JFK
22.11.63
de
Stephen King
Editura Nemira
Colecția Armada
Anul publicării: 2020
Titlul original: 11.22.63 (2011)
Traducere: Ruxandra Toma
Număr de pagini: 720
JFK 22.11.63 este nu numai cel mai bun roman despre întoarcerea în timp, scris vreodată, dar și una dintre cele mai frumoase opere literare ale tuturor timpurilor.
Poezie sub formă de proză, documentar istoric, dramă familială, thriller de spionaj, istorisire fantastică și poveste minunată de dragoste – toate genurile sunt cuprinse în cele peste 700 de pagini ale unei cărți care parcă nu ai vrea să se termine…
Forța evocativă a scrierii impresionează vizual, olfactiv, auditiv, gustativ și te ține în tensiune sau te mișcă până la lacrimi.
Profunzimea psihologică a personajelor e inegalabilă, iar atașamentul emoțional născut cititorului pentru ele ajunge la nivelul de implicare pe care-l avem pentru cei apropiați, din realitate.
Protagonistul poveștii este Jake Epping, profesor de limba engleză la Lisbon Falls, Maine, căruia i se oferă o oportunitate unică.
Să călătorească în timp, cu jumătate de secol în urmă, pentru a schimba viitorul, prin împiedicarea lui Lee Oswald, în noiembrie 1963, să tragă cele trei faimoase gloanțe care au marcat istoria recentă a Americii și a lumii.
Oportunitatea de a-l salva pe președintele John Fitzgerald Kennedy.
Traversând portalul temporal din pivnița pentru merinde a lui Al Templeton, proprietarul localului său favorit și descoperitorul găurii din urzeala timpului, Jake poate ajunge de fiecare dată în 9 septembrie 1958, la ora 11.58, în același loc, dar în alte vremuri.
Oricât ar zăbovi în trecut, la întoarcerea acasă, constată că s-au scurs mereu numai două minute. Iar orice modificare făcută în istorie influențează prezentul, dar este și complet rectificabilă, printr-o nouă vizită de două minunte, ce ar restarta totul.
Alături de Jake (care pentru 1958 folosește acte false cu numele George Amberson) debarcăm într-o perioadă a istoriei ce are încă gustul savuros al berii de ghimbir naturale, sunetul muzicii lui Glenn Miller, mirosul omniprezent al fumului de țigară și fluiditatea contorsionată a mișcărilor de swing sau twist.
O lume în care vâjâie vântul dătător de fiori al Războiului Rece, cu amenințările lui nucleare, unde discriminarea rasială este normalitate, dar și unde oamenii nu-și închid ușile garajelor peste noapte sau se salută prietenos și-atunci când nu se cunosc.
Un timp în care nu există internet și telefonie mobilă, un președinte negru pare o imposibilitate și un autoturism costă doar 350 de dolari.
Chiar dacă nu aveai cum să cunoști lumea aceea, privind-o prin ochii lui Jake și cu nostalgia scriitorului născut în 1947, pentru care ea s-a confundat cu amintirile din copilărie, te lași cuprins și tu de senzațiile redescoperirii admirative, empatizând total cu emoțiile pe care le stârnește imersiunea în concretețea sa reînviată.
Acțiunea este foarte intensă și palpitantă, definită de scopuri de etapă – cum e cel al modificării destinelor unor copii care în viitorul lui Jake sunt doar nume din cazuri de crime sau supraviețuitori cu sechele ai unor tragedii familiale. Ori de scopul cel mare, trasat de Al, pentru care Jake trebuie să întreprindă muncă de detectiv mai mulți ani, spre a găsi toate ramificațiile atentatului pe care va încerca să-l dejoace.
Iar eforturilor lui i se împotrivește mereu însuși Timpul.
Trecutul e inflexibil, nu acceptă să fie modificat și luptă fizic, la propriu, pentru ca evenimentele să nu fie alterate. Accidente neobișnuite, dezastre naturale, întâmplări improbabile – toate concură pentru a păstra istoria neschimbată și a elimina corpul străin, când acesta devine periculos pentru aspectul de ansamblu al viitorului.
Pentru a iniția călătoria temporală, Stephen King nu recurge la mecanismele clasice ale genului SF, ci integrează povestea în universul fantastic al cărților sale, făcând legături cu modul de a percepe lumea întâlinit în seria Turnul Întunecat sau în IT.
Unul dintre cazurile în care se implică Jake (alias George) se întâmplă în nefastul orășel Derry, des utilizată creație citadină a autorului, unde-i cunoaște pe simpaticii copii/adolescenți Beverly și Richie, momentul fiind unul antologic pentru toți fanii curajoasei lor înfruntări cu manifestarea răului absolut, ce a luat înfățișarea unui claun sinistru.
„… în Derry, realitatea este doar o pojghiță subțire de gheață peste un lac cu ape adânci și întunecate …”
JFK 22.11.63 e un roman magnific care are capacitatea de a ne determina să-l devorăm, dar și să reflectăm asupra fenomenelor aflate dincolo de înțelegerea noastră, a complexității liniilor existențiale ce conturează destinele omenești.
O veritabilă capodoperă, prin ideea inițială, ambientarea nostalgică, reconstrucția istorică, personajele din carne vie și acea iubire romantică în stare de-a transcende dimensiuni temporale.
Puteți comanda cartea direct pe
site-ul editurii
Nemira
Mulțumim, Editura Nemira, pentru plăcerea fantastică și
științifico-fantastică a lecturii.
Sigur este excelent romanul. Acel moment al asasinarii presedintelui Kennedy a inspirat nenumarate carti si filme, iar abordarea lui King este una speciala. Multumesc pentru recomandare!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu mare drag, Ana! 🙂 Cred ca as indrazni sa il declar drept cel mai bun roman al lui King, desi nu i le-am citit inca pe toate. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu siguranta este un roman extraordinar. Subiectul mi se pare tare interesant si ofertant.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, da! Trebuie neaparat sa il citesti, Ancuta! Tot ai spus ca vrei sa il testezi pe rege. 😀
ApreciazăApreciază
Chiar capodoperă! Asta extrag din prezentarea însuflețita căreia ii acord 3 de da, cu steluță!!! 😃
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Dana! 🙂 TREBUIE sa citesti cartea asta! 😀
ApreciazăApreciază
Dacă TREBUIE, atunci e musai! 😃
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asa! 😀
ApreciazăApreciază
O, da! Este un roman superb, il ador! Clar cel mai bun si frumos roman al lui SK, la mine in top ocupa primul loc si sunt sigura ca asa va ramane! Mai ca-mi vine sa-l recitesc! Iar referintele la „IT”… priceless! Felicitari pentru frumoasa recenzie!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Sorina! 🙂 Merita toate superlaltivele existente King, pentru romanul asta al lui. Daca imi fac vreodata o lista cu carti de recitit, si eu il pun in capul ei. 🙂
ApreciazăApreciază