Factorul Groazei

     de Robert Harris

 

Editura Allfa – Grupul Editorial All
Colecţia: Strada Ficţiunii – Bestseller
Tilul original : The Fear Index
Data apariţiei: 2013
Traducător: Diana Geacăr
Număr pagini: 272

 

  L-am descoperit pe Robert Harris la Editura All cu al său Pompeii, care e pe departe cel mai bun scenariu ce a fost dezvoltat vreodată pe ruinele celebrei victime citadine vulcanice. Multe cărţi şi multe filme au abordat subiectul, dar niciun alt roman şi nicio altă ecranizare nu au reuşit să dea dovadă de atâta acurateţe istorică provenită din documentare amănunţită şi nici de același talent în a broda aventuri sau poveşti de dragoste minunate pe contururile trasate de erupţia de lavă şi cenuşă acoperind trupuri umane îmbrăţişate.

  Am savurat apoi cu aceeaşi  încântare a iubitorului de istorie ce pătrunde în lumea antică a Imperiului Roman, minuțios refăcută, biografia romanţată a maestrului retoricii Cicero, în două romane extraordinare Imperium şi Lustrum, ce îşi aşteaptă și în limba română al treilea volum completator de trilogie, Dictator.

  Însoţindu-l fidelizat pe autor, m-am mutat în epoca modernă cu Marioneta, într-o încrengătură de interese politice prin care se rătăceşte un scriitor angajat ca ajutor din umbră pentru scrierea biografiei unui fost premier. Poate aţi văzut adaptarea cinematografică, filmul The Ghost Writer cu Ewan McGregor, în regia lui Roman Polanski, câștigător de César și European Film Award.

  După toate aceste bestseller-uri ale lui Harris, cu care ne-a răsfăţat  Allfa / All, am deschis cu toată plăcerea anticipatoare, cel mai recent roman al lui. Nedezmințindu-şi spiritul documentativ, scriitorul abordează un cu totul alt domeniu decât în celelalte cărţi ale sale, păstrând însă acelaşi mod de a nara care te ţine ca pe ghimpi în aşteptarea rezolvării misterelor, dar şi mulţumit intelectual că îţi îmbogăţeşti cunoştinţele şi îţi este provocată inteligenţa deductivă.

 Factorul groazei e un thriller tehnologic ambientat în lumea finanţelor europene și a bogăţiei obţinute prin dezvoltarea de programe IT cu succes în interpretarea indicilor bursieri. Chiar dacă aceia ce nu sunt prea mari fani Lupul de pe Wall-Street, ar putea deja strâmba din nas, auzind premisele economice, credeţi-mă, nu ai cum să te plictiseşti sau să te pierzi în raporturi şi rapoarte financiare neinteresante, când la cârmă se află un maestru al suspansului ca Robert Harris, chiar dacă ăsta e universul nişat în care se învârt personajele lui.

Harris - Factorul Groazei.cdr

  Este târziu în noapte când la Geneva, Doctor în fizică Alexander Hoffman e atacat în propria casă de un necunoscut. La cei patruzeci de ani ai săi, fostul cercetător prin cele mai complexe domenii ale ştiinţei e acum un prosper om de afaceri, proprietarul şi dezvoltatorul unei companii care gestionează fonduri de investiţii ce cumulează miliarde de dolari. Misterul motivaţiei atacului, pentru că nu pare unul tâlhăresc, se adânceşte când neconcordanțe tot mai dese se strecoară în viaţa creatorului de software şi algoritmi programaţi să revoluţioneze pieţele financiare. Cineva îi trimite cadouri exclusiviste suspecte, intervine cu dărnicie răuvaitoare în viaţa sa de familie, complicându-i relaţiile cu soţia, i se strecoară ca un hoţ de indentitate în corespodență, în deciziile de afaceri şi în intimitate.

  Ce se întâmplă şi ce legătură are seria asta de incidente cu fluctuaţiile care apar pe piaţa mondială de capital şi cu problemele ce se precipită în administrarea programului VIXAL pe care Alex Hoffman l-a creat pentru compania lui şi a asociatului său, Quarry? VIXAL-4 este cea mai eficientă variantă a unui algoritm dezvoltat pentru a specula financiar pe baza analizei fricilor sociale identificate prin intermediul informaţiei digitale. Teama şi previziunile făcute pe creşterea ei – ca temei de investiţii sau de retragere a lor. Iar acum tocmai frica este factorul ce se strecoară în existenţa celui ce încerca să o speculeze. E o agresiune concentrată asupra sa şi a firmei sau e doar depăşirea acelei graniţe foarte subţiri ce desparte geniul de nebunie? Poate o reactivare a vechilor lui probleme psihice de care până şi soţia sa află cu surprindere că au existat? Sau mitul lui Frakenstein şi al creaţiei ce îşi agresează fizico-psihic creatorul, într-o variantă cu vreo Inteligență Artificială scăpată de sub control? Nu o să vă stric plăcerea dezvăluirii misterelor şi şocurilor date de exlpozia în rafale a acţiunii şi  a întorsăturilor neaşteptate de situaţie…

fi3

  Viziunea decopertantă a lui Harris asupra lumii finanţelor şi a pieţei de investiţii care nu mai e stăpânită  de economişti ci de oameni de ştiinţă creatori de software şi algoritmi tot mai performanţi şi mai de neînvins de simpla iniţiativă sau pricepere umană, e absolut tulburătoare. Un avertisment despre viitorul umanităţii în care până şi deciziile ce ţineau de inspiraţie şi creativitate vor fi robotizate, examinat de un ochi obișnuit să perceapă ansamblul istoric şi consecinţele în timp ale unor situaţii specifice. Un factor al groazei strecurat cu pricepere într-un roman dătător de fiori de mister gotic, detectivistic şi SF-istic.

  Indicele groazei, aşa cum îşi numeşte familiar algoritmul analitic al volatilităţii bursiere, inventatorul lui, se aplică nu numai valurilor de investitori în flux şi reflux, ci nouă tuturor. Iar digitalizarea, răspândirea informaţiei instant prin internet şi televiziune, ne-o acutizeză dramatic.

 Ne linişteşte, totuşi, instinctul panicard, una dintre butadele celebre printre finanţişti, la fel de valabilă şi în lumea din afara Wall Street-ului : “Singurul lucru de care trebuie să ne temem e groaza însăşi.”

 Niciun fan al celorlalte romane ale lui Robert Harris nu se va simți dezamăgit de Factorul Groazei. Nici cei ai lui Michael Crichton, ca să fac o analogie pentru aceia dintre cititori care încă nu l-au descoperit, cu un alt autor de succes având stil asemănător în conceperea unui reuşit tehno-triller.

Romanul poate fi comandat pe site-ul  Editurii All.

Multmim, Editura All, pentru acest excelent bestseller de pe Strada Ficţiunii.