Iubito, te-am jucat
la
Poker!

.

de
Delia Mitroi

.

Editura Petale Scrise
Anul apariției: 2021
Număr de pagini: 290

.

Romanul Iubito, te-am jucat la Poker! include o tema literară clasică, aceea a sacrificiului feminin pe altarul unei pasiuni de alt gen a bărbatului adorat, într-o turbulentă poveste cu mafioți, ei înșiși reprezântând un simbol romantic urban – băieții răi cu cod de onoare personalizat, eleganță vestimentară și mașini scumpe, mereu gata să-și mituiască alesele cu cadouri.

Pe mine m-a atras imediat titlul provocator.
Așa că voi confirma de la început că tot ce sugerează el, cartea livrează:
un moment dramatic de cuplu analizat psihologic, multă acțiune periculoasă și senzualitate descătușată.

Protagoniștii incitantei povești sunt tinerii soți Clara și Gabriel Pavel, ea, fost model internațional, el, barman și împătimit al jocului de poker, părinți ai unei fetițe, simpatica Sonia.
În fericirea lor familială intervine un anti-erou plin de magnetism, seducătorul Antonio Toma, cunoscut lumii interlope drept Tony Salamandra, lider a două grupări îmbârligate de crimă organizată, din Italia și din România.

Personajele secundare joacă și ele roluri esențiale în intrigă, conferindu-i un plus de pitoresc și încadrând-o într-un context panoramic mai larg.
Apar astfel, pe rând, Emanuel Toma, chipeșul frate al lui Tony Salamandra, controversata sa soție, Alina, și Fabian Pavel, rebelul frate al lui Gabriel.
Aceștia, la rândul lor, formează un al doilea triunghi amoros, pe parcursul romanului.

Iubito, te-am jucat la Poker! - recenzie Editura Petale Scrise

Atunci când Gabriel își pierde apartamentul la o partidă de poker cu gangsterul româno-italian Tony Salamandra și acceptă propunerea adversarului de a-și răscumpăra casa și toate datoriile la cărți cedându-i-o, pentru o noapte de amor, pe soția sa, pentru Clara, întreaga ei lume, așa cum o știa, se prăbușește.

Obligat de circumstanțe, cu inima frântă, Gabriel își convinge iubita să-i respecte pactul oribil, aceasta dăruindu-se șefului mafiot, care se dovedește a fi mai galant, dar și mai dur, decât și-a putut ea imagina.

Măcinat de regrete, soțul încornorat nu rezistă presiunii psihice și erupe chiar în aceeași noapte în vila Mafiei, nemaiținând cont de niciun aranjament avut cu Tony.

Ce se întâmplă cu el și în ce măsură va fi atrasă Clara în anturajul crimei organizate, vă las să descoperiți citind romanul.
Merită!

Așa cum am remarcat și când am vorbit despre un alt volum foarte fain semnat Delia Mitroi, Rivali în fotbal și în dragoste, autoarea creează intenționat un fundal al destinului plin de coincidențe asumate, pentru a pune și mai puternic în valoare realismul personajelor.
Asta ține deja de stilul propriu al scriitoarei.
Contrastul dintre credibilitatea psihologică a protagoniștilor și un univers al corelațiilor potrivite ca într-un joc al sorții manevrat de un păpușar favorizează surprizele spectaculoase și loviturile de teatru.

Sentimentele romantice complexe, dezvoltate între eroii dramei, compun un veritabil ghid de trecere dinspre relația toxică, aparent normală, spre cea de vis, cu premise inițiale primejdioase.

Delia Mitroi este absolventă a Facultății de Litere și asta se simte în modul elegant în care curge narațiunea și în priceperea cu care sunt înnodate toate firele epice într-un final neașteptat.

Dacă mafioții contemporani v-au dus cu gândul la filmul Netflix 365 Days, puteți păstra în analogia anticipativă atmosfera acestuia, dar povestea în sine a romanului Iubito, te-am jucat la Poker! este mult mai interesantă.

.

images (3)

.

Puteți comanda
cartea
pe site-ul editurii
Petale Scrise

editura petale scrise