacă feste și iei decizii necugetate. Deja linia noastră era formată din jumătate de centurie, ca număr, iar el – un singur călăreț cu calul lui. Și venea direct către noi. Către mine! Am lăsat scutul jos.

“Soldaaaat!”, s-a auzit vocea disperată a lui Flavius, din spatele meu. “Ce faci? Scutul sus! Ține linia!”

Atunci m-a recunoscut, pentru că i-am simțit nervii până în spatele urechilor. Dacă ar fi fost lângă mine, m-ar fi sfâșiat cu mâinile goale.

“Tiberiuuuuus! Mișcă-ți curul înapoi și ține linia! E un ordin!” …»

Frustrările distructive acumulate în copilărie le îndreaptă Tiberius, în aceeași măsură, asupra întregii sale familii romane, dar și asupra lui însuși, nedând nicio șansă rarelor manifestări de dragoste părintească ale tatălui și având o relație – mai mult răzbunătoare decât pasională – cu soția onorabilului Flavius, frumoasa Domiția.

Tulburările acestea personale sunt surprinse pe fondul marilor tulburări istorice ale vremii.
La nivel înalt este deja luată decizia retragerii legiunilor romane la sud de Dunăre, lăsând populația de băștinași și coloniști, mulți dintre ei veterani ai armatei împroprietăriți după încheierea stagiului militar, fără administrare imperială, dincolo de siguranța simbolică oferită de Pax Romana.

Cum vor reacționa locuitorii celor trei Dacii, la aflarea veștii?
Câți dintre ei vor urma trupele peste Dunăre și câți vor rămâne pe loc, riscând confruntarea cu invadatorii barbari, care nu vor mai avea de cine să fie opriți într-un mod organizat?
Pentru coloniștii romani care nu acceptă evacuarea și dacii romanizați, Retragerea Aureliană este o apocalipsă locală, propria Atlantindă, un veritabil sfârșit de lume.

Bastardul - Daniel Zarnescu

Firele narative ale istorisirii se desfășoară dual, urmărind la persoana întâi perspectiva lui Tiberius, simplă, cazonă, sarcastică, cinică și veșnic revoltată, iar la persoana a treia, în capitole culisante, intrigile politice rafinate din administrația imperială.

Suspansul și tensiunea se nasc nu numai din ciocniri armate sau peripeții ostășești, ci și din înfruntări subtile de voințe ale conducătorilor, din competiția lor cvasi-sportivă de a manipula și a-și fideliza masele.

Documentarea scriitorului este impresionantă, cu atât mai mult cu cât epoca aleasă este una dintre cele mai slab certificate din istoriografia romană, tocmai din cauza debandadei generalizate.
Tradițiile, atmosfera locală și evenimentele sunt completate de extrapolări logico-realiste, acolo unde ele nu au fost total acoperite de surse informative, ajungându-se la maximum de plauzibilitate posibilă.

Bastardul este un roman istoric de aventuri, dar și o saga familială dramatică, surprinzând psihologic și sociologic lumea daco-romană în momente decisive ale istoriei sale, trăite pe muchia însângerată dintre extincție și renaștere.

Fluiditate a acțiunii, ritm trepidant, puzzle geopolitic în febrilă rearanjare și protagoniști ce te obligă să-i reevaluezi mereu – totul e viu, forfotitor și în continuă mișcare, în cartea lui Daniel Zărnescu.
Asemeni universului pe care îl oglindește.

Sper ca volumul acesta să fie doar primul al unei serii – destinele încrucișate ale personajelor sale par de abia la începutul traseelor lor epopeice.

 

images (3)

 

Romanul
poate fi achiziționat în
libraria online
Stepout Shop

 

editura stepout