Terra Alta

de
Javier Cercas

.
Editura RAO 
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: Terra Alta (2019)
Traducere: Mioara Angheluţă
Număr de pagini: 336

.

Terra Alta este un thriller european cu nuanțe psihologice profunde, scris tăios și concis de mâna sigură a autorului spaniol Javier Cercas, laureat cu Premiul Planeta 2019.

Terenul înalt din titlu numește o zonă a Cataloniei, dar este în același timp o metaforă a eului redescoperit, cel al protagonistului.
Terra Alta spune o poveste de un realism extrem, pentru că nu oferă răspunsuri, nu definește răul sau binele și nu le separă, pornind de la premisa că granița dintre bine și rău este efemeră, la fel de fragilă ca însăși natura umană.

Pentru cititorul care a descoperit deja și alte cărți ale autorului, nu va fi greu să regăsească și în acest roman întrebarea esențială care se ivește în toate operele precedente ale lui Cercas și care, supusă rigorilor genului polițist, apare cu o și mai mare claritate:
Ce se întâmplă când justiția devine cea mai mare dintre nedreptăți?
Această întrebare reflectă angajamentul politic al autorului, dar în roman nu va exista un răspuns, cititorul fiind astfel îndemnat ca, odată închisă cartea, la sfârșitul lecturii, să continue să caute acest răspuns de unul singur.

Terra Alta se constituie structural într-un bildungsroman: cel al unui protagonist care experimentează fragilitatea naturii umane pe pielea sa.

Terra Alta - recenzie

O crimă cumplită zguduie regiunea pașnică Terra Alta: un soț și o soție în vârstă, celebrități locale și proprietarii unei mai mari companii, Gráficas Adell, sunt găsiți omorâți după ce au fost supuși unor torturi atroce.
De asemenea, menajera româncă a cuplului a fost ucisă, dar ea nu a fost torturată.

„Apoi se îndreaptă spre cealaltă cameră cu ușile deschise și descoperă un alt cadavru, al unei femei osoase, cu părul de culoarea paiului și pielea foarte albă, întins pe jos, lângă patul răvășit, cu spatele sprijinit de un paravan și capul lăsat într-o parte. Moarta poartă o cămașă de noapte crem și un halat albastru și are ochii larg deschiși, de parcă ar fi văzut moartea drept în față, și o gaură de mărimea unei monede de zece centime în frunte. Din ea se prelinsese, spre nas și spre gură, o dâră perpendiculară de sânge, acum uscat.

Melchor inspectează celelalte patru încăperi – o cameră de zi și trei dormitoare ‒, dar nu vede nimic neobișnuit. Apoi urcă la etajul al treilea, unde se află mansarda, începe să o cerceteze și își dă seama de îndată că intrușii nu au ajuns până acolo și, când vede pe fereastră că sunt deja cinci mașini parcate în fața clădirii, se hotărăște să coboare.

Când ajunge la primul etaj, îi găsește pe sergentul Blai și pe caporalul Salom contemplând cadavrele celor doi bătrâni. Trei colegi criminaliști aflați în spatele lor își pregătesc cu grijă instrumentarul de lucru.”

De caz răspunde Melchor Marín un tânăr polițist venit din Barcelona în urmă cu patru ani, având un trecut întunecat, care a făcut din el o legendă, dar pe care crede că l-a îngropat sub viața lui fericită ca soț al bibliotecarei din oraș și tată al unei fetițe al cărei nume este Cosette, același ca al fiicei adoptive a lui Jean Valjean, protagonistul romanului sau preferat: Mizerabilii.

Curând însă, Marín va constata că ajuns mai degrabă în postura altui personaj al lui Victor Hugo, inspectorul Javert, atunci când va trebui să înfrunte fantomele trecutului.

Pornind de la crimă, printr-o intrigă cu o desfășurare rapidă, populată de personaje memorabile, acest roman devine o reflecție lucidă asupra valorii legii, a posibilității înfăptuirii dreptății și legitimității răzbunării, dar mai ales asupra epopeii unui om aflat în căutarea locului său în lume.

Javier Cercas - recenzie - Terra Alta - RAO

O poveste convingătoare, care îl captează pe cititor încă de la primele pagini și, în același timp, îi zguduie profund conștiința.
El Cultural

O intrigă polițistă care vorbește despre viață și literatură și despre modul în care literatura, dacă este curajoasă și sinceră, poate schimba viața. Un thriller tensionat de la început până la sfârșit.
La Vanguardia

Portretul unui om care devine un erou în ciuda voinței sale.
ABC

Operele sale seduc, provoacă, indispun, pentru că profesorul de literatură are o idee puternică, aproape militantă asupra romanului, un obiect care îl împinge pe cititor nu numai să se distreze, ci și să-și pună întrebări despre sine și despre lumea din jur.
La Stampa 

.

images (3)

.

Puteți achiziționa volumul online
– pe site-ul editurii RAO –
sau în librării

RAO