Beladona

de
Adalyn Grace

.

Editura Corint
Imprint: CorinTeens
Data publicării în limba română: 2022
Titlul original: Belladona (2022)
Traducere: Ioana Bena
Număr de pagini: 416
titlu achiziționabil pe
Portokal.ro

.

Beladona este un dark fantasy gotic YA, scris inteligent și neclișeistic de autoarea americană Adalyn Grace.

La noi, romanul a fost publicat în colecția CorinTeens a editurii Corint, în două variante de prezentare, una hardcover și alta softcover, amândouă la fel de spectaculoase grafic și tactil.
Din punct de vedere estetic, cartea e o adevărată bijuterie literară, în ambele ediții.

Beladona - recenzie - Editura Corint

Sistemul magic din această poveste e dezvoltat logic, dezvăluit progresiv și devine rapid ușor de înțeles.

Signa s-a născut cu însușirea de a vedea spirite și chiar pe Îngerul Morții însuși, fiind capabilă să comunice cu ele.
Acest dar înfiorător seamănă mai mult cu un blestem, mai ales că nu toate fantomele sunt pașnice sau resemnate cu soarta lor.

Pe parcursul intrigii se adaugă elemente de mister aproape detectivistic, ce o vor determina pe adolescenta Signa să-și exploreze nu doar limitele capacităților sale supranaturale, dar și propriile limite psihologice, obligând-o să își accelereze procesul de maturizare, să se lupte cu autoamăgirile pentru a se înțelege cu adevărat și a-și putea construi viața pe care și-a imaginat-o pentru ea însăși.

Interacțiunea constantă a fetei cu spiritele oamenilor morți are un impact profund asupra sănătății sale psihice.
Ea trăiește cu frica de a fi observată și judecată de ceilalți oameni care nu pot vedea sau înțelege aceste experiențe supranaturale, precum si de a nu le face rău prin lipsa controlului asupra super-puterilor sale.
Această responsabilitate extraordinară duce la izolarea ei socială, la sentimente de singurătate și la o stigmatizare persistentă, la epuizare emoțională și la conflicte interne, suprasolicitând-o psihic.

În timp ce încearcă să rezolve enigme, să-și protejeze apropiații și să ofere alinare sufletelor pierdute, Signa își dezvoltă empatia și compasiunea, devenind un personaj mai matur și mai înțelept.
Interacțiunea cu spiritele o forțează să înfrunte propriile temeri și să își depășească limitele personale.
Treptat, fata preia rolul de intermediar între lumea reală și cea spirituală, descoperindu-și un scop în misiunea ei autoasumată.
Această creștere personală îi oferă puterea de a se elibera de teama și singurătatea care au însoțit-o de-a lungul întregii sale vieți.

Beladona - recenzie - Corint - Portokal

Moartea a fost mereu alături de ea.
De când se știe, oamenii din jurul ei s-au stins asemenea stelelor…

Signa Farrow, rămasă orfană în fragedă pruncie, a fost crescută de un șir de tutori, cu toții interesați mai degrabă de averea decât de bunăstarea ei – și cu toții având parte de un sfârșit prematur.

Ultimele ei rude rămase în viață sunt cei din excentrica familie Hawthorne, care trăiește pe strălucitoarea, dar totodată sumbra moșie de la Thorn Grove.
Capul familiei, Elijah, își îneacă suferința provocată de moartea soției, Lillian, dând petreceri udate din belșug cu băutură, în vreme ce fiul cel mare, Percy, se luptă pentru a restabili reputația clanului, iar fiica, Blythe, este chinuită de aceeași misterioasă boală care i-a ucis mama.

Atunci când spiritul fără de odihnă al lui Lillian ia legătura cu Signa și îi povestește că a fost omorâtă prin otrăvire, tânăra își dă seama că familia pe care contează ar putea fi în primejdie și se vede nevoită să-i ceară ajutorul unui grăjdar bizar, foarte morocănos, pentru a-l prinde pe criminal.

Totuși, cea mai bună soluție pentru a-l descoperi pe ucigaș este o alianță cu Îngerul Morții, o umbră fascinantă și periculoasă care nu a părăsit-o niciodată.
Deși i-a transformat viața în iad, Îngerul îi dovedește Signei că legătura lor poate fi mai utilă și mai puternică decât a îndrăznit ea să-și imagineze.

„O poveste de iubire cu elemente gotice delicios de mortală. Plină de otrăviri, secrete spectaculoase și mistere întunecate, Beladona este o lectură cu o atmosferă obsedantă și cu un final absolut fantastic, care îi va determina pe cititori să își dorească mai mult.”
STEPHANIE GARBER, autoarea seriei Caraval

 „O atmosferă decadentă! Aceas­tă poveste de dragoste gotică este plină de dorință, trădare și, bineînțeles, de moarte.”
KERRI MANISCALCO, autoarea seriei-fenomen Anchetele lui Audrey Rose

„Un roman întunecat, plin de răsturnări de situație și delicios de gotic, Beladona este genul de basm malefic pe care l-am iu­bit aproape dintotdeauna. Lu­mea lui Grace este vie și sexy. Romantismul și relațiile sunt perfecte, și sunt convinsă că cititorii se vor avânta cu capul înainte în lumea complexă din punct de vedere moral a Signei, așa cum am făcut-o și eu.”
RENÉE AHDIEH, autoarea romanului Urgia și zorile

„În Beladona, Adalyn Grace a creat o poveste romantică în­tunecată care îi va captiva pe cititori. Lumea decadentă și povestea de dragoste interzisă imaginate de autoare reprezin­tă evadarea perfectă.”
ADRIENNE YOUNG, autoarea romanului Cerul din adâncuri

Beladona a ieșit ca și cum s-ar fi amestecat romanul Rebecca (conac grandios plină de mistere, fantome ale trecutului) cu filmul Al șaselea simț (comunicarea cu morții), aș spune eu, dacă ar trebui să fac niște analogii cu alte creații fantastico-gotice foarte cunoscute.

Povestea va continua cu un alt volum… Momentan se termină cu un cliffhanger frustrant, dar asta face cititorul și mai dornic să pună mâna pe următoarea carte din serie.

Adalyn Grace

Adalyn Grace
este autoarea romanului All the Stars and Teeth, bestseller New York Times, desemnat „cel mai bun fantasy YA din 2020” de către Entertainment Weekly, și a continuării acestuia, All the Tides of Fate.

Înainte de a se dedica scrisului, Adalyn a lucrat timp de patru ani în domeniul teatral, a fost redactor-șef al unui ziar nonprofit și a studiat arta de a spune povești ca sta­giar pe platourile popularului serial Nickelodeon Animation, The Legend of Korra.

Stabilită în San Diego, își petrece zilele în care nu scrie urmărind prea multe animeuri și jucând jocuri video cu câinele ei nătăfleț.

images (3)

cartea
poate fi comandată pe
site-ul librăriei online
Portokal

portokal