Coloana de foc

a treia parte din trilogia
Kingsbridge

de
Ken Follett

 

Editura RAO
Data publicării în limba română: 2019
Categoria: Literatura Universală
Titlul original: A Column of Fire (2017)
Traducere: Maria Adam
Număr de pagini: 848
volum achiziționabil pe
Libris.ro

 

După succesul extraordinar al primelor două volume, Stâlpii pământului și O lume fără sfârșit, impresionanta saga generațională Kingsbridge continuă cu un magnific roman rocambolesc desfășurat între a doua jumătate a secolului XVI și începutul celui de-al XVII-lea, una dintre perioadele cele mai turbulente și revoluționare ale istoriei europene.

În Coloana de foc, Ken Follett oglindește, cum știe el atât de bine, marile evenimente ale vremii prin intermediul aventurilor, pasiunilor, intrigilor, înfruntărilor, crimelor, trădărilor sau răzbunărilor unei pleiade de personaje fascinante, trecând din Anglia și Scoția, în Franța, Spania ori Țările de Jos.

Coloana de foc

Este anul 1558 când junele Ned Willard, întors acasă după o lungă călătorie formativă și informativă la Calais, realizează că lumea pe care o cunoștea începe să se transforme dramatic.
Numai maiestuoasa catedrală din Kingsbridge a rămas neschimbată, martoră a conflictelor religioase care încep să tulbure tot mai tare orașul.
O confruntare generalizată, ce devine tot mai acerbă, între catolici și protestanți, între cei toleranți, adepți ai compromisului, și cei care vor să își impună convingerile chiar cu prețul vieții altora.

Fiul unui bogat comerciant protestant, Ned vrea să o ia de soție pe Margery Fitzgerald, fiica primarului catolic al burgului, dar dragostea lor nu reprezintă un factor de luat în considerare la poziționarea politico-socială a celor două tabere fanatizate.
Toate valorile nereligioase, ca iubirea romantică, onoarea, prietenia și lealitatea se supun noului superlativ principial al apartenenței la o biserică sau alta.

Constrâns să părăsească orașul natal, Ned este angajat de Sir William Cecil, consilierul prințesei Elizabeth Tudor, fiica declarată ilegitimă a lui Henric al VIII-lea și a decapitatei Anne Boleyn, viitoarea regină a Angliei.
După neașteptata sa încoronare, tânăra Elisabeta este nevoită să se confrunte cu întreaga Europă catolică unită în a o respinge, în frunte cu pretendenta la același tron Mary Stuart, regina Scoției.

Pentru a se putea apăra mai eficient de atacurile continue ale inamicilor, manifestate prin încercări de înlăturare de la domnie sau planuri de invazie și prin sprijinirea conspirațiilor sau rebeliunilor interne, regina a decis să creeze o rețea de spionaj, primul serviciu secret statal britanic din istorie.

Ned devine unul dintre agenții de încredere ai proaspătului monarh, în timp ce dragostea sa pentru Margery pare că va fi sacrificată pe altarul datoriei patriotice și al tradițiilor patriarhale.

Extremismul religios declanșează nesfârșite violențe, dar dincolo de ciocnirea ideilor unor credințe diferite, se întrezărește voința încrâncenată a tiranilor ce insistă să-și impună puterea și asupra celor care îndrăznesc să creadă în acceptare reciprocă și conviețuire pașnică.

Coloana de foc 2

Coloana de foc este o tapiserie detaliată ce surprinde întreaga panoramă vest-europeană a Evului Mediu târziu.
Documentarea lui Ken Follett este, ca de obicei, desăvârșită și îi permite să înfățișeze atât povești de viață ale unor personaje din categorii sociale mai rar consemnate în istorie, cât și luptele pentru supremație ale politicienilor celebri sau bătăliile acerbe din sânul Bisericii.
Un roman intens și fluid, care instruiește, relaxează și te ține cu sufletul la gură, învolburându-și acțiunea la o scară grandioasă.

Trilogia Kingsbridge este o serie atipică, romanele sale fiind autoconcluzive și putând fi citite independent.
Punctele comune sunt doar monumentala catedrală, orașul din jurul ei și numele de familie moștenite, cu fiecare nouă generație, de protagoniști.

 

images (3)

 

roman
disponibil
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris