Stăpânul umbrelor
Zorii războiului

de
Ana-Maria Negrilă

.

Editura Crux Publishing
Data publicării: 2023
Număr de pagini: 512

.

Zorii războiului este un epic fantasy grandios și acaparator, ultimul volum din mini-seria de două romane Stăpânul umbrelor, a cărei arhitectură o completează spectaculos, lăsând senzația de poveste concepută perfect, la nivelul oricăror bestsellere internaționale ale genului.

Dacă în prima parte a istorisirii, Trezirea, fiecare dintre numeroșii protagoniști ai cărții era surprins acționând singur, făcându-se remarcat prin calitățile proprii (puțini dintre ei formând cupluri sau perechi de prieteni ori aliați), în această parte concluzivă, tot mai mulți ajung să colaboreze ca un grup de vedete în care au fost adunate toate talentele existente într-un anumit domeniu.
Interacțiunea lor este urmărită astfel cu fascinație de cititorul ce se simte ca și cum i-ar vedea jucând fotbal pe Messi, Ronaldo, Mbappé și Haaland în aceeași echipă.

Această concentrare a eroilor rătăcitori într-un singur punct fierbinte este cauzată de izbucnirea războiului în Nord, în Regatul Khale, de amenințarea nedefinită – ce acum s-a întrupat – a scurgerilor de malefic din Lumea de Dincolo, dar și de un posibil plan personal al unui maestru-păpușar atât de subtil încât să nu poată fi identificat decât atunci când toate sforile trase de el se intersectează în actul final.

Cea mai mare problemă când aduni mulți super-eroi la un loc este să reușești să găsești un adversar de același calibru.
În Zorii războiului apare un inamic atât de crunt, încât nu numai că este pe măsura personajelor principale, dar le și face toate calitățile prin care se remarcaseră să pară neînsemnate, comparativ cu aptitudinile sale distructive.

Asta pentru că orice ființă reîntoarsă din Lumea Umbrelor are, pe lângă forțele înfricoșătoare dobândite acolo, și experiența manipulatoare câștigată prin posedarea îndelungată a altor trupuri de oameni vii, stârnind teama simplilor muritori că vor fi obligați să facă lucruri împotriva voinței lor și determinându-i să își pună la îndoială capacitatea de a rezista împotriva unei asemenea amenințări.

Confruntarea dintre entitățile revenite din Lumea de Dincolo și oameni nu este numai o simplă ciocnire armată cu un dușman invadator, ci și o înfruntare a umanului cu propriile temeri și vulnerabilități, în care personajele sunt nevoite să lupte nu doar împotriva unui inamic extern, ci și cu demonii lor interiori.

Stapanul umbrelor. Zeii razboiului - recenzie - Crux

La începutul acțiunii din Zorii războiului, în regatul nordic Khale, regele Caan a scăpat de tutorele sufocant Hharet, doar pentru a intra sub o influență și mai sinistră, cea a misteriosului preparator Varydd, care pare dispus la orice pentru a-și consolida forța politică.
Caan încearcă să-și dea seama cum să procedeze în privința noii regine, Sedara, pe care o suspectează că îl înșală cu mediatorul Tallen și, în timpul investigațiilor lui nonconformiste, cade victima unui complot ce are ca efect imediat răpirea sa.

„Caan se uită la Allermo, căutând o explicație pe fața lui. Dar ce vedea? Un chip ce se strâmba incontrolabil și ochi pe jumătate morți, ca și cum nomenclatorul n-ar fi fost un om obișnuit, ci altceva.

De fapt, ceva se chinuia să iasă la lumină, iar Allermo se lupta cu acel lucru necunoscut. Totul nu dură decât o clipă, dar, sub ochii îngroziți ai lui Caan, trupul lui Allermo se desfăcu în două bucăți – una solidă, umană, cealaltă ca un fum întunecat. Totul dură doar o clipită, apoi nomenclatorul reveni la forma lui inițială. Caan rămase cu gura căscată, gata să-și spună că i se păruse, însă cuvintele Larneei îi reveniră brusc în minte: Creaturi venite din Lumea de Dincolo! Jumătate ființe, jumătate altceva!

Se dădu un pas înapoi și se întoarse să fugă spre ieșire, dar nu apucă să facă decât un pas și cineva îl înșfăcă de braț.”

Regina Sedara se află în simbioză mintală cu Flacăra ce a adus-o din insulele sudice în îndepărtatele ținuturi nordice, prin deciziile pe care i le-a influențat. O simbioză care în parte e pozitivă, pentru că o protejează și o ajută să-și utilizeze Darul în așa fel încât să scape din orice situație problematică, pe de altă parte poate fi negativă, fiindcă sentimentele de dragoste pe care Sedara le are față de Tallen, și care o pun în pericol, nu sunt ale sale, ci ale acelei umbre exuberante.

Atunci când regele dispare, Varydd încearcă să confiște puterea în numele său, acuzând-o de trădare a regalității pe suverana străină adulteră și împărțind mediatorii, deținătorii abilităților magice de mânuire a nomelor, în două tabere.

Tallen, Garen, Mikel și himera Crato sunt asociați automat cu interesele reginei, iar războinicul Neelen, cel care poate vedea umbrele, fata-demon Ellore și nomenclatoarea antică Larneea se alătură și ei cauzei acesteia.

Manevre politice, misiuni de spionaj în spatele frontului, lupte individuale și confruntări armate potențate de magie păstrează tot timpul la nivel maxim tensiunea acțiunii din Zorii războiului. Lor li se adaugă, ca puseuri suplimentare de suspans, revelații cutremurătoare și dezvăluiri ale strategiilor concepute de protagoniștii ce-și urmăresc cu hotărâre propriile interese.

Răzbunarea și iubirea pasională sunt sentimentele care motivează în cea mai mare măsură alegerile personajelor, secondate de setea de putere sau teama de manifestările tenebroase ale Lumii Umbrelor. Misterele acesteia se lasă elucidate greu, pentru că nici măcar ființele demonice descinse din ea nu își cunosc de cele mai multe ori trecutul, tărâmul de dincolo fiind la fel de înfiorător și pentru ele.

Stapanul umbrelor. Zeii razboiului - Editura Crux - recenzie

Întotdeauna mi-am dorit de la cărțile scriitoarei de science fiction Ana-Maria Negrilă, care sunt la fel de reușite ca și cele fantasy, mai multe eroine femei, tocmai pentru că ele sunt rar aprofundate credibil în operele autorilor de SF, majoritar bărbați. M-am bucurat să constat că mini-seria aceasta este foarte bogată în diferite tipologii psihologice feminine, acoperind cam toate structurile sociale ale universului său.

Din opulenta scenografie plăsmuită în Stăpânul umbrelor, rămânem cu nenumărate concepte originale, secvențe epice magnifice, precum și cu încheierea apoteotică a unui ciclu literar (Stelarium) desfășurat în două genuri beletristice, dar ale cărui module sunt complet separate.

Probabil toate categoriile de cititori – și în mod sigur fanii lui Brandon Sanderson – vor aprecia ingeniozitatea intrigilor politice din Stăpânul umbrelor: Trezirea și vor savura cu sufletul la gură acțiunea învolburată din Stăpânul umbrelor: Zorii războiului.

.

images (3)

.

Romanul
poate fi achiziționat pe site-ul editurii
Crux Publishing

crux publishing logo