Mara Dyer
Începutul – Transformarea – Răzbunarea

de
Michelle Hodkin

Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Categoria: Literatura Universala
volume achiziționabile pe
Libris.ro

.

Mara Dyer. Începutul

.

Titlul original: The Unbecoming of Mara Dyer
Traducere: Ana Dragomirescu
Număr de pagini: 464

.

Greu de încadrat într-un gen anume, în afară de acela al debuturilor reușite, Mara Dyer. Începutul (prima carte a scriitoarei Michelle Hodkin), are de toate: o eroină YA de șaisprezece spre șaptesprezece ani care trăiește problemele clasice ale adolescenței, de la grijile pentru note și conflictele școlare, până la emoțiile romantice ale îndrăgostirii, mistere și suspans de thriller detectivist, atmosfera aceea dark a celor mai reușite momente ale unui roman de groază, în care fantome se întrupează și nopțile dau fiori, intrigă psihologică și procesuală (autoarea e un fost avocat), intercalări de planuri – prezent în desfășurare și amintirile trecutului traumatizant, dar și alunecări în oniric, când lumea viselor pare să năvălească revelator peste realitatea logică și să o dilueze.

Mara e o adolescentă din Rhode Island care se trezește în spital, după un accident groaznic, fără să își mai amintească exact cum a ajuns acolo și ce s-a întâmplat cu prietenii săi, care o însoțeau în ceea ce pare să fi fost o expediție de bravadă nocturnă într-un azil părăsit.
Ea scapă în mod straniu, nevătămată, dar cele două prietene și fostul ei iubit au dispărut sub dărâmăturile azilului.

În speranța evitării adâncirii traumelor psihologice ale Marei, părinții săi decid să părăsească locurile apăsătoare ale tragediei și să se mute în însorita Florida, unde toată viața fetei ar trebui să o ia de la început. O nouă școală, noi colegi și profesori, o prietenie nouă, o dragoste care se înfiripă… Dar peste toate bântuie încă, sub forma de amintiri ce revin brusc sau vise tulburătoare, trecutul ascuns în negurile memoriei…

Oscilând între teama că înnebunește și ideea incredibilă că toate halucinațiile ei au un corespondent de vreun fel în lumea reală, Mara se trezește implicată în decesele inexplicabile din jurul ei, în cazuri criminalistice (pe filiera juridică a profesiei tatălui său), dar și într-o poveste de dragoste fulgerătoare cu cel mai admirat băiat din școala, rebelul si excentricul Noah.

El, părinții, frații si noul prieten Jamie îi vor fi ancore de stabilitate în vârtejul parcă tot mai rapid în care se simte absorbită – cei pentru care simte că merită să lupte împotriva oricăror vitregii ale destinului, chiar mai mult decât pentru ea însăși.

Toate planurile acțiunii au un dozaj de mister și suspans care te ține cu sufletul la gură, iți dorești să afli ce îi rezervă prezentul eroinei, dar și ce i s-a întâmplat în trecut. Te intrigă evenimentele care apar în viața părinților si fraților ei, în cazul de crimă in care tatăl Marei e avocatul apărării, dar mai ales te înfioară oniricul ce se scurge uneori în realitate – vise tulburătoare care nu știi dacă  sunt doar fantezii de coșmar,  amintiri revelatoare sau viziuni paranormale.

Nicio clipă nu poți prevedea direcția în care o va lua cartea. Va rămâne o poveste romanțioasă cu înfiriparea unei iubiri imposibile între doi adolescenți cu probleme, va devia într-un thriller cu dezvăluirea din ultima clipă a criminalului, e o disecție psihologică de halucinații, paranoia si depresie post-traumatică sau va deveni un fantasy exploziv în care eroii își descoperă însușiri paranormale?
Dar exact imprevizibilitatea asta dă savoarea cea mai mare a romanului. Faptul că nu ești sigur de nimic, nici măcar dacă ceea ce se întâmplă e vis sau realitate, te face să stai alături de Mara alert și concentrat, chiar și în oazele sale de liniște, când e prinsă în normalele ore de școală sau clipele romantice adolescentine.

Mara Dyer - recenzie

 Mara Dyer. Începutul e prima parte dintr-o trilogie și finalul ei te lasă încă implicat profund în lumea sa, ca orice serial foarte bun care te face să aștepți cu nerăbdare episodul următor.
Stilul atent de artizan  meticulos al scriitoarei, ce explică pe parcurs si cele mai mici amănunte care rămăseseră neclare, îți dă siguranța că, la sfârșitul trilogiei, toate evenimentele încă învăluite în mister vor avea o limpezire totală, mulțumitoare chiar și pentru cei mai pretențioși fani ai Marei.

