The Gray Man

Asasinul din umbră

de
Mark Greaney

.

Editura Bookzone
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: The Gray Man (2009)
Traducere: Mirela Dorobanțu
Număr de pagini: 400

.

The Gray Man. Asasinul din umbră este primul volum dintr-o serie spy thriller cu acțiune rapidă și electrizantă, ce introduce un protagonist deloc mai prejos decât celebrii James Bond, Jason Bourne, Jack Ryan sau Jack Reacher.

Court Gentry și-a căpătat, în perioada cât a fost agent secret în serviciul CIA, porecla de Cameleonul, devenind o legendă vie a operațiunilor sub acoperire, pentru modul său discret, inobservabil până la final, camuflat și eficient, de a-și duce la îndeplinire misiunile, fără să conteze cât de dificile păreau.

La un moment dat însă, este nevoit să părăsească Serviciile Secrete și intră în lumea privată a asasinilor plătiți, păstrându-și totuși principiile, pentru că valoarea proprie îi permite să nu accepte decât contracte de lichidare propuse exclusiv pe numele unor indivizi care, în opinia sa, meritau o pedeapsă extrajudiciară, a unor oameni răi ce trebuiau să dispară.

După ce Cameleonul asasinează la comandă un oficial nigerian colaborator al teroriștilor islamici, fratele acestuia, un politician corupt foarte bogat, își pune în joc toate resursele pentru a se răzbuna.

Chiar dacă Gentry este un singuratic ce nu are puncte vulnerabile și oameni dragi care să-i devină slăbiciuni atacabile, poate fi șantajat prin apel la onoare și la înclinația pe care o are de a proteja pe toți nevinovații care ar putea suferi din cauza lui.

The Grey Man - Asasinul din umbra

„Gentry nu se putuse abține.

Trase foc după foc în bărbații înarmați din mulțime și în tot acest timp se blestemă cu voce tare pentru lipsa de disciplină din cauza căreia pierdea timp și arunca pe fereastră toată operațiunea. Nu că și-ar fi auzit blestemele. Chiar și cu urechile protejate de dopuri, arma bubuia asurzitor când lansa uriașele proiectile spre țintă unul după altul, iar reculul puștii proptite pe trepied îi azvârlea nisip și resturi din jur în față și pe brațe.

Analiză situația atunci când luă o pauză ca să vâre un nou încărcător uriaș în pușcă. Conform manualelor de spionaj, fusese cea mai proastă mișcare posibilă, strigându-le, practic, insurgenților din jurul lui că dușmanul lor de moarte se afla aici, în mijlocul lor.

Dar al naibii să fie dacă nu considerase că era cel mai bun lucru pe care-l făcuse. Așeză din nou patul armei în locașul din umăr, care pulsa deja de durere din cauza reculului, fixă ținta spre locul unde se prăbușise elicopterul și își continuă răzbunarea. Prin luneta puternică văzu bucăți de trup răsucindu-se în aer atunci când alt glonț uriaș ajunse în trunchiul unuia dintre bărbații mascați.

Era doar răzbunare, nimic mai mult. Gentry știa că, în afara faptului că făcuse câțiva pui de cățea bucăți, gestul îi schimbase un pic planurile. Continuă să tragă în criminalii care acum se împrăștiau derutați, dar în sinea The Gray Man. Asasinul din umbră lui își făcea deja griji pentru viitorul apropiat. Nici măcar nu avea să mai încerce să ajungă în zona de aterizare. În momentul acela, alt elicopter ar fi fost o țintă perfectă pentru furioșii supraviețuitori din gruparea al-Qaida, iar el nu putea ignora asta. Nu; avea să se dea la fund: să găsească un canal de scurgere sau o vale mică unde avea să se acopere cu praf și resturi și să zacă toată ziua în arșiță, ignorând foamea, pișcăturile insectelor sau nevoia de a urina.

Avea să fie nasol.

Cu toate astea, își spuse în timp ce vâra al treilea și ultimul încărcător în pușca fumegândă, decizia proastă pe care o luase avea și beneficii. O jumătate de duzină de rahați morți rămân totuși o jumătate de duzină de rahați morți.”

Gray Man/Cameleonul are un renume ce dă fiori foștilor săi colegi din servicii sau răufăcătorilor, însă atunci când acceptă o misiune de salvare riscantă, el devine din vânător, vânat, ținta a douăsprezece grupări de mercenari.

În lumea asasinilor plătiți nu există bine sau rău, doar misiuni îndeplinite.
Însă pentru Court Gentry, viețile oamenilor nevinovați nu și-au pierdut valoarea.
Acestea merită protejate, chiar cu prețul propriei vieți.

The Grey Man - seria

Descoperă primul volum din captivanta serie The Gray Man și fă primii pași într-un univers nemilos, guvernat de interese politice ascunse.

Această franciză literară a inspirat recentul film Netflix: The Gray Man, cu Ryan Gosling și Chris Evans în rolurile principale.

O să găsiți diferențe destul de mari între primul volum și ecranizare.
Cele mai multe provin din specificitățile anilor de lansare a romanului (2009) și a filmului (2022), dar și relațiile între personaje sunt altfel gândite, iar intrigile politice apar mult mai clar și documentat descrise în varianta literară.

În film, evitarea nominalizării anumitor țări și popoare pare motivată și de o anumită corectitudine politică, în carte nu se simte deloc aplicarea acestui principiu auto-cenzurator.

„Seria The Gray Man strălucește ca lama unui cuțit pe o alee întunecată.” – David Stone, autor de bestsellere New York Times

„Dur, rapid și neîndurător – exact cum ar trebui să fie un thriller.” – Lee Child, autor de bestsellere #1 în Topul New York Times

Mark Greaney este autorul seriei The Gray Man, care a ajuns bestseller Number 1 în topul New York Times, dar și coautor al unor romane semnate de Tom Clancy.

Un specialist al poveștilor cu spioni pline de adrenalină și intrigi la nivel înalt, Greaney reușește de fiecare dată să creeze personaje memorabile care își dezvăluie secretele treptat, volum cu volum.

.

images (3)

.

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Bookzone