Liliacul
primul roman din seria
Harry Hole
de
Jo Nesbø
.
Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: Harry Hole I: Flaggermusmannen (1997)
Traducere: Bogdan Perdivară
Număr de pagini: 432
Format: paperback cu supracopertă
.
Am dat peste foarte multe recomandări entuziaste ale romanului Omul de zăpadă, ce după ecranizare a devenit cel mai cunoscut titlu semnat Jo Nesbø, și mi-am dorit neapărat să îl citesc.
Aflând însă că el este tocmai volumul șapte al unei serii din acelea detectivistice în care fiecare carte abordează un caz separat, mi-am zis că nu ar fi rău atunci să iau în ordine toate romanele ciclului literar Harry Hole, chiar dacă știam că se pot savura la fel de bine și independent.
Cât mă bucur acum că am ales să fac asta!
Am descoperit astfel un autor de thrillere polițiste extraordinar, care știe cum să își țină cititorii captivați de la prima până la ultima pagină.
Iar în volumul inițial era încă doar la începutul carierei sale scriitoricești!
Romanul Liliacul a fost lansat în Norvegia în 1997, pe când Jo Nesbø era chitarist și cântăreț al unei trupe pop, tocmai reîntoarsă dintr-un turneu în Australia.
Succesul său a devenit un caz fără precedent în țara sa, mai ales că manuscrisul a fost trimis la edituri sub pseudonim, Nesbø nefiind sigur că ar fi încă demn de a fi publicat.
Inspectorul criminalist Harry Hole, de la Poliția din Oslo, este detașat la Sydney ca să-i asiste pe omologii săi australieni în rezolvarea unei omucideri.
Victima este Inger Holter, o norvegiancă de 23 de ani ce lucra într-un bar, dar avea trecut de mică starletă TV în țara ei natală.
Chiar dacă Harry a venit să ajute, șeful polițiștilor locali vrea să-l țină mai mult ca în vacanță, fiind foarte hotărât să rezolve cazul prin eforturi proprii, pentru a demonstra că Australia rămâne un tărâm sigur pentru turismul scandinav.
Nefiind genul care să stea deoparte, Harry se împrietenește cu unul dintre detectivii însărcinați cu investigarea cazului, nonconformistul polițist aborigen Andrew Kensington, și cu unul dintre martori, frumoasa roșcată suedeză Birgitta Enquist, colegă de serviciu cu victima, implicându-se tot mai mult în găsirea ucigașului.
Împreună, cei trei descoperă că omorârea tinerei face parte dintr-un șir de cazuri neelucidate, tiparul crimelor indicând că autorul ar fi un psihopat obsedat de blonde, care acționează în toată țara.
Pe măsură ce se apropie tot mai mult de asasin, Harry începe să se teamă că nimeni nu este în siguranță, cu atât mai puțin cei implicați în rezolvarea cazului.
Oare îl vor prinde pe ucigaș, înainte să facă o nouă victimă?
Ancheta se derulează pe mai multe piste, adunând diverse personaje suspecte cu limbaj colorat ce, la nu foarte mult timp distanță de la lansarea cărții, pare nu numai deosebit de sarcastic, dar și cam incorect politic.
Un Harry mai tânăr și mai nesigur pe el decât în volumele viitoare ale seriei se zbate să rezolve primul caz important al carierei sale, încercând să reziste tentației de a se abandona alcoolului, care mereu i-a fost refugiu în momente tensionate – apărând drept un protagonist animat de idealuri nobile, permanent în luptă cu propriile slăbiciuni.
Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. A îmbogățit genul crime, adăugându-i noi dimensiuni stilistice și psihologice, precum și o înțelegere profundă asupra vieții într-o lume modernă, globalizată.
Romanele lui au fost traduse în zeci de limbi, s-au vândut în zeci de milioane de exemplare și au fost recompensate cu numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA Internațional Dagger Award, The Glass Key Award.
Pe lângă mai multe romane de sine stătătoare, Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, precum și al seriei pentru copii Doktor Proktor.
După al șaptelea volum din Harry Hole, Snomannen, a fost realizat filmul Omul de zăpadă, cu Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg și Val Kilmer în rolurile principale.
Romanul său Hodejegerne a stat la baza filmului Vânătorii de capete, lansat în 2011.
Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Am tot auzit de Jo Nesbo si stiu ca este apreciat, dar uite ca inca nu am apucat sa citesc vreo carte scrisa de el. Cred ca m-a „speriat” ideea unei serii lungi, cu toate ca volumele pot fi citite si individual.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Autorii scandinavi au o inclinatie spre seriile foarte lungi, dar la majoritatea chiar merita sa umbli dupa fiecare roman al lor. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am auzit multe lucruri faine despre Jo Nesbo. Nu am citit inca nimic de el, poate unde e un gen care imi place, dar nu suficient incat sa ii acord prioritate. Din ce am inteles, iar cu acest articol confirmi, e un must read pentru fani.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daa, pentru orice fani ai romanului politist, thriller, mystery, cu investigatii detectiviste, as spune chiar si pentru fanii cartilor de calatorii. 😀 Foarte bun autor! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nice
ApreciazăApreciat de 1 persoană
❤
ApreciazăApreciază