Pasărea cu piept roșu

al treilea volum din seria
Harry Hole

de
Jo Nesbø

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Rødstrupe (2000)
Traducere de Lorena Mihăieș
Număr de pagini: 624
Format: paperback cu supracopertă

.

Pasărea cu piept roșu este al treilea roman din seria de thrillere polițiste care îl au drept protagonist pe investigatorul criminalist Harry Hole, de la Poliția din Oslo, ale cărui alte două cazuri rezolvate au fost descrise în Liliacul și Cărăbușii.

După aventurile exotice din Australia și Thailanda, acțiunea acestui volum ne menține în Norvegia, urmărind o anchetă atipică, unde clasica întrebare Cine e criminalul? vine înlocuită cu una care ar putea fi enunțată sub forma Cine e cine?

Asta pentru că povestea sa pendulează între trecut și prezent, între câmpurile de luptă din Al Doilea Război Mondial și intrigile politice ale capitalei Norvegiei din zilele noastre.

În calitate de ofițer de legătură cu Serviciile Secrete, la o conferință internațională dedicată păcii în Orientul Mijlociu, la care participau mai mulți oameni de stat, inclusiv președintele SUA, detectivul Harry Hole face exces de zel și rănește un lunetist dubios, ce se va dovedi a fi de fapt un agent american plasat neanunțat în dispozitivul de protecție.

Ca pedeapsă mascată sub recompensă, cât să dea bine în presă, Hole este avansat, dar mutat pe linie moartă și însărcinat cu misiuni monotone de supraveghere.

În timp ce monitorizează activitatea grupurilor neonaziste din Oslo, proaspăt numitul inspector este atras într-o poveste misterioasă, cu rădăcini adânci în trecutul întunecat al Norvegiei, când unii membri ai guvernului au colaborat voluntar cu Germania Nazistă.

Șaizeci de ani mai târziu, această pată dezonorantă nu vrea să dispară definitiv, chiar dacă soldați bătrâni care au supraviețuit cândva unei crâncene ierni rusești încep să fie omorâți unul câte unul.

Ghidat de propria conștiință încărcată de sentimentul vinovăției, detectivul turbulent, alcoolic și mai mereu exploziv, ajunge să descifreze plăsmuirile unei minți criminale perverse.

Inspectorul Harry Hole dibuiește o conspirație incredibilă… iar pentru el războiul de abia acum începe.

Pasarea cu piet rosu - Editura Trei

Pasărea cu piept roșu este o istorisire zguduitoare despre crimă și trădare, care are capitole întregi ce surprind evenimente dramatice din timpul asediului Leningradului, când soldații norvegieni luptau alături de Armata Germană împotriva bolșevismului, având de înfruntat nu numai inamicii sovietici, ci și frigul, foamea, condițiile mizere sau propriile fantasme, pentru că mințile tuturor ajungeau în pragul delirului.

Un thriller noir care își extrage seva de sinistru din grozăviile războiului, fără să neglijeze sentimentele protagoniștilor.
Prietenia și dragostea sunt motivațiile psihologice puternice care duc la intersectarea celor două planuri  temporale, într-un uimitor final revelator.

Seriile polițiste în care fiecare roman oglindește o anchetă au rezolvări de etapă și nu exercită neapărat presiune asupra cititorului pentru a le continua sau a le parcurge în ordinea apariției.
Cărțile lui Jo Nesbø sunt însă dintre acele câteva vârfuri ale genului care te fac să îți dorești să nu scapi nicio traducere și să ai colecția completă de autor în bibliotecă, fiind sigur că nu ai să reziști să nu le recitești, la un moment dat.

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume.

Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în peste 45 de milioane de exemplare și au fost recompensate cu numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award.

Pe lângă mai multe romane de sine stătătoare, Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, precum și al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M).

După al șaptelea roman al ciclului literar Harry Hole, Snømannen, a fost realizată ecranizarea Omul de zăpadă, iar volumul Hodejegerne a stat la baza filmului Vânătorii de capete, lansat în 2011.

Complex și original, Pasărea cu piept roșu este considerat unul dintre cele mai bune romane crime-mystery nordice, din toate timpurile.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur dedicat romanelor autorului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo