Petale Scrise
Povestiri cu final neașteptat

.

de
autorii editurii
Petale Scrise

.


Editura Petale Scrise

Anul apariției: 2021
Număr de pagini: 262
Copertă: Maria Cătălina Buboc

.

Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat este o antologie de proză scurtă care adună între paginile sale paisprezece autori ai editurii Petale Scrise, istorisiri cu tematici diverse, stiluri literare diferite și o mulțime de personaje efervescente.

Singurul aspect narativ comun tuturor textelor e finalul surprinzător, care suplimentează intensitatea concluzivă a fiecărei povești.

Majoritatea scriitorilor cuprinși în volum sunt romancieri publicați de Editura Petale Scrise, antologia de față oferind ocazia ca ei să fie descoperiți de cititori și în postura de miniaturiști, povestirile solicitând migală în a broda aventuri palpitante pe spații mici și de a dezvolta caractere memorabile sub presiunea numărului limitat de pagini în care acestea pot să își desfășoare acțiunile și dialogurile.

De multe ori, eu am dat peste autori de opera cărora m-am îndrăgostit prin astfel de povestiri (mai ales în antologiile lui George R.R. Martin, realizate ca editor), și mi-am promis că am să citesc tot ce au mai scris.
Apoi, trecând de la textele scurte la romanele publicate de ei, nu am fost niciodată dezamăgit.

Editura Petale Scrise. Povestiri cu final neasteptat - recenzie

Iată, numele și titlurile propuse în volumul Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat, având drept singură specificitate tematică… surpriza finalizatoare:

În Fecioara de gheață și trandafirii sângerii, Ioana Mihaela Curaleț ne transpune într-o lume fantasy medievală, unde caravane atacate, tirani perverși, sclave sexuale și militari mai mult sau mai puțin leali își împletesc dramatic destinele.

Justiția supremă, de M. K. Lynn, este o extraordinară povestire thriller despre o asasină în serie, măcelară de adolescente, și modalitatea perfectă de a pedepsi astfel de crime.
Aprecierea sa superlativă a fost confirmată și de un recent concurs literar de thrillere, la care a câștigat premiul publicului.

Prin sensibila poveste Dragoste misterioasă, Delia Mitroi explorează forța iubirii de a transcende tărâmuri și dimensiuni spirituale.

Cinci sute de nuanțe de gri vine ca o trimitere clară spre un bestseller tradus greșit în limba română, nuanțele ar fi fost mult mai potrivite acolo decât umbrele, dar Cătălina Pană ne oferă o poveste erotică total originală, cu legături excitante între cromatică și senzorial.

Vicios – Începuturi, de Alexandra Condrat, e un prequel al primului roman al autoarei (spumosul volum chick lit Vicios).
Povestirea în care cititorii o pot întâlni pentru întâia oară (sau reîntâlni) pe Beatrice (alintată Beibi, Bea ori Beatrix), amuzanta blondă zăpăcită îndrăgostită de Vladi, chiar în pragul vieții universitare și al unor alegeri care-i vor modifica tot traseul existențial.

Povestea fantastică a Laurei Stanciu teleportează un băiețaș de cartier, mult prea în trend, într-un univers paralel cavaleresco-vrăjitoresc, plăsmuind un basm modern doldora de umor de limbaj… ca o updatare readaptată a clasicului roman twainian Un yankeu la curtea regelui Arthur.

Se întâmplă să dețin informația că și povestirea Limbaj Universal, de Marius Andrei, a câștigat un concurs, chiar unul jurizat de personalități ce apar la TV în emisiuni culturalo-cinematografice, așa că are referințe bune.
Dacă va plac trăsnăile SF cu adolescenți nimerind în plin prim-contact cu extratereștri, s-ar putea să vi se pară simpatică și asta.

Șoapte de iubire, de Delia Moretti, surprinde comicul de situație dintr-o serie de evenimente mondene sau intime și trăirile câtorva personaje în continuă luptă cu propriile stări de confuzie.

Doar atunci…, de Mihaela Anghel, se constituie într-un plonjon psihologic în timp și spațiu, în introspecție comparativă de încercare a înțelegerii menirii proprii… prin raportare la Dumnezeu și alte destine umane, din alte vremuri sau alte locuri.

În Clipele trecute, de Elena Druță, o femeie privește spre trecut, urmărindu-și viața din fereastra prin care poate fi văzută doar cea pe care o așteaptă…
O povestire ce oscilează, ca exprimare literară, între cele două cărți ale autoarei – culegerea de eseuri din adolescență, premiată pentru debut de Academie, și spectaculosul epic-fantasy plin de aventuri, cu personaje atent motivate psihologic.

Epitaful unei iubiri, de Aurelia Chircu, continuă în cheie realistă, aproape clinică, povestea de după ce… s-au căsătorit și au trăit fericiți până la… cu un alt sfârșit.

Cătălin Dumitrescu reușește să comprime într-un text scurt, intitulat Cutia Pandorei, o poveste moscovită cu ofițeri sovietici, spioni și asasini, aproape în genul romanelor-fluviu ale lui Simon Sebag Montefiore.

Alina Cosma este o scriitoare-doctoriță și asta se simte mereu în realismul și intensitatea istorisirilor sale cu teme medicale.
Povestea de dragoste ce se înfiripă sub sunetele de sirene ale ambulanțelor, în Apel de urgență, atinge sufletul, impresionează, înlăcrimează privirea, dar lasă și o senzație tonică de speranță în generozitatea umană, în forța oamenilor de a se dărui…

Ghicitoare în vreme de război, de Eva Anca, este reproducerea literară a unei întâmplări reale dintr-o perioadă a trecutului mătușii și bunicilor autoarei, când bărbații plecau pe front și soțiile lor nu știau, timp îndelungat, dacă mai sunt în viață sau au murit.
Un episod nostalgic și înduioșător de istorie personalizată.

Editura Petale Scrise. Povestiri cu final neasteptat - recenzie -

Cred că există o anumită dispoziție de a citi povestiri, alta decât pentru lectura romanelor, și atunci când ea se face simțită, un volum cu diverse genuri de povești, despre care știi doar că vor avea încheieri provocatoare, poate fi cea mai bună alegere, tocmai pentru că sunt atât de diferite între ele… ca în celebra comparație cu sortimentele dintr-o cutie de bomboane de ciocolată.
Poți fi sigur că vor fi delicioase, dar fiecare te va surprinde cu un gust un pic altfel.

images (3)

Puteți comanda cartea pe site-ul editurii
Petale Scrise

editura petale scrise