În locul nepotrivit,
la timpul nepotrivit

de
Gillian McAllister

 .

Editura Bookzone
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Wrong Place,Wrong Time (2022)
Traducere: Cora Radulian
Număr de pagini: 400

.

Precis ați văzut filmul Ziua Cârtiței Groundhog Day, capodopera cinematografică preluată în conștiința colectivă drept model comparativ pentru orice alte scenarii care utilizează ideea de buclă temporală sau acțiune ciclic repetitivă. Comedia romantică genială cu meteorologul prins în rutina unei singure zile, restartate la nesfârșit, până când acesta reușește să deblocheze capcana infinită prin propriul comportament, deși nu știa că deține chiar el cheia revenirii la normal sau că ar avea vreo misiune de îndeplinit pentru a-și obține eliberarea.

Romanul În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit pornește de la aceeași idee de bază (chiar e amintit filmul în carte), dar extinde bucla temporală înspre un fel de curgere înapoi a timpului pe mai multe zile, denumite zile minus.

Jen și Kelly au o căsnicie fericită și un fiu în vârstă de 18 ani, pe Todd.
Todd s-a comportat puțin straniu în ultima vreme, dar asta nu e tocmai neobișnuit la un adolescent.

Însă în noaptea de Halloween, imediat după miezul nopții, Jen vede îngrozită cum Todd al ei scoate un cuțit din geantă și îl folosește pentru a ucide un bărbat pe stradă, în fața casei lor.

Tânărul asasin este arestat și închis.

Jen se trezește a doua zi dimineață și se întreabă cum s-a putut întâmpla asta. Cum a ajuns să crească un criminal?

Apoi realizează că nu e deloc dimineața următoare. S-a trezit cu o zi înainte de crimă. Odată ce procesează acest fapt imposibil, Jen încearcă să schimbe ceea ce se va întâmpla, găsind cuțitul și scoțându-l din geanta lui Todd.

Înainte să poată afla dacă această schimbare a funcționat, femeia se întoarce în corpul ei cu o altă zi înainte și își dă seama că poate folosi această oportunitate pentru a afla mai multe despre viața lui Todd și despre lucrurile pe care nu le-a observat la el până atunci.

În ziua minus trei, Jen decide că trebuie să „știe regulile”. Asta ar face orice avocat, așa cum e ea.
Înțelege cadrul general și apoi poți juca jocul.
Tot ce știe însă până acum este că nimic nu a funcționat, că nu a reușit să oprească crima. Cu siguranță, dacă o va opri, va opri și bucla de timp. Asta trebuie să fie cheia.

McAllister folosește ingenios ideea centrală din În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit.
Poveștile în buclă temporală sunt de obicei despre protagonistul care devine mai bun. La fiecare iterație a buclei, acesta învață ceva despre lumea sa sau despre sine însuși și, încet-încet, devine mai bun.

Romanul ăsta are aceeași abordare doar parțial – pe măsură ce Jen se întoarce în timp, ea reușește să treacă peste unele dintre greșelile sale și să realizeze cât de multe momente a ratat din propria viață, în special dintre cele care au legătură cu fiul ei.
La urma urmei, fiecare acțiune pe care o face un copil nu începe cu mama sa?

Însă nimic nu este atât de simplu și nu se sugerează că Jen este o mamă rea, doar că educația parentală este complexă și dificilă.
Și că, poate, uneori, părinții ar trebui să se oprească, să respire și să reflecteze la ceea ce fac, în loc să aștepte până este prea târziu.

Fiecare revelație o determină pe Jen să-și reevalueze viața și să se apropie de prima verigă a lanțului de evenimente care au dus la crima lui Todd.

Chiar dacă povestea cărții În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit are o premisă fantastică, ea păstrează multe caracteristici ale unui roman polițist, constituindu-se într-o investigație profundă a antecedentelor unei crime și a consecințelor pe termen lung ale deciziilor de moment ce pot să ne schimbe întreaga existență.

in-locul-nepotrivit-la-timpul-nepotrivit - recenzie

Poți să împiedici o crimă după ce s-a întâmplat?

Este octombrie şi e trecut de miezul nopții. Îți aștepți fiul de 18 ani să ajungă acasă. În timp ce privești pe fereastră, el își face apariția, însă nu e singur. Se îndreaptă către un bărbat și are o armă în mână. Ceea ce vezi este greu de crezut: băiatul tău drăgălaș și mai mereu zâmbăreț omoară cu sânge rece un străin, chiar în fața casei tale. Nu știi cine e. Și nu știi de ce. Știi doar că fiul tău a fost arestat, iar viitorul său, spulberat.

Adormi, în acea noapte, lipsită de speranță. Totul este pierdut.

Până când te trezești… și este ieri, ziua de dinainte de incident. Iar apoi te trezești cu o zi și mai înainte. În fiecare dimineață te trezești cu o zi, cu o lună, cu ani mai devreme, cu o nouă șansă de a opri crima. Undeva, în trecut, se ascunde adevărul, motivul acestei crime. Singura ta șansă este să-l descoperi.

„Pur și simplu ador această carte, sunt îndrăgostită de ea. Pagină după pagină, este atât de captivantă, încât nu m-am putut opri din citit. Și ce deznodământ, de necrezut întorsătura de la final.”
REESE WITHERSPOON

„Un thriller pe care nu-l poți lăsa din mână și care te provoacă să te întrebi «eu ce aș face?».”
ERIN KELLY

Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultimul timp! Pur și simplu genială! McAllister își construiește povestea ca pe un joc bine gândit până în cele mai mici detalii.
ADELE PARKS

Scriitoarea de origine britanică Gillian McAllister este una dintre cele mai importante autoare de thrillere și bestsellere New York Times, iar cărțile ei au fost deja traduse în 31 de limbi, bucurându-se de un succes răsunător în întreaga lume.

.

images (3)

.

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Bookzone