Castelul umbrelor

de
Laurie R. King

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Castle Shade (2021)
Traducere: Georgiana Nuțu
Număr de pagini: 400
Format: trade paperback cu supracopertă

.

Laurie R. King este o scriitoare americană născută la Oakland, în 1952, căreia i-a venit ideea să îl utilizeze pe Sherlock Holmes, celebrul personaj al lui Sir Arthur Conan Doyle, într-o nouă serie de romane, în care el devine oarecum secundant al unei protagoniste feminine, așa cum era Dr. Watson al său.

Chiar dacă rămâne la cârma anchetelor, prim-planul îl ia Mary Judith Russell, în volumele de început, ucenica, apoi soția lui, care îl ajută la investigații și e încurajată de maestru să ajungă de una singură la concluzii bazate pe analizele sale.

Ori din pricina vârstei mai înaintate, ori din cauză că s-a schimbat viziunea scriitoricească prin care s-a reîntrupat, Sherlock Holmes-ul lui Laurie R. King seamănă prea puțin cu varianta sa originală. Pare mai încet, mai limitat, mai greu prinzător de poante din zbor… chiar dacă rămâne la fel de tacticos, tipicar și cu obiceiurile neschimbate.

Poate n-ar fi fost rău ca autoarea să-și creeze un personaj propriu, însă probabil că atunci nu ar fi avut succes atât de mare, deja de la întâiul volum al seriei.
Pentru că romanele acestui ciclu literar au fost foarte bine primite de public și critică, ajungând la impresionantul număr de 17.

Fiecare carte descrie un caz rezolvat, iar relația dintre Sherlock Holmes și Mary Russell poate fi reconstituită imediat, astfel încât volumele pot fi citite și individual.

Ceea ce este exact cum trebuie, pentru că editura Crime Scene Press a avut excelenta idee de a-l traduce pe cel mai recent, cel care își desfășoară ancheta în România.

Castelul umbrelor - recenzie

Eu sunt printre cititorii care nu sar în sus de indignare la asocierea vampirilor cu țara noastră și a lui Dracula cu Vlad Țepeș, cred că e bine pentru turism și pentru percepția culturală internațională, să ai un brand de țară (într-o recentă galerie caricaturală șablonardă, România era simbolizată de un castel pe un munte, iar Bulgaria de un WC turcesc – dacă se impunea brandul ales de noi, am fi fost frunza de lângă toaleta aia), așa că am putut aprecia povestea cu celebrul detectiv și consoarta sa, ajunși pe plaiurile mioritice, în Castelul umbrelor.

O altă obsesie a străinilor legată de România, pe lângă Dracula, vampiri, munți, lupi și castele, este Regina Maria, una dintre cele mai frumoase regine ale Europei, care și-a păstrat fascinația inclusiv printr-o expresie pe care o mai poți auzi la americani, deși probabil a apărut taman după vizita Maiestății Sale în SUA:
And I’m the Queen of Romania!

Vorbă aspirațională și autoironică, imortalizată chiar și de Dorothy Parker, prin 1926, în versurile:

„Oh, life is a glorious cycle of song,
A medley of extemporanea;
And love is a thing that can never go wrong;
And I am Marie of Roumania.”

În romanul Castelul umbrelor, lansat în 2021, ce are acțiunea plasată în anul 1925, Sherlock Holmes și Mary Russell, chemați de Regina Maria a României, pornesc într-o călătorie cu trenul spre Brașov, urmând să ajungă la Castelul Bran, unde tânăra Principesă Ileana, în vârstă de numai 16 ani, s-ar putea să fie în primejdie din cauza unor neclare amenințări, însoțite de mici evenimente macabre stranii, care țin mai mult de domeniul superstiției locale.

Ileana de Romania

Atmosfera citadină este relativ bine prezentată. Se simte că autoarea s-a documentat, studiind Ghidul de călătorii Bradshaw, istoria României, toate genurile de mituri despre vampiri și Jurnalul Reginei Maria.
În ambientarea rurală, pare că a coborât mult mai departe pe axa timpului, cel puțin cu un secol în urmă, dar până la urmă veșnicia s-a născut la sat și acolo se manifestă atemporalitatea.

Oscilând între indicii despre acțiunile malefice ale unei persoane din anturajul regal și manifestări paranormale inexplicabile, aventura celor doi detectivi este interesantă, în primul rând, pentru că se petrece la Castelul Bran, dar tonul cărții reușește să oglindească perfect romantismul epocii, folosind toate atracțiile lumii de altădată… atât de reușit, încât te cuprinde complet în farmecul ei restaurat.

Nu e de mirare că romanul a intrat în oferta magazinului Castelului Bran, orice nouă poveste legată de un obiectiv turistic îi face un mare serviciu acestuia. Hotelul Athénée Palace Hilton din București plasa, la un moment dat, cartea Athénée Palace gratis, în camere, deși acțiunea acelui volum era mult mai puțin centrată în jurul hotelului, decât este cea din cartea asta în preajma și-n interiorul castelului.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia lansării romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press