Casa de sare
și
amărăciuni

de
Erin A. Craig

 

Editura Corint
Colecția CorinTeens
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: House of Salt and Sorrows (2019)
Traducere: Maria Adam
Număr de pagini: 400

 

Casa de sare și amărăciuni este o minunată poveste dark fantasy, cu atmosferă de basm și acțiune încărcată de mister gotic.

Totul începe la Highmoor, grandioasa reședință a ducelui Thaumas, de pe insula Salten, în cripta mausoleului familial, o grotă subterană săpată de ape. Acolo au loc funeraliile lui Eulalie, a patra născută dintre cele douăsprezece surori care înveseleau odată locul prin cântecele și dansurile lor.

Moartea umbrește destinul familiei Thaumas de câțiva ani, îndoliind-o repetat, ca și cum toți membrii ei ar purta povara unui blestem.
Tragediile se înșiruie de la pierderea adoratei mame a fetelor, decedată la naștere.
Imediat după, a urmat întâia născută Ava, lăsată fără viață de o boală incurabilă.
A treia a fost Octavia, moartă la un an după Ava, în urma unui accident.
Apoi Elisabeth, care și-a luat singură zilele, devastată de nenorocirile anterioare.

Casa de sare si amaraciuni Corint

Dar oricât de dureroase au fost morțile precedente, măcar aveau explicații credibile, spre deosebire de cea a lui Eulalie, despre care se spune că ar fi căzut de pe înălțimile stâncoase dinspre mare.
Și acum, cei mai mulți iau în considerare sinuciderea, numai Annaleigh, a șasea fiică, în ordinea nașterii, care își cunoștea bine sora, nu crede că ea ar fi putut săvârși acest gest, încărcând și mai mult de suferință pe cei dragi.

Societatea arhipelagului din care face parte insula Salten începe să izoleze tot mai perceptibil fetele blestemate.
Chiar dacă încă mai sosesc invitați la Balul organizat pe domeniul ducal, băieții de vârsta lor evită să se apropie de ele, neavând nici măcar curajul să le invite la dans, înspăimântați să nu se molipsească de damnarea familiei.

Narațiunea curge la persoana întâi, din perspectiva lui Annaleigh, tânăra protagonistă trecând rapid de la confuzia îndurerată de după noua pierdere, la conștientizarea nepotrivirilor din peisaj și atenția investigativă necesară pentru a descoperi indiciile care să o îndrepte înspre un posibil ucigaș al surorii ei.

CASA DE SARE ȘI AMĂRĂCIUNI de Erin A. Craig

Concentrarea detectivistă a fetei este însă tulburată îngrozitor de viziunile mezinei familiei, care pretinde că este vizitată de stafiile surorilor moarte și desenează portrete sinistre ce par să-i confirme vedeniile.
Mai rău e când și Annaleigh începe să aibă aceleași viziuni.

Elementul fantastic se accentuează după ce fetele descoperă o poartă magică de acces înspre străluciurea petrecerilor altor lumi, de evadare din universul lor alterat și macabru, dar fina analiză psihologică a personajelor păstrează mereu narațiunea într-un ton realist, mai apropiat de cel adult, decât de cel adolescentin.

Trecerea prin portal este la început o distracție nevinovată, eliberarea dintr-un loc unde, în pofida frumuseții și bogăției lor, fetele au ajuns să fie tratate ca niște leproase, dar tot Annaleigh intuiește prima că pare a fi ceva greșit și malefic în perfecțiunea tentației ce le-a fost oferită atât de irezistibil.

Va reuși ea să găsească legătura dintre evenimentele funeste care i-au zguduit familia și să înțeleagă cu ce se confruntă?

Casa de sare si amaraciuni CorinTeens

Casa de sare și amărăciuni încântă prin ambientarea medievalo-marină, cu insule stâncoase, clădiri monumentale, săli de bal, peșteri, porturi și bărci brăzdând valurile, prin modul genunino-înduioșător de a prezenta relațiile dintr-o mare familie, dar și prin subtilele incursiuni în psihologia feminină, în procesul formării diverselor dorințe ale fetelor de toate vârstele, din copilărie, până devin adulte.

Ușoara tentă de thriller-horror se intensifică spre final, când suspanul atinge apogeul și este rupt zăgazul revelațiilor.

Premisele și momentul descoperirii portalului magic fac din roman un retelling, o repovestire a unui basm clasic, în viziune modernă.

Povestea originală este Cele douăsprezece prințese dansatoare a fraților Grimm, pe care eu nu o știam. Acum vreau neapărat să o citesc, pentru a mai zăbovi un pic în atmosfera cărții, chiar și într-o altă variantă a ei.
Sunt sigur că volulmul de debut al scriitoarei americane va fi remarcat – la un moment dat – și de producătorii de filme, pentru o ecranizare ce nu poate fi decât de succes.

 

images (3)

 

Puteți comanda
romanul
 pe

site-ul
Editurii Corint

corinteens