Stăpânul umbrelor
Trezirea
.
de
Ana-Maria Negrilă
.
Editura Crux Publishing
Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 450
.
După ce a cucerit science-fiction-ul românesc contemporan prin romane din diferite subgenuri ale SF-ului, condimentate cu inserții de epic fantasy, scriitoarea Ana-Maria Negrilă inversează procentajul compoziției rețetei sale SF&F și abordează fantasy-ul epic, de pe o bază post-apocaliptică spațială.
Universul din Stăpânul Umbrelor este unul corespondent Evului Mediu terestru, reconstruit însă pe ruine de civilizație anterioară tehnologizată, spulberată de un cataclism.
Eu, ca fan al cărților autoarei, nu mă pot stăpâni să nu remarc încântarea cu care cititorii asemeni mie descoperă că lumea aceasta fantastică este continuatoare a celei din trilogia space opera Stelarium, dar romanul Stăpânul Umbrelor – Trezirea este el însuși începutul unei mini-serii de două volume și este total savurabil independent de orice alte referințe literare.
O galerie foarte bogată de protagoniști, tratați aproape în mod egal ca eroi principali, alcătuiesc, fiecare prin perspectiva proprie, panorama unui tărâm al intrigilor îmbârligate, al luptei nemiloase pentru putere și al magiei utilizate cu precauție aproape religioasă.
Garen și Tallen sunt doi tineri mediatori educați în nordul continentului, într-o școală neoficială, de preparatori declarați rebeli după un conflict cu tutorele Hharet, cel care s-a impus ca principal practicant al magiei la Curtea Regală din Khale.
Amândoi vor avea de dus la îndeplinire misiuni periculoase, ce le vor pune viețile în pericol cumplit, fără măcar să fie siguri că sunt cu adevărat necesare și că ei nu fac mai mult rău decât bine, prin executarea acestora.
Prietenia lor secretă, legată în școala care interzicea astfel de apropieri sufletești, le-a fost mereu unicul reper sigur.
Va rezista ea și cruntelor încercări prin care cei doi trebuie să treacă separat, odată ce toți colegii lor au fost exterminați?
Crato e o Chimeră, un dragon înzestrat cu rațiune, pe care un personaj misterios îl eliberează din lanțuri pentru a-l folosi în propriile scopuri neguroase.
Mikel este un alt refugiat politic stăpânitor al nomelor, noțiunile magice care stau la fundamentul întregului sistem al super-puterilor preparatorilor și mediatorilor, cei care pot menține schimbări temporare minore în fluxul realității sau influența stări de spirit umane.
Ascuns între triburi barbare, unde nu și-a dezvăluit niciodată capacitățile speciale, proscrisul ajunge să salveze un tânăr rănit, provocând propriul trecut frământat să îl atragă din nou în vâltoarea sa.
Neelen, junele ostaș prins în obligația de onoare de a-și răzbuna tatăl adoptiv, reușește, prin intermedierea bătrânei nomenclatoare Larneea, să comunice cu Ellore, o fată-spirit din altă dimensiune, care caută și ea răzbunarea.
Este însă perceput acest concept de ambii la fel?
Fiica Comandantului Perpetuu al Arhipelagului Corneen, frumoasa Sedara, are abilități paranormale care i s-au dezvoltat natural în ținutul ei insular, altfel decât forța educată a nomelor, folosită de magicienii de pe continent.
Darul ei special pare să fi intrat în atenția acestora.
În spatele tuturor personajelor de prim-plan se simt voințele puternice ale unor maeștri-păpușari ce vor fi identificați pe parcurs, când uneltirile le devin tot mai clare și eroii de conjunctură prinși în ele li se pot – în sfârșit – împotrivi sau alătura din convingere.
Intrigile primului strat de decriptare se învârt în jurul acaparării puterii în strucutra politică a regatului nordic Khale, unde a fost proaspăt înscăunat – sub regență – unicul moștenitor legal, neexperimentatul Caan, a celui sudic Parene, în care domnește vicleanul cuplu format din Redinald Yume și soția sa Patrice, sau a insulelor Corneen, aflate sub comanda lui Croname, tatăl Sedarei.
Mai subtil manipulative și mai greu de elucidat sunt strategiile marilor cunoscători ai nomelor, cei care nu le utilizează ca pe simple puteri vrăjitorești, ci ca pe o știință continuatoare a realizărilor biotehnologice din vechime.
Ei sunt singurii conștienți de trezirea unei primejdii din trecutul îndepărtat (a unei forțe care a distrus deja o civilizație mult mai avansată decât a lor), ce are același efect de amenințare colosală superioară pe care l-am întâlnit în Urzeala Tronurilor, înaintea anticipatei invazii de dincolo de Zid, sau în imaginea finală a sosirii corabiei conchistadorilor, din filmul Apocalypto, când toate luptele tribale încrâncenate, anterioare evenimentului, sunt reduse brusc la niște jocuri de copii, față-n față cu noul pericol teribil, capabil să-i neantizeze pe buni și răi deopotrivă.
Romanul Stăpânul Umbrelor. Trezirea este un epic fantasy cu fiori de grimdark și susur mitologic de space opera.
Universul său complex, plăsmuit cu migală, oferă aventuri pasionante, mistere incitante și revelații surprinzătoare, plasate într-o lume credibilă, cu personaje coerent modelate de mediu, ce permit introspecții psihologice inedite sau analogii eco-sociologice din cele mai interesante.
Întâia încercare fantasy de mari dimensiuni a scriitoarei Ana-Maria Negrilă a ieșit atât de convingătoare, încât îi va fi foarte dificil oricărui cititor al operelor sale SF&F să o îndemne să se concentreze mai ales pe unul dintre cele două genuri literare înrudite.
Ca primă urgență, așteptăm cu nerăbdare volumul finalizator al acestei super-mini-serii epice!
.
.
Romanul
poate fi achiziționat pe site-ul editurii
Crux Publishing
Wow, ce prezentare convingătoare! Nu am citit nicio carte a autoarei, dar cu siguranță ar fi cazul să le citesc și eu.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Merci, Eva! 🙂 Sunt sigur ca le vei aprecia si tu la fel de mult! 🙂
ApreciazăApreciază
Interesantă recomandare. Te felicit pentru recenzie, eu zic pas de data aceasta .
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Vero! 🙂 Poate cand ai dispozitie de fantasy. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E tare fain romanul. Tu ai citit intai SF-ul, apoi acest volum, la mine a fost invers, oricum ideal ar fi sa se citeasca ambele storyline, si cel din trecut si acesta. Mai am doua romane din trilogia initiala de citit, iar in ceea ce il priveste pe acesta, ma alatur recomandarii tale si te felicit pentru modul de prezentare .
In general, imi plac lucrarile unde actiunea se situeaza in acelasi univers, plasat in alta perioada de timp, de multe ori din genuri inrudite, insa distincte, ca la Sanderson, de pilda.
O recomandare de nota maxima! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Ana! 🙂 Daaa, apare un farmec special in a face legaturi cu trecutul istoric al lumilor respective. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Coperta arata minunat, iar povestea pare tare buna! Chiar ma faci curioasa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa, asa tare imi place si mie cand iese si coperta pe masura frumusetii cartii! 🙂 Toate editurile ar trebui sa fie atente la asta. 🙂
ApreciazăApreciază