Oameni capabili

.

de
Klas Ekman

 .

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2021
Titlu original: De kapabla (2020)
Traducere: Daniela Ionescu
Număr de pagini: 368
Format: trade paperback cu supracopertă

.

– roman laureat cu Premiul Crimetime 2021 pentru debut, la Târgul de Carte de la Göteborg –
– finalist al premiului Cartea Anului 2021 în Suedia –
– finalist al Premiilor Adlibris, categoria Cel mai bun debut

.

Oameni capabili este un tensionat roman psihologic care urmărește aproape clinic destabilizarea existenței unor cupluri mic-burgheze, atunci când banalitatea vieții lor cotidiene intră sub umbra distructivă a unui episod violent.

Alunecarea progresivă în spirala agravării dezastrului produs din senin, până la pierderea totală a controlului, fascinează tocmai prin realismul său absolut, prin faptul că evenimentul tragic inițial este o situație aplicabilă oricui.

Johan și Anna sunt amanți în pragul despărțirii.
El o iubește pasional și e gata să divorțeze pentru a fi împreună, dar ea a hotărât că trebuie să înceteze orice relație a lor, pentru că mai important decât orice este fiul ei de șase ani, care tocmai a fost diagnosticat ca suspect de autism.

Lui Johan îi e mai ușor să păstreze implicarea, nu are copii, chiar lipsa acestora a fost una dintre problemele care a intervenit între el și soția sa, Marta.

Anna are doi, pe Sixten și Siri, cu soțul ei Magnus, care a intrat într-un fel de criză a vârstei a doua preschimbată în ceva pozitiv, fiind gata să se apuce de studiul psihologiei și să-și perfecționeze comportamentul familial, dorindu-și o căsnicie idealizată.

Anna a ajuns însă în cu totul altă etapă.
Mintea ei analitică nemiloasă, capabilă să îl disece sadic și pe cel de care e îndrăgostită acum, este chiar mai dură cu bărbatul pe care nu îl mai iubește.
Îi vede toate defectele, îi disprețuiește orice inițiativă, totuși nu ar vrea pentru nimic în lume ca el să afle despre relația sa extraconjugală și să fie afectată astfel aparenta înțelegere dintre ei, bulversând sentimentele copilului lor bolnav.

Oameni capabili - recenzie - CSP

Atunci când i se aduce la cunoștință decizia femeii de a înceta aventura lor clandestină, Johan este cu ea într-un motel din vestul Suediei, după o noapte fierbinte despre care nu ar fi crezut în niciun caz că se va sfârși astfel.
Șocul lui și dificultatea de a accepta despărțirea sunt motivele pentru care între cei doi începe o ceartă, continuată pe drum cu rugăminți pentru răzgândire, șantaj sentimental, amenințări că infidelitatea va fi dată în vileag, bosumflări depresive și lupte infantile ca să fie lăsat radioul mai tare sau mai încet.

La un moment dat, în focul discuțiilor, Anna îl lovește pe bărbat cu telefonul în cap, el derapează cu mașina, și deși sunt pe o autostradă pustie din mijlocul unei păduri, izbesc pe cineva.

Un accident cumplit, iscat dintr-o ciondăneală de îndrăgostiți, care va modifica definitiv existența, prioritățile, soarta a doi oameni și, prin extindere, viața tuturor celor apropiați lor.

Nimic nu va mai fi între ei ca înainte, odată dezlănțuit tăvălugul minciunilor prin care amanții încearcă să își ascundă crima.
Iar în lumea modernă, unde tradiționalului ochi curios vigilent din vecini i s-au adăugat și înregistrările deconspiratoare ale gadgeturilor tehnologice, nimic nu rămâne prea mult timp secret…

Oameni capabili este o poveste de viață dramatică, o cronică a alunecării inexorabile tot mai adânc în coșmar.
Un thriller empatic, în care cutremurarea provine din oglindirea realistă a unei oricând posibile lovituri personalizate a destinului.

Klas Ekman, scriitor, jurnalist și director de editură, este autorul mai multor biografii apreciate ale unor personalități din muzică și a lucrat la câteva dintre cele mai mari reviste și ziare din Suedia.
Oameni capabili e romanul lui de debut.

images (3)

Articolul face parte din blog tour-ul organizat de
Crime Scene Press,
cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni

Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press