Seria
Dark Iceland

Orb în zăpadă
Orb în noapte
Negură
Sfâșiere

 

de
Ragnar Jónasson

Editura: Crime Scene Press

 

În romanele sale din saga detectivistă Dark Iceland, scriitorul islandez Ragnar Jónasson utilizează abil peisajul și climatul scandinav pentru a compune o atmosferă noir de tensiune glacială, sumbru pustiu înghețat și perpetuu amurg amenințător.

În această scenografie specială, își desfășoară anchetele un polițist transferat din capitală în provincie, aflat în evoluție de la un episod la altul, devenind tot mai decis, mai de-al locului și mai adaptat universului straniu în care s-a mutat, odată cu fiecare investigație criminalistică finalizată.

Seria Dark Island - Crime Scene Press

Orb în zăpadă

Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: Snjóblinda 
Traducător: George Arion Jr.
Număr de pagini: 272
Format: trade paperback cu supracopertă

 .

Siglufjördur, orășel de pescari din punctul cel mai arctic al Islandei, plasat într-un fiord format de ape și stânci, legat de restul țării la sol doar printr-un vechi tunel ce perforează munții, se cufundă în nămeți la fiecare venire a iernii.

Un tânăr polițist, Ari Thór Arasson, de-abia ieșit din Academie, acceptă transferul în aceste izolate locuri, părăsindu-și viața comodă de la Reykjavík și pe logodnica lui, Kristin, studentă în ultimul an la Medicină și cumplit de dezamăgită că iubitul ei a preluat postul fără ca măcar să se consulte cu ea înainte.

Îl întâmpină sergentul Tòmas, noul său șef, cu genul de cordialitate specifică șerifului de provincie care nu are prea multe de făcut în orășelul lui liliputan, și-l prezintă comunității.
O lume mică, unde toți se cunosc între ei și unde străinii ce nu sunt din zonă sunt priviți cu reticență.

În timp, Siglufjördur își confirmă pe deplin categorisirea de loc unde nu se întâmplă nimic și nimeni nu are nevoie să-și închidă ușa cu cheia…
Până de Crăciun, când o succesiune de evenimente bizare tulbură crâncen rutina pașnicului oraș.

Un celebru scriitor octogenar, cea mai de vază personalitate locală, moare după o cădere suspectă pe scări, în culisele teatrului unde se pregătea punerea în scenă a unei piese.

O femeie este găsită în zăpadă sângerând, pe jumătate dezbrăcată și în stare de inconștiență.

Ari Thór, care înainte de a intra la Academie a urmat Teologia, devenind polițist aproape din întâmplare, deloc integrat în viața socială băștinașă, însingurat și răvășit de problemele cu iubita rămasă în capitală, este singurul care poate începe o anchetă cu adevărat serioasă.
Chiar împotriva dorinței propriilor colegi.

Străinul proaspăt sosit trebuie să dibuiască adevărul într-o străveche țesătură de minciuni și să rezolve cazuri de crime cu rădăcini adânci în trecut, dintr-o comunitate unde nu poate avea încredere în nimeni și nimeni nu are încredere în el.

În romanul Orb în zăpadă, tensiunea se acumulează treptat, până la apogeul claustrofobic care stă sub amenințarea furtunilor de zăpadă și a întunericului total.

Orb in zapada

Orb în noapte

Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Náttblinda
Traducător: George Arion Jr.
Număr de pagini: 224
Format: trade paperback cu supracopertă

.

În al doilea volum din seria Dark Iceland, Ari Thór locuiește deja de câțiva ani în micul oraș Siglufjördur, cea mai nordică așezare din Islanda.

A devenit familist, are un copil cu soția lui, Kristín, dar încă se confruntă cu trecutul său tulbure, iar relațiile încordate cu locuitorii continuă să-l stoarcă de energie.

Liniștea micii comunități este spulberată atunci când cineva împușcă un polițist, în miez de noapte, lângă o casă părăsită.

Ancheta îl conduce pe Ari Thór printre ițele politicii locale, la o confruntare cu primarul din Siglufjördur, dar și la un sanatoriu din Reykjavík, unde cineva e ținut împotriva voinței lui.

În oraș apare o tânără misterioasă care fuge de ceva ce nu îndrăznește să dezvăluie nimănui.

Devine tot mai limpede că niște întâmplări tragice din trecut țes o vrajă întunecată care-i amenință pe toți cei din prezent.

Un thriller extraordinar, seducător de complex, care sondează adâncurile cele mai negre ale minții omenești.

Orb-in-noapte

Negură

Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Myrknætti
Traducător: George Arion Jr.
Număr de pagini: 268
Format: trade paperback cu supracopertă

.

Pe malurile liniștite ale unui fiord din nordul Islandei, un bărbat este ucis în bătaie.

În timp ce lumina nopților albe e preschimbată în întuneric, la umbra unui nor uriaș de cenușă vulcanică, o jurnalistă dornică să dea lovitura pleacă de la Reykjavík să investigheze crima, fără să știe că de întrebările pe care le pune depinde viața unei persoane.

În același timp, Ari Thór, tânărul polițist din Siglufjörður, este hotărât să-i arate șefului său că e gata să preia mai multă răspundere la serviciu.

Dar cazul nu pare să înainteze, iar atmosfera de la secție e tot mai sumbră, pentru că unul dintre colegi parcă a văzut o stafie…

Ce-ți rămâne de făcut când te prind din urmă grozăviile de odinioară?
Ce secrete se ascund în amintirile pe care le credeai de mult îngropate?
Până unde ești dispus să mergi ca să salvezi ce ți-a mai rămas din umanitate?

Un thriller de atmosferă excepțional, care te aruncă într-o palpitantă cursă contracronometru.

Negura - Crime Scene Press

Sfâșiere

Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Rof
Traducător: George Arion Jr.
Număr de pagini: 272
Format: trade paperback cu supracopertă

.

În Siglufjörður, cel mai nordic punct al Islandei, izbucnește o epidemie care-i izolează locuitorii chiar mai mult decât erau deja izolați și transformă localitatea într-un oraș-fantomă.

Tânărul polițist Ari Thór încearcă să rezolve un caz de crimă vechi de cincizeci de ani.

Chiar dacă obține dovezi noi, ancheta se dovedește dificilă într-un loc unde nimeni nu vrea să afle adevărul, secretele sunt la ordinea zilei, iar paranoia carantinării îngreunează contactul interuman.

În cercetări îl ajută ĺsrún, o jurnalistă din Reykjavík, ce investighează la rândul ei un caz de crimă în care este implicat prim-ministrul Islandei.

Evenimentele iau o turnură tot mai sinistră, după ce un copil dispare în plină zi.

Cum răpitorul e în libertate, iar orașul este supus carantinei, trecutul se va întoarce să-i bântuie pe toți.

Sfâșiere - Dark Island

Ragnar Jónasson
s-a născut la Reykjavík în 1976.
Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík.
Cărțile lui s-au vândut în peste două milioane de exemplare, în toată lumea, și au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite.
Cele două serii care l-au consacrat pe Ragnar sunt
Dark Iceland (care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda (cu detectiva care poartă același nume).

Seria Dark Island

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur
organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului
Sfâșiere

Puteți citi alte opinii despre serie, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Palarisme.ro

images (3)

Volumele
pot fi achiziționate în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press