Ghici ce-i în cutie

roman din seria
Helen Grace

de
M.J. Arlidge

 

Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Categoria: thriller
Anul publicării în limba română: 2015
Titlul original: Pop Goes the Weasel (2014)
Traducere: Lucian Niculescu
Număr de pagini: 408
format: paperback cu supracopertă
volum achiziționabil pe
Libris.ro

 

La debutul său literar din 2014, britanicul M.J. Arlidge (Matthew Arlidge) a avut atât de mare succes cu romanul Ghici cine moare primul, încât decizia de a aloca o serie cât mai lungă protagonistei sale, inspectoarea de poliţie Helen Grace, a venit de la sine – mai ales că proaspătul scriitor lucra de 15 ani în televiziune, fiind specializat tocmai în seriale și având obișnuința exploatării interesului publicului.

După al doilea lui volum, se poate deja constata că Arlidge s-a format ca genul acela de autor tenebros (în totală contradicție cu figura sa jovială) care produce thrillere şocante, ce-și mențin cititorii tensionați prin amănuntele teribile ale crimelor în serie cărora trebuie să li se pună capăt cât mai rapid, făcându-i să se conecteze la urgenţa opririi ucigaşului torţionar.
Suspansul apare astfel, mai mult din lupta febrilă a anchetatorilor cu scurgerea timpului în care răufăcătorul e încă liber să acționeze, decât din deducţiile detectivistice asupra identității făptașului.

Capitolele scurte, adesea culisând planurile narative și alternând perspectivele diferitelor investigații, au fiecare propriul impact fulminant și impun un ritm năucitor, de canonadă revelatoare continuă.

Ghici ce-i in cutie 2

Motivații psihologice complexe, amănunte macabre dezvăluite cu realism agresiv, doze de sex ce au rol definitoriu freudian în formarea caracterelor pesonajelor… ar fi ingredientele specifice romanelor semnate M.J. Arlidge.

Sunt surprinzătoare declarațiile sale care justifică folosirea inițialelor ce i-au transformat numele în pseudonim.

Arlidge susține că a fost o decizie editorială (în sensul că au căzut de acord el și editorul) să facă asta pentru a așterne o umbră de îndoială asupra sexului autorului, anticipând că cititoarele nu vor percepe pozitiv încercarea unui bărbat de a scoate în evidență latura perversă a psihicului feminin.
Se plănuia din start popularea unei bogate galerii de eroine și anti-eroine, scriitorul considerând că femeile sunt mult mai interesante psihologic, mult mai complexe și că în dorința lor de a se afirma social întâmpină mult mai multe dificultăți – toate acestea amplificând exponențial forța unei istorisiri feminizate.
Ca singură garanție pentru capacitatea proprie de a credibiliza o asemenea scriere a indicat doar detaliul biografic că a crescut cu mai multe surori.

Merită să analizați și voi, cu ochi feminin sau masculin, ce-a ieșit.

Ghici-ce-i-în-cutie-de-M.-J.-Arlidge

Viața de noapte din Southampton devine brusc foarte periculoasă.
Bărbați respectabili, tați și soți aparent exemplari, implicați în activități umanitare, sunt găsiți uciși în locuri unde nu ar fi trebuit să fie.
Au fost spintecați oribil, iar inimile lor extrase pe când erau încă în viață au fost împachetate și livrate acasă sau la serviciu.

Ce mesaj sinistru încearcă să transmită nemilosul serial killer, care se dovedește destul de repede a fi o femeie?

Este oare legat acest caz de un altul, în care o prostituată a fost omorâtă și mutilată?
A început în oraș un război scelerat al bandelor care controlează piața de carne vie?

Va fi misiunea inspectoarei Helen Grace să descopere proveniența acestor unde de violență ce tulbură cetățenii și se propagă prin presă în toată societatea.

Ea și una dintre colegele sale sunt încă afectate de celălalt caz cu crime în serie, care le-a implicat atât de crunt emoțional.
Mass-media nu le lasă să-l uite, iar presiunea șefilor pentru rezolvarea imediată a celui actual este mai mare decât oricând.

Umbrele trecutului și hărțuielile din prezent se acumulează într-un șir de obstacole ce îngreunează concentrarea detectivelor strict pe activitatea profesională, atât de necesară în momente când orice secundă scursă poate însemna o nouă victimă.

ghici ce-i in cutie 1

Remarcam în recenzia primului volum al seriei, cât de acută era impresia că atmosfera sa seamănă foarte mult cu aceea din filmul Se7en.
Vă imaginați cât de tare s-a intesificat senzația asta când au apărut și cutiile cu organe umane expediate prin curieri.

Personajele au însă toate originalitate și prospețime, chiar și cu clasicele traume de thriller în biografii. Efectele produse de sechelele trecutului asupra lor sunt cele care se manifestă altfel decât în orice alt scenariu similar.

Rezumând în caracterizări ca de tabloid, se poate spune că prima anchetă a lui Helen Grace asupra unei serii de crime (cea din Ghici cine moare primul) este înfruntarea dintre o ucigașă sadică și o polițistă masochistă, iar a doua (din Ghici ce-i în cutie) e căutarea disperată a unui Jack Spintecătorul pe invers.

Din ciclul Helen Grace fac parte volumele:

Eeny Meeny (2014) / Ghici cine moare primul (2015, Editura Trei)
Pop Goes The Weasel (2014) / Ghici ce-i în cutie (2015, Editura Trei)
The Doll’s House (2015 ) / Casa păpușilor (2016, Editura Trei)
Liar Liar (2015) / Ghici care-i mincinosul (2017, Editura Trei)
Little Boy Blue (2016) / Băiatul pierdut (2019, Editura Trei)
Hide and Seek (2016)
Love me not (2017)
Down to the Woods (2018)

 

images (3)

 

Titlu disponibil
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris