Numărătoare inversă

                               de Ken Follett

Editura Aquila
Anul apariției: 2002
Categoria: Literatură Universală
Titlul original: Code to Zero (2000)
Traducere: Diana Mureșan
Număr de pagini: 460
Achiziționabil pe libris.ro

 

   Remarcam atunci când am mai scris despre Ken Follett, cum autorul galez caută parcă anume o diversitate cât mai mare de subiecte, ca şi cum ar răspunde unei provocări şi ar verifica dacă poate intercala o poveste interesantă în orice gen de peisaj, epocă temporală sau domeniu de activitate.

De data aceasta, cu Numărătoare inversă / Code to Zero, chiar părea că şi-a ales cel mai neofertant eveniment tehnicist. Ce se poate spune despre lansarea consemnată istoric a unei rachete plasatoare de satelit, care a întârziat cu două zile, dar ştim că a avut loc, în timpul Războiului Rece, când nici măcar spionajul nu mai era atât de palpitant ca acela din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial?

Mărturisesc că eu însumi am deschis cartea cu mai puține aşteptări ca de obicei, chiar ştiind că e scrisă de maestrul suspansului, Follett, gândindu-mă că aici s-a băgat într-o istorie cam prea specializată. Cu atât mai mult m-am înviorat constatând încă de la primele pagini cât de interesant, alert şi tensionat este și acest roman al scriitorului.

A făcut el cumva şi ne-a surprins şi cu ăsta. Intriga nu curge deloc în direcţia în care s-ar putea prevedea, elementele şi evenimentele de epocă fac doar parte din decor, iar adevărata acţiune are loc la nivel personal căci, până la urmă, nimic nu este mai impredictibil şi captivant ca aventurile private ale unor personaje reuşite.

rak9

   Da, suntem în 1958 (romanul a fost scris în 2000) în zilele lansării primului satelit artificial american, Explorer 1, al treilea de pe glob, după Sputnik 1 şi 2, ale URSS-ului. Cele două mari puteri sunt pe cale să înceapă o nouă cursă de afirmare a superiorităţii genului de societate pe care o reprezintă fiecare dintre ele, de data aceasta în domeniul cuceririi spaţiului. După avantajul iniţial sovietic, pentru americani devine imperativ ca lansarea de la Cape Canaveral, Florida, să fie un succes total.

   Totuşi, are loc o întârziere de două zile, ce creează impresia unui veritabil eşec în condiţiile date. Eveniment neobişnuit care nu a fost niciodată explicat convingător şi îl inspiră pe scriitorul britanic să dezvolte în jurul său o dinamică şi credibilă istorisire de spionaj cu intrigi politico-militare condimentate cu poveşti de iubire şi legături dintr-un trecut comun al protagoniștilor, ce se întind până în vremea nu demult încheiatului război mondial.

   Acțiunea, extrem de originală (poate doar cu Total Recall să poţi face unele comparaţii), se desfăşoară pe parcursul a doar trei zile şi fiecare capitol se adaugă cu datarea şi ora proprie, ca o numărătoare inversă pentru iminenta lansare de la Cape Canaveral.

rak5

   Un bărbat cu mintea golită de orice amintire personală se trezeşte în baia staţiei centrale din Washington, nebărbierit, neîngrijit şi cu toate aparenţele unui om al străzii alcoolizat. Tot ce poate afla de la un camarad de mahmureală e că numele său este Luke… O personalitate care porneşte din cea mai adâncă uitare, din cea mai profundă neantizare psihică, de-acolo de unde nu cunoaşte nimic despre sine însăşi, are parte aproape de o restartare de la zero… Dar nu totală, pentru că dincolo de amintirile autobiografice care i s-au pierdut, şi-a păstrat toate aptitudinile instinctuale sau acumulate prin educaţie şi antrenament…

În timpul aventurilor şi cercetărilor febrile ale lui Luke pentru a afla cine ar putea fi, acesta dă peste o referinţă de bibliotecă în care se explică mai pe înţeles decât oriunde în altă parte, cum funcţionează asemenea gen de amnezii, pe care, când îl întâlnești aplicat în telenovele ca lovitură de teatru, cam strâmbi din nas, dar într-o carte despre savanţi, scrisă atât de bine documentat, nu ai cum să nu îl iei în serios, drept ceea ce este – o curiozitate științifică.

“…Creierul uman conţine mai multe secţiuni de memorie, ca nişte dulăpioare separate, pentru tipuri diferite de informaţie.

