E cineva la tine acasă

.

de
Stephanie Perkins

.

Editura Leda Edge
Grupul Editorial Corint
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: There’s Someone Inside Your House (2017)
Traducere: Alexandru Szöllö
Număr de pagini: 336

.

Eu am descoperit-o pe Stephanie Perkins printr-o serie de romane young adult roz bonbon, cu îndrăgostiri între adolescenți vecini sau studenți cazați în același imobil parizian, așa că m-a surprins total subiectul volumului ei ce poartă titlul-avertisment:
E cineva la tine acasă.

Acesta este un thriller cu iz horror, cât se poate de dur, chiar dacă se menține în lumea adolescentină pe care autoarea se descurcă atât de bine să o oglindească.

Cartea lansată în 2017 are, pe lângă atracțiile oricărui YA, și mult suspans, din acela întâlnit mai ales în categoria filmelor clasice de groază, ce mai mult te tensionează psihologic decât te sperie monstruos.

e cineva la tine acasa - leda edge

Makani Young este o adolescentă care s-a mutat de aproape un an la bunica ei insomniacă, în micul orășel Osborne din Nebraska, unde își continuă studiile la școala locală.
Acasă, părinții ei sunt în plin proces de divorț și, oricum, nu au fost niciodată prea interesați de soarta fetei.

Deși regiunea este foarte diferită de cea din Hawaii, de unde s-a transferat, Makani s-a adaptat deja, s-a integrat în comunitate și chiar și-a format un mic grup de prieteni.

Atunci însă când o serie de crime oribile zguduie liniștea pașnicei localități de provincie, unde toată lumea părea să cunoască pe toată lumea, iar victime sunt chiar colegi din liceul în care învață ea, Makani își amintește de propriul trecut întunecat, cel care a făcut-o să își schimbe numele de familie, pentru a nu fi găsită prin informațiile publicate pe net.

e cineva la tine acasa - corint - recenzie

Asta și pentru că singurul numitor comun al șocantelor omoruri în serie pare să fie dezvăluirea câte unui secret din existența fiecărei victime, ce este torturată psihic înainte de a fi ucisă.

Prietenii lui Makani, Alex, Darby și Ollie au fiecare propriile probleme și, în timp ce își dau cu presupusul despre cine ar putea fi criminalul, nu sunt nici ei excluși dintre suspecți.

Nimeni nu știe cine urmează pe lista de execuții sau care sunt exact criteriile pe care a fost întocmită, cert rămâne că ea continuă să se lungească, chiar și după ce este dezvăluită surprinzătoarea identitate a ucigașului.

Între teroarea ce crește cu fiecare zi și relația sentimentală tăinuită cu bizarul școlii, anul terminal de liceu al lui Makani se poate dovedi chiar ultimul… în toate sensurile.

E cineva la tine acasa - recenzie

Am încercat să văd ecranizarea de pe Netflix, un slasher movie cu buget redus, în stilul Scream, dar se îndepărtează cam mult de carte și nu reușește să te prindă ca ea.
Are – în plus – o mulțime de exagerări din sfera woke a corectitudinii politice demonstrative, foarte iritante.
Este o alegere infinit mai bună să citiți romanul, decât să vizionați filmul.

.

images (3)

.

Cartea
a apărut la
Editura Leda Edge

GECORINT