Păsările
dintr-o bună zi

de
Sally J. Pla

 

Editura Corint
Colecția Corint Junior
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: The Someday Birds (2017)
Traducere: Alina Dobre
Număr de pagini: 336

 

Păsările dintr-o bună zi este un roman minunat despre copilărie, descoperirea lumii și găsirea propriului loc în ea.
Scris cu sensibilitate și duioșie, pornește de la o întâmplare familială dramatică, devenind un veritabil jurnal amuzant de călătorie a unei găști năstrușnice de puști, de-a lungul întinderilor nesfârșite ale Americii.

Când tatăl lui Charile, profesor, jurnalist și părinte unic, este rănit grav în timp ce pregătea un reportaj în Afganistan, viețile celor patru copii ai lui se transformă într-un haos.
Iar haosul este unul dintre lucrurile pe care Charlie nu le poate suferi.

Băiatul de 12 ani are nevoie doar de ordine și regularitate în viața lui.
Fără să se specifice anume în carte, este evident că micul protagonist suferă de o tulburare psihică obsesiv-compulsivă, poate chiar de o formă ușoară de autism.

«… A scăpa din cârlig e o expresie ciudată.
Îmi imaginez că eram un copilaș mic, care nu voia decât să fie lăsat în pace. Și apoi apare cârligul ăsta mare, în care atârn eu, agățat de guler, în timp ce un ditamai cârdul de oameni—familia mea, terapeuții, doctorii—mă privește cum mă zbat.
Oare așa se simte și Tata în spital? Pe dinăuntru, unde nu știm ce se întâmplă, oare se zbate și el
? …»

Bunica copiilor încearcă să suplinească lipsa tatălui, cât timp acesta este internat în comă, cu leziuni cerebrale, într-un spital aproape de casă, în California.
Îi duce în vizită la el și-i îndeamnă să îi vorbească, în speranța că vocile celor dragi pot ajuta la refacerea legăturii minții sale cu realitatea.

Însă atunci când, pentru a se încerca un tratament neurologic de ultimă generație, bolnavul inconștient este transportat la un centru medical de cercetare din Virginia, bunica puștilor trebuie să îl însoțească, iar ei sunt lăsăți în grija unei doici de ocazie, strania Ludmila, tipa de origine est-europeană cu păr roz și perucă liliachie sau albastru-electric, pe care au întâlnit-o în salonul spitalului, veghind la căpătâiul tatălui lor.

pasarile

Sora de cinșpe ani jumate’ a lui Charlie, Davis, adolescenta refractară la noua autoritate adultă, îl târăște pe el și pe frățiorii lor gemeni, de 8 ani, într-o evadare spre Virginia, care e cât pe ce să sfârșească rău, din cauză că la volan este iubitul aiurit al fetei.

Ludmila se dovedește a fi mult mai puțin dictatorială decât o suspectaseră copiii și este de acord să îi transporte chiar ea mai departe, înspre Virginia, odată ce îi recuperează și amorezul dubios al lui Davis sare din schemă.

Astfel începe o excursie de pomină, road trip pe lungile autostrăzi americane, în diferite mașinuțe și mașinoace, printr-o varietate de pesisaje și cunoscând o mulțime de personaje efervescente.

Charlie încearcă să bifeze, pe parcursul expediției, lista cu păsări rare pe care ar vrea să le vadă, întocmită împreună cu tatăl lui, când acesta era bine, sperând ca odată ajunși în Virginia să-i poată spune cât de multe dintre zburătorele speciale a observat.

Învățând tot mai multe despre păsări și viața lor în sălbăticie, băiatul reușește să se conecteze cu propriul stol, cu familia alături de care călătorește, dar și cu alți oameni pe care-i întâlnește, ieșind încet-încet, din reținerile și rutinele sale izolaționiste.

Păsările dintr-o bună zi este o carte de citit la orice vârstă, o călătorie plină de pitoresc, aventuri simpatice și învățăminte desprise din utile experiențe de viață.

Pasarile dintr-o buna zi

Sally J. Pla a călătorit foarte mult și a trecut, împreună cu cei trei băieți ai săi, prin toate locurile pe care le explorează și eroii acestei cărți.
Băiatul ei mijlociu este special și deosebit – ca Charlie – și când era mic nu-i plăceau schimbarea, mâncărurile ciudate și mișcarea continuă.

Ea însăși a fost un copil puțin ciudat, foarte nesigur, într-o lume care are o percepție îngustă despre ceea ce este numit „normal.” Știe ce înseamnă să te temi de aproape orice, să alegi să nu vorbești și să stai mereu singur. În copilărie, era descrisă ca fiind prea sensibilă, prea timidă și prea tăcută.

Sally spune că romanul acesta este cadoul ei, adresat din toată inima tuturor copiilor diferiți, puși în situații dificile, târâți în călătorii pe care nu le doresc.
Este o carte despre acceptarea de sine și despre a învăța cum să te simți mai bine în mediul din jur. Are umor, suflet și păsări… multe păsări.
(Charlie adoră păsările și crede cu tărie că învațarea comportamentului acestora este cheia înțelegerii naturii umane.)

Autoarea a studiat literatura, a lucrat în presă și apoi în învățământul public.
A domiciliat în foarte multe locuri, inclusiv în Franța (pentru că soțul ei este francez).
Acum locuiește, împreună cu familia și câinele lor mare și blănos, în sudul Californiei, în mijlocul unor livezi de lămâi.

 

images (3)

 

Volum achiziționabil la
Editura Corint
și 
 Corint Junior

corintjunior