Memoria autobiografică înregistrează evenimentele pe care subiectul le-a trăit personal. Acestora li se ataşează o eticheta cu locul şi timpul unde s-au petrecut: de obicei ştim nu numai ce s-a întâmplat, ci şi unde şi când.

Memoria semantică de lungă durată conţine cunoştinţe generale, ca de exemplu care este capitala României sau cum să rezolvăm ecuaţii de gradul patru.

Memoria de scurtă durată este sertarul unde ţinem un număr de telefon timp de cele câteva secunde dintre momentul când îl căutăm în cartea de telefon şi cel în care formăm acel număr.”

   Pentru cititorul care urmăreşte zbaterile lui Luke, tot mai coerente şi mai inteligent ţintite, de a afla cine este, nu există un suspans al dezvăluirii amânate până spre final, pentru că de la început capitolele ce tratează acţiuni desfăşurate în paralel îl identifica drept unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în lansarea rachetei, având un trecut ca spion de teren, în timpul războiului, când a sprijinit direct lupta partizanilor din Franţa ocupată. Misterul se concentrează în jurul motivelor ce au provocat această stare şi a bănuielii că ea ar fi putut fi cumva indusă, ca parte a unui joc al revelaţiilor, condus de CIA sau poate de vreun alt serviciu secret.

rak6

   Bănuiala se fixează pe CIA şi fiindcă unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Luke, Anthony, cu care era amic încă de pe vremea studiilor universitare la Harvard, şi împreună cu care a parcurs războiul, supervizează o operaţiune de supraveghere a sa, despre care nici măcar agenţii care o înfăptuiesc nu ştiu ce scop are exact.

Elemente din trecutul celor doi sunt introduse ca flashback-uri în capitole separate ce îmbogăţesc cu semnificaţii noi torentele acţiunii ce are loc în prezent. Tot din trecut apar şi cele două protagoniste de sex feminin (e inevitabil ca în romanele lui Follett să nu ai nişte personaje feminine extrem de puternice şi un pic de romantism) aflate în relaţii cu baieții încă din studenţie. Se intuieşte deja din startul interacţiunii lor formarea unui triunghi amoros, aproape patrulater prin implicarea sentimentelor tuturor, care le poate afecta prietenia, dar pentru început, cât preferințele comune nu sunt mărturisite, doar o întăreşte…

   Între aceste personalităţi strălucitoare, dar atât de diferite între ele, de tineri studioşi şi inteligenţi: entuziastul Luke, fiul de bancher care vrea să devină om de ştiinţă şi mai închistatul său amic, Anthonybăieţii de la Harvard, frumoasa Elspeth,  formând cu Luke genul de cuplu vedetă universitar şi carismatica nonconformistă Billie, ce dorea să fie psiholog şi care reuşeşte să îi fascineze pe ambii băieţi, deşi nu e nici pe departe la fel de frumoasă ca Elspeth, fetele de la Radcliffe – ar fi putut să se constituie încă de atunci, din trecut, în 1941, un fir psihologic care să ducă până la detonatorul de peste 17 ani, din vremea lansării rachetei şi amneziei supravegheate de CIA…

rak3

   Cum se leagă cu adevărat toate aceste elemente: trecutul unor tineri universitari gata să se implice într-un război ce stă să înceapă, cu prezentul cetăţenilor responsabili care au devenit între timp şi cu viitorul spaţial al umanităţii, reprezentat de lansarea pe orbită a unui atât de important simbol în competiția super-puterilor planetare, este o aventură să descifrezi.

   Un roman puzzle, atât la nivel personal cât şi global. Un puzzle pe care atunci când îl completezi cu toate piesele, constaţi nu numai că are o imagine interesantă, dar că ea mai e şi holografică şi conţine mini-poveşti încântătoare cuprinse în marea poveste fascinantă de fundal.

   Prin detaliata descriere a perioadei şi a misiunilor spaţiale care au pasionat lumea întreagă, Ken Follett ne transpune în acei ani plini de entuziasm şi tensiune, ce inaugurau o nouă eră. Interesele politice şi militare, implicările agențiilor de spionaj, deviaţiile serviciilor secrete, investigaţiile private, urmăririle, confruntările, analizele psihologice, amorurile regăsite şi revelaţiile uimitoare, toate fac acest roman cu adevărat captivant.

rak4

   Recomandabil iubitorilor de thrillere, celor care apreciază cărţile de spionaj, cu mister, acţiune şi romantism – la fel ca aproape orice alt roman scris de Ken Follett.

images (3)

Puteți comanda thriller-ul Numărătoare inversă pe site-ul librariei online Libris la cel mai fain preț.       

Libris