Autograf
Șapte piese mortale, o farsă și două monodrame.
de
George Arion
Editura
CRIME SCENE PRESS
Anul apariției: 2022
Număr de pagini: 384
.
Scena unei crime este perfect transformabilă într-o scenă de teatru, ne convinge, cu umor negru și originalitate exuberantă, cartea Autograf – o colecție dramaturgică încărcată de tensiunea thrillerului și investigației detectiviste.
Șapte piese mortale, o farsă și două monodrame, sub penița unui autor de legendă al romanului polițist, maestrul George Arion, oferă cititorului senzația de spectator ce urmărește pe viu dueluri prin replici spumoase, evenimente dramatice, mistere, anchete, revelații sau destine umane concentrate în doar câțiva metri pătrați și-ntr-un timp comprimat.
Textele cuprinse în volum te trec parcă prin toate tipurile de cazuri criminalistice, preluându-le în diferite etape ale lor și cercetându-le din toate perspectivele.
Personajele devin rapid memorabile prin comicul de limbaj sau inspirația de a crea întorsături de situații șocante.
Referințele la cultura clasică, pop sau de cartier sunt la fel de numeroase și condimentează dialogurile, satirizând savuros realități sociale cotidiene sau definitorii istoric.
Scena crimei sau Caruselul ucigașilor este un joc de roluri, un exercițiu de empatie reconstitutiv care-și rotește atât de diverșii caracterial protagoniști prin postura de victimă sau cea de ucigaș, până la o finalizare năucitoare.
Amintiri din livada cu meri are trimiterea spre titlul cehovian pentru atmosfera melancolică familială și sentimentul eternizat de așteptare, sub o ploaie interminabilă, dar lovitura de teatru este sută la sută din domeniul thriller.
Misterul unei nopți cu viscol surprinde alte secrete intime sinistre ale unui cuplu prins între manifestările turbate ale naturii și cele ale propriului trecut.
În Două kilograme de heroină, pasiunea unuia dintre anti-eroi pentru teatru preschimbă o misiune de recuperare și pedepsire, într-un test psihologic cu rezolvare neașteptată.
În Revelion cu poștașul, un factor poștal bine omenit face instrucție cu o familie ce nu știe nici de glumă… și nici că poștașul sună întotdeauna de două ori.
La capătul răbdării este cel mai surprinzător dintre texte… pentru că nimeni nu este ce pare a fi și niciun plan nu funcționează tocmai în direcția programată.
În Labirint apare Andrei Mladin, celebrul personaj al autorului, erou al multora dintre romanele sale, într-un… libret de operă, care a și fost montat la Opera Română din Timișoara și a fost prezentat în concerte, înregistrarea sa putând fi accesată pe YouTube.
Ziariștii și oamenii de cultură participanți la un colocviu al artelor, într-o localitate de pe malul Dunării, hotărăsc să îi joace o farsă confratelui lor pasionat de enigme, Andrei Mladin, aruncându-l într-o aventură labirintică halucinantă.
Administratorul este o comedie de situații și de limbaj, ce satirizează alegerile mari sau mici, prin prezentarea unei atât de tipice și efervescente ședințe de bloc, în vederea desemnării administratorului spațiului locativ comun.
Autograf și Actrița sunt două monodrame scrise de autor pentru doi prieteni, personalități ale teatrului românesc, Eugen Cristea și Cezara Dafinescu.
Două cortine ridicate care lasă să se întrevadă un pic din sufletul celor cărora le-au a fost dedicate operele, dar și din cel al scriitorului, dovezi ale prieteniei între niște talente atât de mari ale culturii naționale – încât poate va ajunge și ea de poveste, anecdotică, așa cum este cea dintre Eminescu și Creangă… sau alte nume celebre ale spiritualității noastre.
Piesele cu localizare americană se petrec în orașul imaginar Barintown, utilizat de George Arion în același mod și, dată fiind sonoritatea asemănătoare, ca un omagiu jucăuș adus lui… Stephen King, cu al său orășel blestemat Derry, locul unde se adună toate întrupările răului.
Recomand călduros/fierbinte/incandescent această colecție de piese de teatru!
În primul rând regizorilor, pentru că îmi doresc să le văd pe toate puse în scenă sau chiar transformate în episoade de film serial.
George Arion s-a născut în 1946, la Tecuci.
Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română din București, în prezent este Director general al S.C. Publicațiile Flacăra S.A., Președintele Fundației „Premiile Flacăra” și Președinte al Romanian Crime Writers’s Club.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, a publicat volume de versuri, critică literară și jurnalistică.
A semnat scenariul la două filme polițiste (Enigmele se explică în zori, 1989, Atac în bibliotecă, 1992) și la serialul TV Detectiv fără voie (2001).
Cărțile lui George Arion au fost traduse în engleză, franceză, rusă și macedoneană.
A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1985, 1995, 1999).
În 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.
Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia lansării volumului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:
Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Te felicit pentru un mega articol! Felicitări și autorului!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumiri, Vero! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Excelentă prezentare! Mi-ai stârnit interesul să citesc cartea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Eva! 🙂 Sunt sigur ca te vor impresiona textele ei dramaturgice, la fel de tare. 🙂
ApreciazăApreciază
Imi place la nebunie George Arion! Unul dintre scriitorii mei preferati. Nu stiu cum ar fi lectura acestei colectii, avand in vedere ca sunt piese de teatru la mijloc, pana acum citind de la el doar romane si proza scurta. Cred ca mai interesant ar fi sa le vad jucate pe scena!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred ca merita citite si piesele, mai ales ca e greu sa ajungi la toate transpunerile lor pe scene. Sunt ca niste povestiri scurte, cu mult dialog si final neasteptat. 😀
ApreciazăApreciază
N-am mai citit de mult piese de teatru, recunosc. Acestea au subiecte inedite si, pe deasupra, spumoase. Multumesc pentru recomandarea interesanta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag, Ana! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Wow! Suna bineeee de tooottt!! De trei de DA!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da! Da! Daaa! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană