Trilogia Kauri

.

de
Sarah Lark

.

Editura RAO
volume achiziționabile pe
Portokal.ro

.

Sarah Lark este pseudonimul scriitoarei germane Christiane Gohl, născută în 1958, la Bochum.
Ea a lucrat mai mulți ani ca ghid turistic și, în această perioadă a vieții, s-a îndrăgostit obsedant de Noua Zeelandă, ținutul de la antipozi care a fermecat-o prin peisajele sale sub-tropicalo-alpine, de o splendoare aproape ireală.

Multe opere literare ale autoarei oglindesc această fascinație și ne transpun total într-o lume îndepărtată, atât geografic, cât și temporal – epoca istorică în care se desfășoară acțiunea poveștilor ei din Oceania fiind cea a începutului colonizării europene.

Trilogia Kauri se constituie într-o saga familială a mai multor generații, ce surprinde interacțiunea dintre pionierii europeni și etnia indigenă a maorilor, în fapt ei înșiși sosiți cu câteva secole înainte, din insulele Pacificului, în această lume virgină și insolită.

Spre deosebire de Australia, cu un veac mai devreme, Noua Zeelandă a fost colonizată în majoritate de non-deportați, de cetățeni ai Imperiului Britanic rigizi în păstrarea tradițiilor sociale victoriene, atât de diferite de obiceiurile băștinașilor.
Contactul dintre cele două culturi se produce totuși mai mult ca o amalgamare aspră decât ca o ciocnire a civilizațiilor, chiar dacă în timpul acestuia nu au lipsit momentele dramatice sau violente.

aurul 6

Aurul maorilor

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: Das Gold der Maori (2010)
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 746
– ediție hardcover cu supracopertă –

Aurul maorilor, primul volum al trilogiei, începe în Irlanda, în 1846, pe vremea Marii Foamete.

Doi tineri, Mary Kathleen O’Donnell, fiica unui croitor rural, angajată în conacul latifundiarului englez pe moșia căruia-i locuia familia și Michael Drury, flăcău localnic ce pe ascuns se ocupă cu contrabanda de alcool și aprovizionarea distileriilor de whisky contrafăcut, încep o pasională poveste secretă de dragoste, ce nu ar fi fost privită cu ochi buni de părinții fetei.
Tatăl și mama ei o vedeau mai degrabă măritată cu administratorul moșiei, în dorința lor de a-și asigura stabilitatea locuinței și mai multă hrană, în acele timpuri grele.

Activitățile ilegale ale lui Michael și sporirea riscurilor pe care și le asumă, din dorința de a face rost de bani pentru a emigra cu iubita în America, îl aduc pe acesta în închisoare, unde este condamnat la deportare în Tasmania (insulă din sudul Australiei, pe atunci numită încă Van Diemen’ s Land).

Mary Kathleen, rămasă însărcinată, fără niciun sprijin, doar cu promisiunea iubitului deținut că odată se va întoarce, cedează presiunilor părinților și se căsătorește cu Ian Coltrane, un negustor de cai pus pe înșelăciuni și înclinat spre violență.
Singura ei consolare în acest mariaj nefericit e că proaspătul soț dorește să se mute în Noua Zeelandă, un teritoriu încă puțin cunoscut, unde crede că ar putea să se îmbogățească.
Kathleen știe despre acest ținut doar că este mult-mult mai aproape de coloniile penitenciare australiene, decât Irlanda.

Altă protagonistă a cărții, apărută ceva mai târziu, este Lizzie Owens, fată orfană ajunsă prostituată în Londra la 16 ani, care e condamnată și deportată, la rândul ei, pentru că a furat pâine.

O figură ce nu poate rămâne neamintită este și aceea a unei tinere aristocrate britanice, Claire Edmunds, fiindcă ea asigură perspectiva educată, intelectuală, asupra colonizării.
Căsătorită – fără consimțământul părinților – cu bărbatul pe care-l iubea, a renunțat la toate privilegiile de acasă și a ajuns dezmoștenită, dar împlinită sentimental, într-un ținut de la capătul lumii, unde se simte total neajutorată în privința oricăror îndeletniciri practice.

Toate personajele își împletesc destinele în colonii.
Cel mai important fir epico-romantic de urmărit rămânând acela al îndrăgostiților Kathleen și Michael.
Vor reuși ei să se reunească, așa cum și-au promis, și se mai pot iubi la fel de intens, după ce fiecare a trecut prin alte relații?

