Buna fată rea

de
Alice Feeney

.

Editura Storia Books
Data publicării în limba română: 2024
Titlul original: Good Bad Girl (2023)
Traducere: Alina Marc Ciulacu
Număr de pagini: 336

.

Buna fată rea este un roman psihologic cu accente mystery, în parte thriller domestic, în parte dramă familială, în care majoritatea problemelor și conflictelor apar din relațiile turmentate părinți-copii.

Cartea începe cu o scenă sfâșietoare: o tânără mamă, epuizată de nopțile nedormite și zilele pline de anxietate post-natală, e la cumpărături într-un hipermarket, când constată că într-un moment de neatenție, în timp ce vorbea cu o amică, nou-născutul ei a dispărut din cărucior.
Cineva l-a furat.

Douăzeci de ani mai târziu, o proaspătă angajată merge la muncă într-un cămin de îngrijire asistată a bătrânilor, pregătită să își înceapă schimbul.
Abia ieșită din adolescență și folosind pseudonimul Patience (pentru că nu vrea să i se cunoască numele real), ea începe prin a o vizita pe Edith, una dintre rezidentele ei preferate.

La 80 de ani, Edith este încă vivace pentru vârsta ei și nu își dorește nimic altceva decât să părăsească azilul depresiv.

Patience este singura persoană cu care poate vorbi, pentru că propria ei fiică, Clio, cea care a adus-o aici, nu o vizitează suficient de des, iar când trece pe la ea, mereu ajung la reproșuri și ceartă.

Clio pretinde că este foarte ocupată cu serviciul, ea oferind ședințe de terapie în propria locuință.
Nu se înțelege cu Edith și din motivul că chiar dacă ar vrea ca mama ei să locuiască cu ea, nu ar avea timpul sau spațiul necesar să îi ofere îngrijirea de care aceasta are nevoie.

storiabooks-alice_feeney-buna_fata_rea - recenzie

Ca într-un joc de domino cu personaje, apare Frankie, o pacientă a lui Clio care de fapt nu vrea să se întâlnească cu psihoterapeuta pentru a discuta despre problemele ei.

O bibliotecară de închisoare, Frankie își caută disperată fata care a fugit de acasă în ziua în care a împlinit optsprezece ani.
Ea are să-i transmită ceva important lui Clio, pe care o întâlnește față în față pentru prima dată la ședința de consiliere.
Dar înainte să poată spune cuvintele pregătite, sunt întrerupte de un apel telefonic – un apel care declanșează o serie de evenimente pe care nimeni nu le-ar fi putut prevedea.

Aceste patru femei – Patience, Edith, Clio și Frankie – sunt toate conectate într-un fel.
Întrebarea „Cum anume?” se constituie în enigma complexă a romanului și fiecare pagină este un pas către descoperirea firelor trecutului care le leagă.

Poate că răsturnările de situație narative ar putea părea previzibile, rezolvările prea șablonard ordonate, dar intrigile sunt puternic conduse de protagoniste… și asta nu e deloc puțin lucru – când personajele însele devin cele mai interesante atuuri ale cărții.

Având toate motivele să nu aibă încredere una în alta, femeile acestea, atât de diferite între ele, trebuie să elucideze un mister cu trei suspecți, două crime și o victimă.
Dacă reușesc, ar putea afla adevărul despre un asasinat, bebelușul dispărut, mama care l-a pierdut și legăturile ce le unesc.

Titlul  Buna fată rea / Good Bad Girl este bine ales și reflectă tema centrală a romanului – ideea că binele și răul sunt adesea interconectate și că oamenii pot fi, în același timp, eroi și anti-eroi în propria lor poveste.

Buna fată rea este al treilea roman al autoarei pe care îl citesc, după Piatră, hârtie, foarfecă și Daisy Darker, toate fiind foarte reușite, deși sunt trei abordări diverse, inedite (fiecare în felul său), ale genului thriller.

logo Analogii - Antologii

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Storia Books

logo storia books