Numele meu este Eva

de
Suzanne Goldring

.

Corint Fiction
Grupul Editorial Corint
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: My Name is Eva (2019)
Traducere: Carla Georgescu
Număr de pagini: 400

.

Numele meu este Eva, prima carte publicată de Suzanne Goldring, e o complexă poveste de viață cu iz machiavelic despre dragoste, trădare și răzbunare.

Utilizând tehnica literară a alternării planurilor temporale și mixând stilurile narative, romanul este când unul psihologic actual, când unul evocativ epistolar, urmărind transformările prin care trece protagonista, Evelyn Taylor-Clarke.

În 1943, aceasta apare ca o tânără văduvă ce jură răzbunare pentru moartea soțului său Hugh, ucis într-o operațiune militară scelerată cu obiectiv meschin, iar în 2016, Evelyn e o bătrână doamna internată la azilul Forest Lawns Care Home, aflat în centrul Angliei rurale, înconjurată de rezidenți cu minți nu tot atât de alerte cum e cea a ei.

În fapt, hotărâta femeie și-a înscenat senilitatea, observând și copiind comportamentul unor vârstnici suferinzi de demență, pentru a-și împlini nesuspectată, peste decenii, promisiunea făcută iubitului ei, mort din cauza deciziilor absurde ale unui comandant de misiune sinistru.

O regăsim pe protagonistă la fel de implicată emoțional și în anii tinereții, când, după încheierea războiului, simte aceeași nevoie de a ajuta oamenii care suferă, indiferent dacă sunt victime recunoscute oficial, evrei sau polonezi, ori foști inamici, germanii ce odată înfrânți au parte de tratament degradant, inuman, din partea învingătorilor.

Tocmai această dorință de a lupta împotriva nedreptății, cu orice preț, și caracterul său neînduplecat au susținut-o pe Evelyn atâția zeci de ani în ideea sa obsedantă vindicativă, plănuind și pregătind propria operațiune de pedepsire, mult mai minuțios decât le organiza pe ale lui strategul militar ticălos luat de ea în vizorul răzbunării.

Numele meu este Eva - recenzie

Romanul
Numele meu este Eva
oferă cititorului originalitate în tratarea ficțiunii istorice, mistere ale trecutului de elucidat, o investigație aproape detectivistă, multe revelații năucitoare, emoții puternice și o eroină memorabilă.

După o carieră de consultanță în relații publice, cu specializare în business și călătorii,
Suzanne Goldring
și-a dorit să scrie romane despre poveștile extraordinare ale oamenilor obișnuiți.

Îi place să lucreze la cărțile sale într-o casă acoperită cu stuf, din Hampshire, și în alta de pe malul mării, din North Cornwall.

Volumul Numele meu este Eva a fost inspirat de vizitarea unor doamne din căminele pentru bătrâni și de scrisorile din timpul războiului ale unei mătuși.

A mai publicat alte trei romane:
Burning Island, The Girl Without a Name și The Shut-Away Sisters

images (3)

GECORINT