Akropolis
Măreața epopee a Atenei
de
Valerio Massimo Manfredi
Editura ALLFA
Grupul Editorial ALL
Anul publicării în limba română: 2004
Titlul original: Akropolis La grande epopea di Atene (2000)
Traducere: Radu Gâdei
Număr de pagini: 288
roman achiziționabil pe
Cartepedia.ro
Akropolis. Măreața epopee a Atenei este un volum enciclopedic de popularizare a lumii antice, scris într-un stil personalizat, nonconformist, atractiv, doldora de informații istorice interesante.
Arheologul, eseistul, romancierul și jurnalistul italian Valerio Massimo Manfredi prezintă, în cartea sa, polis-ul grecesc Atena, cea mai faimoasă cetate a epocii pre-romane, prin mici povestiri despre miturile-i fondatoare, ridicarea monumentelor sale emblematice și apariția instituțiilor care au influențat atât de mult toate democrațiile moderne, până în zilele noastre.
Sunt oglindite credințele, tradițiile, eroii, bătăliile celebre și viața cotidiană din vremurile de început ale civilizației miceniene, până la războaiele cu Sparta și moartea simbolică a lui Socrate, secolele VIII-V î.d.Hr.
Perfect documentată și obiectivă, monografia autorului are intercalate capitole unde sunt descrise călătoriile acestuia în Grecia, prima explorare studențească a vestigiilor arheologice ale vechii Elade, întâlnirea cu un bătrân erudit localnic, Kostas, care se va transforma treptat, prin opiniile radicale pe care le emite, într-o contrapondere subiectivă, naționalistă, la modalitatea neutră, cel mult străin-pasională, în care curge expunerea.
Consemnarea trecutului atenienilor începe de la mit.
A fost nevoie de multe secole ca să se nască un Tucidide, pentru a impune regulile după care trebuie scrisă istoria. Înainte de formalizarea scriptică, oamenii din Atena, la fel ca în toată lumea și în toate timpurile, depănau despre propriile origini povești destul de asemănătoare cu basmele; dar nu era vorba mereu despre relatări inventate ex novo; de multe ori ele erau reflectări ale unor adevăruri parțiale, deformate și îndepărtate în timp, transmise prin viu grai, din generație în generație, eternizate prin cântece și balade.
În aceste povești, la originea tuturor lucrurilor se afla zeița înțelepciunii, care a ajuns să se identifice cu cetatea căreia i-a și transferat propriul nume:
Atena.
Cum a luat naștere conceptul de democrație?
De unde vine cuvântul “maraton”?
De ce folosim expresiile “sabia lui Damocles” sau “firul Ariadnei”?
Ne explică aceste noțiuni Valerio Massimo Manfredi în Akropolis – volum ce se constituie într-o veritabilă călătorie prin Grecia Antică, în căutarea unor locuri legendare.
O istorisire ramificată care, pornind de la un mit, ne conduce până la afirmarea treptată a Atenei ca putere hegemonică în Mediterana, prilejuind întâlnirea cu nume precum Zeus, Atena, Teseu, Dedal, Pericle, Socrate, Fidias… Zei și eroi, poeți, filosofi și condotieri, artizani ai unei epoci irepetabile de tragedie, splendoare și libertate. Ei sunt actorii principali ai fascinantului roman al Atenei care, prin bătălii și capodopere artistice, prin filosofie și teatru, ne poartă către descoperirea unei civilizații ce reprezintă, de mai bine de două mii de ani, un exemplu de referință pentru întreaga lume occidentală.
Manfredi reușește să îmbine istoria, cultura și viața socială a Atenei, într-o frescă vivantă.
După turul făcut – ghidați de el – prin orașul-stat, avem senzația că am aflat totul nu numai despre arhitectura monumentală ateniană, dar și despre politica, filosofia și arta cetății.
Akropolis. Măreața epopee a Atenei este o prezentare istorică uimitor de detaliată, competentă, fluidă și captivantă.
cartea
poate fi
comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia
Cu siguranta o calatorie impresionanta prin Grecia, o poveste fascinanta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O adevarata calatorie in timp. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sigur este o carte excelenta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesanta si educativa! 🙂
ApreciazăApreciază
Ce carte faina! Imi place mult cum scrie Manfredi
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si mie! 🙂 Tare mult! 🙂 Merita citite toate cartile lui de fictiune istorica aparute la noi. 🙂 Sper sa se mai traduca noi titluri sau macar sa se reediteze unele pe care le-am scapat si acum sunt de negasit. 😛
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Arată tare bine coperta. Răzvi e pasionat de istoria Greciei. Mulțumim frumos pentru recomandare. Frumoasă recenzie , Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Vero! 🙂 Cu mare drag! 🙂 Ar fi perfecta cartea pentru Razvi, nu e deloc o prezentare didactico-plictisitoare. 🙂
ApreciazăApreciază
Super
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe Produse si Marci.
ApreciazăApreciază