Rivali
în fotbal și în dragoste

.

de
Delia Mitroi

.

Editura Coresi
Anul publicării: 2021
Număr de pagini: 300

.

Tânăra scriitoare Delia Mitroi reușește, prin romanul Rivali în fotbal și în dragoste, să dea savoare unei rețete aparent imposibile: combinarea pasiunii pentru fotbal cu cea romantico-sentimentală, două ingrediente exclusiviste aflate mai mereu în contradicție gustativă.

Două genuri de iubire arzând intens care nu lasă destul loc una alteia decât în rarele cazuri când dragostea pentru sport și sportiv coincid, dar și atunci, cele două obsesii îngemănate pot activa trăiri prea explozive, așa cum demonstrează biografiile amoroase ale majorității gloriilor fotbalului.

Poveștile de viață din Rivali în fotbal și în dragoste se desfășoară în jurul sportului rege, sunt influențate și potențate de forța sa magnetică, care învârtejește un întreg univers, dar au propria desfășurare dramatică, decisă de caracterele voluntare ale protagoniștilor lor sau, poate, subliminal, de implacabila mână a Destinului.

Autoarei cărții îi place să urmărească traiectoriile existențiale ale personajelor sale de la începutul lor infantil, până la anumite intersectări fatidice adulte, ca pentru a încerca ea însăși să înțeleagă dacă au fost ironii predestinate ale sorții sau doar rezultate ale unor alegeri întâmplătoare, predispuse genetic ori șablonard comportamental.

Romanul observă psihologic relațiile de dragoste sub presiune mediatică și sociologic, un fenomen sportiv adulat, chiar de la firul ierbii, din intimitatea dormitoarelor și familiaritatea caselor părintești.

Rivali in fotbal si in dragoste - recenzie

Chiar dacă au crescut în medii sociale diferite, unul încurajat să urmeze tradiția alor săi de a da țării mari fotbaliști, celălalt educat de o mamă singură care nu înțelegea rațiunea sportului și insista doar ca băiatul ei să învețe bine, Răzvan Stavre și Sebastian Iorgoviceanu ajung ambii mari vedete naționale și internaționale ale fotbalului.

Aproape de aceeași vârstă, jucători extraordinari de atac la echipe concurente în Campionatul de Fotbal al României, frumoși și aroganți, cei doi eroi homerici seamănă în multe, și poate chiar de aici pornește rivalitatea lor, încă în stare nedefinită.

Treptat ea se ascute, involuând spre faulturi dure, farse sinistre, intenții de a se scoate definitiv din joc sau din Națională, seduceri reciproce de iubite ori planuri diabolice de răzbunare care le implică până și familiile.

Pe cât de ideal construiți sunt fizic și ca talente fotbalistice, pe atât de imperfecți caracterial apar protagoniștii romanului, autoarea alegând să-i înfățișeze într-o aură realistă neîndurătoare, cu toate meschinăriile, gândurile răutăcioase și înfumurările antipatice ale fiecăruia, astfel încât cititorului îi vine foarte greu să își aleagă preferatul acestui conflict fratricid, pentru o bună bucată de timp.

Doar spre sfârșit, simpatia începe să se încline irezistibil spre Sebastian, până atunci însă toți suporterii Naționalei își doresc cu ardoare împăcarea lor, încântați de un univers paralel (sau doar futurist) în care aceasta are rezultate excepționale datorită celor doi mega-jucători, calificându-se în fazele superioare ale Mondialelor și Europenelor, ba chiar organizându-se în țară un Turneu Final.

În această lume microbistă masculină, nu lipsesc femeile puternice care, prin intervențiile lor pătimașe sau împăciuitoare, întețesc ori domolesc conflictul dintre cei doi câștigători de Baloane de Aur.

De altfel, romanul începe cu un motto citat din
Friedrich Nietzsche:

„În răzbunare și în dragoste, femeia este mai barbară decât bărbatul.”

Nu o să dezvălui ce evenimente sadice îl ilustrează în carte, dar așteptați-vă la momente de tensiune, suspans și revelații devastatoare, alăturate celor romantice, erotice sau amuzante.

Stilul de scriere al romancierei debutante Delia Mitroi, absolventă a Facultății de Litere, este unul cuceritor, fluid și rapid, ca o țesătură de pase dintr-o partidă de fotbal combinativ.
Neliniar, cu scurte incursiuni în trecut și salturi între perspectivele diferitelor personaje, completează pe parcurs orice gol informativ de etapă, stabilind legături, corelații și coincidențe intenționat improbabile, pentru a oglindi prin ele jocul sorții.

„Meciul atârna de un fir de ață.
Alergatul după minge era alergatul după viață. O prinde, o pasează, o recuperează, o împinge în poartă. Se zbate până la fluierul final. Și nu renunță decât atunci când nu mai are minute. Când nisipul din clepsidră s-a scurs. Iar acel meci nu se va mai juca niciodată la fel. Nu cu aceiaşi jucători, nu cu acelaşi arbitru, nu pe aceeaşi vreme… Și nu în aceeaşi dimensiune cosmică.
Fotbalul este un vârtej de emoții, de sentimente. Prelungirile apasă pe suflete. Ele sunt şanse de a repara greşeli. Sau de a comite altele noi. La fel ca fotbalul, viața e o luptă. O competiție pentru supremație, unde cel care deține balonul dobândeşte puterea să domine pe cine vrea el. Cum vrea el.”

Romanul Rivali în fotbal și în dragoste are forța de a transcende preferințele de gen și a captiva în aceeași măsură publicul masculin și feminin, atrăgând toți cititorii care apreciază o confruntare încrâncenată pasională – fie ea sportivă, nesportivă sau de cuplu înflăcărat.

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat pe
Libris.ro

sau
site-ul editurii
Coresi