Un motiv bun
pentru a muri 

de
Morgan Audic

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2023
Titlul original: De bonnes raisons de mourir (2019)
Traducere: Horia Nicola Ursu
Număr de pagini: 480
Format: trade paperback cu supracopertă

.

Un motiv bun pentru a muri este un polar excelent, un thriller franțuzesc cu acțiunea plasată în spațiul ex-sovietic ce amintește foarte mult de seria de romane cu detectivul Renko ale lui Martin Cruz Smith și un pic chiar de Picnic la marginea drumului, capodopera fraților Strugațki, cei care au anticipat socio-științifico-fantastic Zona interzisă și toate genurile ei de contrabandiști – stalkeri.

Autorul său, Morgan Audic, utilizează cu mână sigură un evantai larg de teme, incluzând corupția, criminalitatea și conflictele geopolitice, în contextul sinistru al dezastrului nuclear de la Cernobîl – fundal pentru o intrigă plină de suspans și răsturnări de situație.

Prin intermediul personajelor bine conturate, se dezvăluie o panoramă întunecată a vieții în această regiune iradiată, în care umbrele trecutului planează amenințător asupra prezentului.

Cernobîl este în primul rând o contradicție, un loc viu în memoria celor care au trăit tragedia nucleară din 1986, dar și un spațiu mort în care timpul s-a oprit cristalizând, ca într-o înghețare bruscă, tot ceea ce fusese banalul cotidian până în ziua catastrofei.

Există excursii organizate în zona de excludere, adică în zona care, din 1986, este închisă oricărei activități umane ce nu este strâns legată de lucrările oficiale de menținere a mediului.
Cu toate acestea, în ciuda sancțiunilor dure prevăzute, există încălcări continue și repetate ale interdicției din partea unor persoane care se mișcă în interiorul teritoriului interzis, gestionând afaceri de diverse naturi, evident, în afara legii.

Doar tururile turistice care pornesc din Kiev sunt permise, acestea respectând condiții de siguranță foarte precise pentru oaspeți.
Este tocmai unul dintre ghizii acestor tururi cel care, la începutul cărții, descoperă un cadavru cu semne evidente de tortură atârnat la fereastra uneia dintre clădirile-fantomă ale locului – eveniment ce va redeschide vechi răni din perioada incidentului catastrofic de la Centrală.

Printre cei mai tulburați de descoperire sunt protagoniștii poveștii, începând cu Alexandr Rybalko, polițist moscovit cu un trecut destul de tulbure, o familie în destrămare și o dramă personală (are cancer în stare terminală) care îl face și mai cinic decât era deja. În plus, este originar tocmai din Pripiat, iar originile sale, împreună cu cunoștințe puțin recomandabile pentru un polițist și un trecut de luptător în Cecenia, îl fac omul potrivit pentru o investigație paralelă și deloc autorizată cu privire la omorul din zona iradiată, finanțată de tatăl victimei, un oligarh rus extrem de puternic, gata să cheltuiască milioane și să folosească conexiuni înalte pentru a afla un adevăr pe care, în opinia sa, autoritățile ucrainene ar avea toate intențiile să-l ascundă, având în vedere războiul în curs din Donbas.

Investigația oficială a autorităților ucrainene este încredințată căpitanului Joseph Melnyk, veteran al poliției, aspru și deziluzionat, ce are un fiu luptător în Donbas, cu mult patriotism și nici o vestă antiglonț.
Melnyk este ajutat de Galina Novak, o tânără abia ieșită de la Academia de Poliție din Kiev, despre care toți se întreabă ce a făcut atât de grav pentru a fi repartizată la prima sa misiune într-un comisariat din care toți încearcă să fugă.

Un motiv bun pentru a muri - recenzie - Crime Scene Press

Odată cu descoperirea macabră a cadavrului mutilat al lui Leonid Sokolov în ruinele din Pripiat, începe o anchetă plină de întorsături de situație surprinzătoare. Sokolov este fiul unui oligarh rus și se pare că investiga moartea mamei sale, ucisă chiar în ziua catastrofei nucleare din 1986.
Ancheta trimisului special din Rusia, Rybalko, și cea a polițistului ucrainean Melnyk vor înainta pentru un timp în paralel, ajungând să se unească atunci când trebuie să lupte direct cu secretele întunecate ale trecutului sovietic și tensiunile politice actuale, pentru a descoperi adevărul.

Cu acești eroi întâmplători, înconjurați de o ambianță aproape distopică, în toată povestea planează o notă de resemnare pentru prezent și de nostalgie pentru trecutul în care fastul grandios sovietic era sursa de bunăstare economică și de mândrie patriotică, ambele dizolvate odată cu prăbușirea URSS și fragmentarea fostelor sale republici, de naționalismele adânc înrădăcinate, cauze de conflicte și tensiuni mult timp înăbușite.

Narațiunea lui Audic, dură și crudă, nu face rabat în a descrie consecințele socio-economice ale prăbușirii fostei superputeri, ce a lăsat în urmă o lume populată mai mult de fantome supraviețuitoare ale trecutului decât de persoane cu o perspectivă reală asupra vieții, așa că devine dificil pentru cititor să-și imagineze locurile într-o lumină care nu este întunecată și sumbră ca a unui crepuscul post-apocaliptic.

Audic orchestrează cu mână sigură o intrigă complexă, cu personaje plauzibile încastrate într-un cadru istoric care prevestește tragediile actuale, punând în evidență fisurile ce se manifestau deja în 2019, pentru că Homo Sovieticus pare a nu se schimba niciodată.

Morgan Audic este un scriitor francez, autor de romane de suspans, născut la Saint-Malo în 30 ianuarie 1980. A copilărit la Cancale, iar din 2010 a locuit la Rennes, unde a predat istoria și geografia la liceu.
A publicat volumele: Trop de morts au pays des merveilles (2016), Un motiv bun pentru a muri (2019) – pentru care a câștigat, în 2020, Premiul Publicului Livre de Poche – și Personne ne meurt a Longyearbyen (2023).

logo Analogii - Antologii

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press