În ghearele câinilor

de
Thomas Savage 

.

Corint Fiction
Grupul Editorial Corint

Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: The Power of the Dog (1967)
Traducere: Mihaela Doagă
Număr de pagini: 320

.

În ghearele câinilor este un roman psihologic cu atmosferă western, publicat pentru prima oară în 1967 și readus puternic în atenția publicului de recenta sa ecranizare Netflix.

Montana, 1925.
Prin vastele întinderi încă sălbatice, din Vestul Statelor Unite, lângă o colină stâncoasă ce are forma unui câine care aleargă, este situată ferma fraților Burbank, ranch-ul cel mai mare și mai bogat din zonă.

Deși împart totul de patru decenii, de douăzeci și cinci de ani mânând vitele împreună, Phil și George Burbank sunt extrem de diferiți ca personalități.

Phil este înalt și suplu, are mintea ascuțită, vorba acidă, o cultură surprinzătoare pentru ocupația sa de acum, mâinile dibace și o aroganță ce se îndreaptă sarcastic împotriva celor care nu-i sunt pe plac sau nu se încadrează principiilor sale de viață.

George, dimpotrivă, e masiv, greoi, taciturn, nesigur pe el și împăciuitor.
Nu reproșează nimănui nimic, nu râde de nimeni, fiind total lipsit de simțul umorului, iar după ce termină munca, dacă are impresia că strică cheful tinerilor văcari angajați, cu felul său de a fi, se retrage spre a nu-i stânjeni, lăsâdu-l să se desfășoare, ca dominator al oricărei discuții de grup, pe fratele său.

Împreună, cei doi Burbank conduc ferma cu cirezi de câte o mie de vite și dorm în casa familială, în aceeași camera de când erau copii, trimițând periodic rapoarte părinților care s-au retras din activitate și locuiesc acum într-un hotel din Salt Lake City, unde-și petrec toamna vieții.

La un moment dat însă, după o masă la hanul Moara Roșie, George rămâne impresionat de frumusețea și curajul proprietarei acestuia, Rose Gordon, văduva unui doctor, ce a continuat să țină deschis localul și după moartea soțului ei.

O ajută la servire fiul său, Peter, un băiat studios, delicat și sensibil, care suscită imediat repulsia lui Phil, prin atitudinea lui efeminată, de „fătălău”.

In puterea cainilor - Corint Fiction - recenzie

Spre șocul general, George o cere de soție pe Rose și o aduce la fermă, inconștient că astfel declanșează un lanț dramatic de evenimente ce le va răvăși tuturor existența.

Pentru că Phil percepe căsătoria fratelui drept o trădare, iar invidia pentru viața de cuplu ce se desfășoară în aceeași casă cu el, dar excluzându-l, îl adâncește în ura împotriva femeii străine și a fiului ei, activându-i tot sadismul și toată răutatea de care era capabil.

Phil este un personaj negativ complex și cumva chiar înduioșător în masculinitatea sa afișată spartan.
Un tip de o inteligență strălucitoare, ce ar fi putut deveni cu ușurință doctor, artist sau profesor, preferă să împartă viața de cowboy cu angajații lui, are grijă de animale și se spală doar în râu, o dată pe lună, declamând principii rasiste și sexiste.

Amintirile sale aproape idolatrizatoare despre mentorul Bronco Henry, un bătrân cowboy, mort între timp, care i-a învățat totul pe el și fratele lui, scot în evidență tema subliminală a operei literare:
homosexualitatea reprimată și mascată în dispreț pentru toți cei care o pot provoca.

Rose, pe de altă parte, este victima perfectă, incapabilă să se împotrivească unui torționar cu care trebuie să împartă căminul familial.

Apărătorul său neașteptat este fiul ei, Peter, cvasi-autist, aproape handicapat, dar obișnuit din copilărie să reziste bătăilor de joc și gata să distrugă prin viclenie, pe terenul propriu, pe oricine îl atacă pe el sau pe mama lui.
Strategiile sale le întrec pe cele ale lui Phil tocmai în domeniile în care acesta se credea cel mai bun: planuri diabolice, manipulare și lipsa de milă sau empatie.

Spre deosebire de film, unde nu apar scene de dinaintea morții tatălui său, în carte, Peter are motive suplimentare de răzbunare și are parte de o construire a caracterului progresivă.
Formarea sa  este mult mai bine înțeleasă de cititor, decât de telespectatorul Netflix, motivația lui fiind total simpatizabilă aici.

In ghearele cainilor - recenzie - Corint Fiction

Romanul În ghearele câinilor este o oglindire realistă, dură, neromanțată, a miturilor constitutive ale Americii.
O viziune critică asupra Vestului Sălbatic, îndepărtată de glorificarea bărbaților dintr-o bucată care au clădit țara prin muncă, transpirație, cavalcade și lupte cu indienii, realizată prin urmărirea sinceră a conexiunilor lor psihologice profunde, intime, familiale.

Thomas Savage (1915–2003) a studiat scrierea creativă la University of Montana, a fost licențiat al Colby College în 1940, și în 1952 a obținut un masterat onorific.
În decursul carierei sale literare de cinci decenii, a publicat treisprezece romane.
Înainte de a se dedica exclusiv scrisului, a avut numeroase alte meserii: cowboy, ajutor de instalator, sudor, agent de asigurări și profesor de engleză – la Brandeis University și Vassar College, printre altele.
În 1979, Savage a obținut o bursă Guggenheim.
Ultimul său roman, The Corner of Rife and Pacific, a fost selectat de Publishers Weekly printre cele mai bune romane din 1988 și a câștigat premiul decernat de Pacific Northwest Booksellers Association.

images (3)

GECORINT