Ușa ferecată

de
Ruth Ware

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: The Turn of the Key (2019)
Traducere: Luminița Gavrilă
Număr de pagini: 400
Format: paperback cu supracopertă

.

Romanul Ușa ferecată updatează stilul beletristic gotic-târziu, specific unor opere literare clasicizate ca Rebecca sau Casa bântuită, cu tehnologia modernă, telefoanele smart, arhitectura avangardistă digitalizată, mașinile Tesla și gadget-urile high tech de ultimă generație.

Atmosfera rezultată este una care păstrează fiorii reci ai unui horror incipient, ai vilei izolate în natura maiestuoasă, ai ușilor ferecate, ai grădinilor secrete și ai podelelor care scârțâie, la care se adaugă neliniștea provocată de aparatele cu înaltă fidelitate ce o iau razna în mod inexplicabil, îmbrâncind temerile umane înapoi în timp, spre cele mai atavice superstiții.

Povestea cărții, desfășurată sub formă epistolară, citând din corespondența protagonistei adresată unui avocat al apărării în care ea își pune toată speranța salvării de sub o punere sub acuzare nedreaptă, cucerește imediat.
Dar pe tot parcursul său, cititorul nu este nicio clipă complet sigur dacă firul epic nu o va lua înspre o finalizare fantastică, de groază, una de thriller juridic sau se va păstra în matca unui roman psihologic noir.

Usa ferecata

Tânăra londoneză Rowan Caine, ce lucrează la o creșă, dă întâmplător pe net peste un anunț de angajare care sună aproape prea frumos ca să fie adevărat.
Se oferă un post de bonă internă (ce include condiția de a locui împreună cu familia) în Highlands, ținuturile scoțiene muntoase, cu un salariu extrem de tentant, pe lângă cazarea și masa asigurate.

Rowan își trimite CV-ul, pe care îl aranjează un pic ca să se potrivească tuturor cerințelor, și se bucură enorm când este acceptată în etapa finală, a interviurilor.

În Scoția, înconjurat de peisaje superbe și aflat în relativă izolare, conacul Heatherbrae House a fost transformat de o familie de arhitecți într-un mixaj de exterior victorian sobru și spațiu interior luxos, invadat cu tehnologie digitală și viziuni panoramice oferite de pereți transparentizați.

Tânăra aplicantă este fascinată de frumusețea locului și de splendoarea casei, precum și de proprietara acesteia, Sandra.
Arhitecta are patru fetițe, cea mare, adolescenta Rhiannon, fiind însă plecată mai tot timpul, pentru că e găzduită de internatul colegiului ei citadin.
Cele mici, Maddie, Ellie și Petra, sunt simpatice și destul de ascultătoare, doar avertismentul pe care i-l dă Maddie vizitatoarei, după un gest afectuos, pare desprins dintr-o sinistră poveste cu fantome.

Acest semnal, adăugat informației că, înaintea ei, patru bone au abandonat brusc slujba și unui bilețel cu mesaj neclar al uneia dintre ele, aștern o umbră peste fericirea lui Rowan de a primi postul.

Odată cu preluarea responsabilităților sale de serviciu, încet-încet, tânăra londoneză descoperă că locuința de vis se poate transforma într-una de coșmar.

Nimeni nu este exact cum s-a prezentat, nici măcar ea, proaspăta bonă.
Îngrijitorii vilei, părinții și fetele mai mari, toți parcă au secrete tenebroase de păzit.

Structura cărții, cu începutul dezvăluitor, din care am aflat că Rowan este închisă în penitenciar și că încearcă să explice neimplicarea sa într-o crimă avocatului, atârnă cu propria tensiune suplimentară asupra firului narativ.

Care dintre fetițe a fost asasinată?
Cine dintre cei din casă e ucigașul?
Este Rowan total nevinovată și dacă da, este acuzarea ei o înscenare, o ironie a destinului sau rezultatul unui eveniment supranatural de neînțeles?

Ruth Ware a reușit să creeze un roman de atmosferă, enigmatic, cu o estetică fermecătoare, care te prinde imediat în complexa sa țesătură narativ-epistolară și te ține alert, până la finalul revelator.

Usa ferecata - Editura Trei - recenzie

Ruth Ware (n. 1977) a crescut în Sussex, pe coasta de sud a Angliei.
Înainte să se apuce de scris, a avut meserii dintre cele mai diverse: chelneriță, librar, profesoară de engleză și PR manager.
Romanul ei de debut, Într-o pădure întunecată, a fost publicat în peste 40 de țări și a devenit bestseller New York Times și Sunday Times.
A fost nominalizat la British Book Industry Awards, secțiunea debut, și urmează să fie ecranizat de New Line Cinema.

Drepturile de ecranizare pentru televiziune ale celui de-al doilea roman al autoarei, Jocul minciunii, au fost achiziționate de Entertainment One în parteneriat cu Gotham Group, iar Femeia din cabina 10 a devenit bestseller Sunday Times și New York Times, drepturile de ecranizare fiind achiziționate de CBS Films.

La Editura Trei, au apărut volumele: Într-o pădure întunecată, Jocul minciunii, Femeia din cabina 10, Moartea doamnei Westaway și Unul câte unul.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Palarisme.ro

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo