Lista condamnaților  

de
Jack Carr

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: The Terminal List (2018)
Traducere: Roxana Brînceanu
Număr de pagini: 448
Format: trade paperback cu supracopertă

.

Autorul acestui roman, Jack Carr, a fost membru în trupele U.S. Navy.
În cei douăzeci de ani de Marină, a activat ca lunetist SEAL, a condus echipe de lunetiști în Irak și Afganistan, cu gradul de subofițer, apoi a devenit instructor-comandant de pluton antrenat împotriva insurgențelor în partea de sud a Arhipelagului Filipine și a comandat operațiuni speciale în zonele din sudul Irakului aflate sub influența Iranului, în timpul perioadei tumultuoase în care efectivele Forțelor SUA au fost retrase treptat din regiune.
Acum locuiește împreună cu soția și cei trei copii în Park City, statul Utah.

Cartea sa de debut a devenit bestseller New York Times și a fost adaptată într-un serial Amazon Prime Video, cu Chris Pratt în rolul principal. 

Lista condamnatilor - recenzie

Lista condamnaților analizează ce se poate întâmpla atunci când un prădător de top, un luptător expert în meseria lui, este aruncat într-o situație din care nu există ieșire.
O stare de criză în care normele sociale, legile, regulile, morala și etica cedează în fața unui militar profesionist extrem de capabil, călit în război și cu un plan vindicativ fixat; un om care este, din toate punctele de vedere, deja mort, nemaiavând nimic de pierdut.

Din cauza naturii sensibile a autorizațiilor de securitate pe care le-a deținut când servea în armată, în Navy SEAL, scriitorul a trebuit să prezinte Departamentului Apărării materialul literar pregătit să fie prezentat public, pentru a fi supus cenzurii, astfel încât nicio tactică, tehnică sau procedură secretă să nu fie compromisă.

Deși Lista condamnaților este o operă de ficțiune, fiecare scenă a cărții a fost dezvoltată din sentimentele pe care autorul le-a încercat în timpul unor evenimente reale, întâmplate pe parcursul a peste douăzeci de ani de carieră.
Aceste trăiri intense, împreună cu impresiile genuine din culisele operațiunilor speciale, adaugă autenticitate romanului și îl transformă într-o experiență tulburătoare.

Protagonistul său are experiența, pregătirea, capacitatea și motivația să facă dreptate în condițiile impuse de el însuși.

Întreaga echipă a locotenent-comandorului James Reece a fost ucisă într-o ambuscadă dezastruoasă.
Atunci când și persoanele iubite, soția sa Lauren și fiica de trei ani, Lucy, sunt asasinate în ziua în care el se întoarce acasă din misiune, Reece realizează că nimic din toate acestea nu a fost întâmplător.
Curând descoperă că nu are de-a face nici cu vreun act de răzbunare din partea unui inamic străin, ci cu o conspirație care ajunge până la cele mai înalte niveluri ale administrației Statelor Unite.

Nemaiavând nimic pentru care să trăiască, Reece aplică lecțiile pe care le-a învățat timp de zece ani pe câmpul de bătălie, ca să-și răzbune familia și echipa, pornind pe urmele criminalilor din eșaloanele superioare ale administrației politice, fără să mai țină cont de legile luptei drepte – sau de lege în general.

Consolidarea puterii la nivel federal, sub aparența siguranței publice, este un trend atacat dur în povestea romanului.
Eroziunea unor drepturi cetățenești, oricât de mică, reprezintă moartea lentă a libertății, crede Jack Carr, și simte nevoia să tragă un semnal de alarmă, fie el și beletristic, în privința fenomenului. 

Lista condamnatilor

Lista condamnaților este un roman al răzbunării, un thriller militar captivant, scris de un autor care cunoaște toate secretele tehno-războiului modern.

„Niciunuia dintre băieții de pe teren nu-i plăcuse misiunea. Acum, la mai puțin de un kilometru de țintă, își îndepărtaseră distragerile din minte și se concentrau exclusiv pe provocarea mortală care îi aștepta. Aruncând o privire la GPS-ul atașat patului puștii și scanând terenul din față, locotenent-comandorul James Reece stabili rapid perimetrul. Lunetiștii urcau deja în puncte înalte, iar șefii de echipe i se alăturară lui Reece pentru o ultimă și rapidă actualizare înainte de avansarea finală către obiectiv. Chiar cu toată tehnologia pe care o aveau la dispoziție, lucrurile puteau s-o ia razna într-o clipă. Inamicul era viclean și foarte adaptabil. După șaisprezece ani de război, zicala afgană „americanii au toate ceasurile, dar noi avem tot timpul” suna ceva mai adevărat ca la început.

– Ce crezi, Reece? întrebă un bărbat masiv care arăta ca o creatură dintr-o altă lume în camuflajul lui AOR1, armură corporală și cască semisferică Ops Core cu NOD bine fixate.

Reece se uită la cel mai experimentat conducător de trupe al său. Strălucirea verzuie a NOD lumina prin barba de pe fața bărbatului un zâmbet care nu putea fi luat drept altceva decât aspectul încrezător al unui soldat profesionist din forțele speciale.

– E imediat peste dealul ăla, răspunse Reece. Predatorul nu arată că s-ar mișca nimic. Nicio santinelă. Nimic.

Șeful de trupă aprobă.

– Bine, băieți, se adresă celorlalți patru bărbați din cerc. Hai s-o facem.

Se ridicară hotărâți și se mișcară cu atitudinea unor oameni care se simt în largul lor în mijlocul haosului, urcând dealul stâncos ca să-și poziționeze echipele înainte de a aborda ținta.

E prea ușor. Iar gândești prea mult. Nu e decât o altă misiune. Atunci de ce am sentimentul ăsta?” 

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia lansării romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press