Prietena

de
Teresa Driscoll

 

 

Editura Herg Benet
Colecția: Passport
Data publicării în limba română: 2019
Titlul original: The Friend (2018)
Traducere: Ioana Duda
Număr de pagini: 304
Tip copertă: broșată

 

 

Teresa Driscoll, autoarea thrillerului de succes Sunt cu ochii pe tine, revine cu o nouă poveste tulburătoare și tensionată, în cel mai recent roman al său, Prietena.

Fosta prezentatoare de știri BBC își plasează și de această dată personajele la periferia urbană, într-una dintre micile localități englezești pitorești unde citadinul se topește în rural, prin stabilirea în zonă a corporatiștilor navetiști prosperi care caută o oază de liniște…
Locul ideal în care un lup ar putea rătăci camuflat în blană de oaie.

Sophie pare să aibă o viață perfectă. Un soț care o iubește, un băiețel de patru ani pe nume Ben, o casă exact așa cum visase dintotdeauna. Dar în spatele fațadei strălucitoare prezentate în afară, s-au acumulat încet-încet o mulțime de nemulțumiri care amenință să o fisureze.
Existența într-o vilă de țară nu e nici pe departe atât de comodă pe cât și-o imaginase, a renunțat la serviciu pentru a naște doi copii, unul după celălalt, și nu a fabricat decât unul, deși de patru ani se tot străduiește să se țină de plan, se simte tot mai îndepărtată de soțul său care își continuă serviciul și nu e destul de sensibil cu începutul ei de depresie. Toate problemele femeii par cu atât mai grave, cu cât prea puțină lume le-ar înțelege, considerându-le niște capricii ale unei răsfățate de soartă.

Atunci când Emma se mută și ea în Tedburry, minuscula localitate unde toți se cunosc, Sophie este imediat atrasă de personalitatea acesteia, o percepe ca suflet pereche și ajung foarte repede cele mai bune prietene.

Emma e chiar amica, atât de necesară, capabilă să o asculte pe Sophie, să o înțeleagă și să-i dea sfaturi inteligente, având și un băiețel de aceeași vârstă cu Ben, astfel că legăturile dintre cele două femei devin tot mai profunde.

Între astfel de prietene, încrederea ar trebui să fie absolută, și, în ciuda unor semne de întrebare pe care le ridică alții în privința Emmei, Sophie nu ar avea de ce să se teamă să-i lase-n grijă ființa cea mai dragă, propriul fiu.
Totuși, atunci când asta se întâmplă, sentimentul că a făcut o greșeală teribilă… se concretizează într-un mod înfiorător.

Prietena Editura Herg Benet

Romanul Prietena radiografiază aproape clinic stări psihologice complexe și delicate ca sentimentele materne, furtuna interioară din timpul luptei cu infertilitatea, depresia postnatală, traumele infantile sau sociopatia.
Dar mai mult decât asupra oricărui alt subiect, autoarea se concentrează să expună ideea că răul se poate ascunde chiar și în cele mai puțin suspectabile persoane – o dorință de demascare a diabolicului nedetectabil cu care a rămas din vremea în care activa în mass-media.

Stilul narațiunii ar putea fi considerat cam alambicat, din cauza salturilor temporale și de perspective, de la un capitol la altul, dar unui cititor ager de romane polițiste, nu are cum să-i pună cu adevărat probleme.
Nu există mistere tipice thrillerului criminalistic de rezolvat, mai degrabă cartea e genul care menține vie curiozitatea de-a vedea ce se întâmplă în continuare și câte dintre suspiciunile induse se confirmă.
Nu se caută un răufăcător, acesta este indicat deja cititorului, chiar dacă nimeni din jurul său nu-i bănuiește natura malefică.

Personajele pozitive sau negative, principale sau secundare, sunt realist conturate și au o dualitate generalizată – partea de personalitate surprizătoare apărând în momentele de maxim stres, când devin altcineva decât erau până în clipele dramatice.

Teresa Driscoll a reușit în Prietena tot ceea ce și-a propus: sondarea sufletului uman, a universului matern cu diversele etape ale închegării sale individuale și a psihologiei sociale din comunitățile mici, cvasi-bucolice, idealizate.

 

images (3)

 

Puteți comanda
volumul 
pe

site-ul editurii 
Herg Benet

editura_herg_benet