Aurul Maorilor de Sarah Lark - recenzie

În umbra arborelui
kauri

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Im Schatten des Kauribaums (2011)
Traducere: Cornel Stoenescu
Număr de pagini: 720
– ediție hardcover cu supracopertă –

În al doilea volum din trilogie, În umbra arborelui kauriSarah Lark urmărește traseele existențiale ale altor două femei puternice, începând cu anul 1875.

Acestea sunt Matariki, oficial fiica lui Michael și Lizzie Drury, răpită din colegiul elitist unde era educată, de către adevăratul său tată, căpetenia maori Kahu Heke, și Violet Paisley, odrasla nefericită a unui miner bețiv din Țara Galilor.

Dacă Matariki se descurcă cu aplomb în timpul episodului răpirii, fiind o cunoscătoare a ambelor culturi din Noua Zeelandă, Violet va parcurge un lung calvar până va reuși să-și găsească un loc decent în civilizația vremii, extrem de dură cu femeile, pe orice continent.

De altfel, volumul doi al trilogiei Kauri se concentrează mult mai mult decât primul asupra problemelor sociale din colonii.
În romanul precedent din serie, cea mai mare importanță era dată poveștilor de dragoste, aici este surprinsă în context exemplificator situația maorilor sub presiunea pakeha (omului alb) și lupta de emancipare a femeilor, care încearcă să amelioreze starea de generală inegalitate socială.

In umbra arborelui kauri - de Sarah Lark - recenzie

Lacrimile zeiței
maorilor

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: Die Tränen der Maori-Göttin (2013)
Traducere: Cornel Stoenescu
Număr de pagini: 786
– ediție hardcover cu supracopertă –

Trilogia Kauri ajunge la final cu Lacrimile zeiței maorilor, un roman despre curaj, solidaritate și puterea de a depăși obstacolele vieții.

Zorii secolului XX aduc schimbări în Noua Zeelandă, iar idealurile de ieri devin realitățile noii generații.

Atamarie Turei este prima femeia acceptată la cursurile Colegiului de Inginerie din Cantebury, iar Roberta Fence, prietena din copilărie a Atamariei, se pregătește să devină profesoară.

Într-o deplasare pe teren, Atamarie îl cunoaște pe Richard Pearse, care îi împărtășește pasiunea pentru aviație.

Roberta se îndrăgostește de seducătorul Kevin Drury, ce tocmai a terminat medicina, alături de care este gata să plece în Africa de Sud, fără să se teamă de înfruntările armate din războiul buro-englez.

Atamarie, pe jumătate maori, este respinsă de comunitatea conservatoare de fermieri din care provine Richard, ceea ce o obligă să meargă un pas mai departe pentru a se elibera.

Căutând să-și echilibreze ambiția cu spiritualitatea strămoșilor ei, Atamarie își face visurile să prindă aripi.

Destinul le va purta pe cele două tinere printr-un hățis de deziluzii, iubiri neîmpărtășite, călătorii în țări îndepărtate, frământări și răsturnări de situație, pentru a descoperi adevărată libertate și modalitatea de a fi ele însele într-o lume aflată în continuă schimbare.

Lacrimile zeitei maorilor - recenzie

Fiecare dintre volumele trilogiei Kauri poate fi savurat și independent de cel anterior

Trec zeci de ani între evenimentele descrise în fiecare dintre ele, chiar dacă unele personaje mai trăiesc de la o carte la alta, nu este nevoie să le cunoști detaliat trecutul pentru a le înțelege, fiindcă autoarea preia o următoare generație familială și un fir epic complet nou, ce se vor reuni doar indirect cu restul șuvoiului narativ principal, din jurul arborelui genealogic al protagoniștilor.

Sarah Lark combină cu măiestrie, în saga Kauri, povești de viață zbuciumate cu evenimente istorice, descrieri încărcate de exotism și prezentarea unor tradiții ancestrale, pentru a compune un omagiu plin de emoție, dedicat ținutului care i-a răpit sufletul… și tuturor populațiilor sale.

.

images (3)

.

Aurul maorilor , În umbra arborelui kauri
și Lacrimile zeiței maorilor
pot fi comandate pe
site-ul  librăriei online
Portokal

portokal