Cinci motive pentru a citi romanul

Mașina Ernetti

de
Roland Portiche

 .

Editura Lebăda Neagră
Colecția: Green Spot
Data publicării în limba română: 2022
Titlul original: La machine Ernetti (2020)
Traducere: Otilia-Maria Cojocaru
Număr de pagini: 456

 .

Mașina Ernetti este un roman luxuriant, ce combină spectaculos mai multe genuri ale beletristicii în povestea proprie, ea însăși bazată pe un fapt real, vehiculat prin diverse teorii conspiraționiste.

Autorul său are studii aprofundate într-o mare varietate de domenii, ce îi permit să jongleze cu conceptele și evenimentele descrise în carte.

Roland Portiche a absolvit Institutul de Studii Superioare Cinematografice, este licențiat în arte și doctor în filosofie.
A realizat și regizat câteva dintre cele mai urmărite documentare și emisiuni de istorie și știință din Franța, printre care Temps X și Les grandes énigmes de la science.

Mașina Ernetti este primul său roman, făcând parte dintr-o trilogie în centrul căreia se află părintele Ernetti.

Iată doar cinci mari motive pentru a citi această carte incitantă și provocatoare:

Cronovizorul

Aparatul cu care poți privi în trecut este o idee științifico-fantastică ce pornește de la premisa că undele luminoase emise nu se distrug, ci se transformă, putând fi recuperate de o mașinărie programată să facă asta.

Orice scenariu dezvoltat pe o asemenea idee este deja interesant, pentru că toți dorim să vedem cu ochii noștri anumite evenimente epocale sau anumite personaje istorice.

Dacă îți plac cărțile lui Dan Brown

Mașina Ernetti are același gen de narațiune electrizantă, culisând în capitole scurte, în care sunt amalgamate fulgurant aventuri, informații generale savuroase și revelații năucitoare.

Masina Ernetti - recenzie

Dacă îți place ficțiunea istorică

Romanul surprinde mai multe perioade temporale.

In 1938, fizicianul italian Ettore Majorana dispare în largul Siciliei și, odată cu el, proiectul secret la care lucra de câțiva ani.

In 1955, însemnările fizicianului dispărut ies la iveală și îi dau părintelui Ernetti o idee nebunească: să construiască o mașinărie care să surprindă imagini din trecut.
Cronovizorul.

Dacă îți plac romanele de spionaj

Valoroasa invenție declanșează o cursă contra-cronometru pentru confiscarea ei, între Vatican, CIA, KGB și Mossad, căci ceea ce va descoperi părintele Ernetti, în plin Război Rece, ar putea răvăși însăși ordinea mondială.

Conceptele filosofice tulburătoare

Pentru un utilizator al cărui principal interes este religia creștină, existența acestui aparat, care poate oglindi evenimente din timpul vieții lui Iisus, ridică o imensă problemă de conștiință.
Să îndrăznească să privească în anii care ar putea documenta vizual existența Mântuitorului, când întreaga spiritualitate religioasă se bazează chiar pe ideea de credință?

Atunci când ceva este ușor demonstrabil, ce merite mai rămân catolicului fidel care a adoptat principiul
Crede și nu cerceta?

Modul original în care scriitorul abordează utilizarea și limitele performanțelor cronovizorului oferă romanului un gen inedit, special, de suspans.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte, pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Lebăda Neagră

Lebada Neagra - logo