Tocmai pentru că ăsta e primul volum dintr-o serie, o să fac ceva ce eu am căutat adesea, pentru a-mi reîmprospăta memoria când mă apucam de continuarea vreunei cărți, la o diferență mai mare de timp… O galerie de personaje – am să scriu câteva cuvinte despre ce înseamnă fiecare dintre ele în prima parte a trilogiei, pentru a ști de unde să le luați când începeți volumul doi:

Mara – eroina noastră, adolescenta cu sechele după trauma unui accident ciudat ; se mută cu familia în Miami

Noah – băiatul cuceritor și extravagant, care ajunge rapid să o fascineze și să-i fie coechipier în turbulențele ce vor urma

Jamie – primul amic al Marei la noua școală, ieșit din comun pe multiple planuri : bisexual, adoptat inter-rasial, generos dar neapreciat de societatea Liceului Privat Croydan

Daniel – fratele mai mare al fetei, calm, înțelept si echilibrat, mereu un sprijin pe care poate conta

Joseph – frățiorul ei mai mic, amuzant și băgăreț

Părinții Marei – totdeauna alături de ea, chiar sacrificându-și cariera pentru a-i asigura toate condițiile de vindecare

Anna – frumoasa liceului, răutăcioasă încă de la început și devenind tot mai geloasă când observă atracția lui Noah pentru noua venită

Aiden –  admiratorul Annei, ce o însoțeste ca o umbră, un tip sportiv, mereu pus pe rele

Rachel – cea mai bună prietenă a Marei din trecutul ei năruit

Claire – prietena prietenei, inclusă astfel în același grup de amici cu Mara, chiar dacă între cele doua fete nu exista o simpatie prea mare

Jude – fratele lui Claire, iubitul Marei din viața de dinaintea tragediei, ca și Chloe și Rachel, s-a aflat în clădirea prăbușită, dar a fost singurul al cărui trup nu a fost recuperat

… și desigur, Mabel – o cățelușă amărâtă si răpănoasă, salvată de la un stăpân abuziv

 În concluzie, dacă vă doriți un roman pe care să nu îl puteți lăsa din mâna, scris bine, cu adolescenți, dar nu numai pentru adolescenți, un fantasy, romance, crime, chick lit sau horror… Ăsta e!
Toate într-unul!

md-1

.

Mara Dyer. Transformarea

.

Titlul original: The Evolution of Mara Dyer
Traducere de: Oana Dușmănescu
Număr de pagini: 512

.

În volumul al doilea din serie, adevărul despre abilitățile periculoase și misterioase ale Marei Dyer continuă să iasă la iveală.

Mara Dyer a crezut că poate fugi de trecut.
Dar nu poate.
A crezut că problemele sunt doar în mintea ei.
Dar nu sunt.
Nu-și imagina că, după tot ce s-a întâmplat, băiatul pe care-l iubește încă ascunde secrete de ea.
S-a înșelat!

Povestea Marei merge mai departe, iar alegerile pe care va trebui să le facă sunt teribil de grele.
Spre ce o îndreaptă destinul ei de data aceasta?

Ca și în prima carte a seriei, Mara Dyer. Începutul, cititorii se vor îndoi de sănătatea mintală a Marei, vor tinde să aibă încredere în psihologi și să pună sub semnul întrebării bunele intenții ale lui Noah.
Iar deznodământul va fi cu atât mai surprinzător.

Plină de suspans, romantică și cu o atmosferă ce alternează între vis și realitate,
Mara Dyer. Transformarea este o poveste zguduitoare.

Mara Dyer. Transformarea

.

Mara Dyer. Răzbunarea

.

Titlul original: The Retribution of Mara Dyer
Traducere de: Oana Dușmănescu
Număr de pagini: 448

.

Ultimul volum din seria Mara Dyer este cel mai intens și întunecat din trilogie.

Totul are un sfârșit, dar Mara nu și l-a închipuit astfel.

Mara Dyer vrea să creadă că există ceva dincolo de minciunile care i s-au spus.
Există.
Nu se întreabă unde ar putea duce încercarea ei de a afla adevărul.
Ar trebui să se întrebe.
Nu și-a imaginat niciodată cât de departe poate merge ca să se răzbune.
Acum o va face.
Trădare, vină, secrete adânc îngropate și puterea destinului – toate alcătuiesc acest deznodământ uimitor al seriei Mara Dyer.
Vremea răzbunării a sosit.

Seria Mara Dyer îi va captiva deopotrivă pe iubitorii de intrigi polițiste, pe fanii genului fantasy dark, pe cei cărora le plac romanele de groază și pe cititorii care au o slă­biciune pentru romance.

Mara Dyer. Razbunarea

„Mara e un personaj mai complicat, însă Noah este cel mai imprevizibil. Mi-a plăcut foarte mult să-l creez pentru că este atât de diferit de toți ceilalți; vocea lui e diferită, experiența lui e diferită, motivațiile sale sunt diferite – personajul lui s-a conturat încet în fața ochilor mei.”
Michelle Hodkin

Michelle Hodkin a crescut în Florida, a mers la colegiu în New York și a studiat dreptul la Michigan înainte de a scrie primul său roman, Mara Dyer. Începutul, în 2011. Cartea a fost YALSA Reader’s Choice, iar continuarea, Mara Dyer. Transformarea, a intrat direct pe lista de bestselleruri New York Times.

images (3)

titluri
disponibile
pe site-ul librăriei online
Libris

libris logo