Băiatul pierdut
roman din seria
Helen Grace
de
M.J. Arlidge
Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Little Boy Blue (2016)
Traducere: Ciprian Șiulea
Număr de pagini: 368
Ediție broșată cu supracopertă
volum achiziționabil pe
Portokal.ro
Băiatul pierdut este un thriller tenebros și provocator, ca toate romanele din seria Helen Grace, dar parcă în mai mare măsură decât oricare dintre celelalte patru precedente.
Scriitorul britanic M. J. Arlidge are un talent special de a-ți lăsa impresia că a atins abisul terifiant absolut la care se poate ajunge cu un lanț de crime în serie, doar pentru a te surprinde prin scene și mai crâncene în următoarea anchetă polițienească pe care-o prezintă.
În acest nou caz investigat de detectiv-inspector Helen Grace, tensiunea se acumulează nu atât din duritatea execuției criminale în sine, cât din legăturile pe care anchetatoarea le are cu victimele. Presiunea psihologică este imensă, mai ales că niciunul dintre colegii sau superiorii săi nu știu despre ele.
La Balul Anual al unui club de noapte sadomaso din Southampton, a fost găsit, într-o cameră de tortură, cadavrul legat de scaun al unuia dintre clienții petrecăreți.
Toate dovezile duc spre concluzia că este vorba despre ceva mai mult decât un joc sexual care a sfârșit prost: o evidentă crimă cu premeditare.
Polițista Helen Grace, căreia i se atribuie cazul, descoperă că victima este Jake, Dominatorul din viața ei personală secretă.
Ședințele de flagelare consimțită cu Jake au fost întotdeauna discrete, locuința lui fiind spațiul privat în care ea își putea înfrunta traumele familiale și sentimentele de vinovăție, scoase la suprafață prin declanșarea durerii fizice.
Mărturisirea relației (mai mult terapeutice decât sexuale) cu victima ar însemna expunerea insuportabilă a intimității proprii, pierderea respectului tuturor celor care-i lucrează alături și, previzibil, startul unui interminabil șir de glume obscene ce i-ar însoți fiecare pas.
Jurnalista Emilia Garanita reapare în peisaj, schițând deja în minte articolul pe care vrea să îl scrie.
Sex, tortură, crimă, BDSM – un caz cât se poate de pervers, care o să-i placă la nebunie șefului ei. Are toate picanteriile unui articol senzațional, iar cireașa de pe tort este însăși știrea că de rezolvarea lui avea să se ocupe fosta prietenă a Emiliei, acum inamica sa declarată, Helen Grace.
Asta pentru că Emilia știe că Helen a apelat la serviciile Dominatorului, iar de data asta are de gând să utilizeze informația pe care altădată a fost presată să nu o publice.
Cât de bine va suna un articol cu titlul:
Polițista și ciudatul sadomaso!
Helen preia ancheta cu groază și ușurare, deopotrivă. Știe că echipa sa este cea mai bună și că va scormoni peste tot în căutarea ucigașului lui Jake, disecându-i viața.
Consemnase el întâlnirile lor?
Avea un suvenir de la ea?
Lăsase vreo urmă în existența lui?
Au trecut peste doi ani de când l-a frecventat, dar e foarte posibil ca efortul de a i se face dreptate lui Jake să ducă la demascarea ei în postura de masochistă cu probleme psihice de vreun fel.
Detectiva este foarte hotărâtă să-l găsească pe asasin, având grijă să păstreze ascunsă legătura ei cu Jake. Dar, în scurtă vreme, are loc o nouă crimă, foarte asemănătoare cu prima.
Să fie toate opera unui criminal în serie?
Va reuși Helen să-l identifice înainte să-i fie divulgate secretele?
O parte din Helen ar fi vrut să fugă de toate această poveste, dar ceva profund onorabil din ea știa că, dimpotrivă, ar fi mai corect să o accepte ca pe o confruntare eliberatoare.
Oricare ar fi posibilele consecințe pentru cariera sa, trebuia să-l găsească pe criminal.
Îi datorează asta vechiului ei prieten.
Așa că ancheta pornește sinucigaș înainte, cu interogatorii, verificări de liste, filaje, infiltrări sub acoperire, revelații, trădări și lovituri de teatru năucitoare.
Volumele care alcătuiesc seria Helen Grace sunt:
Eeny Meeny (2014) / Ghici cine moare primul (2015, Editura Trei)
Pop Goes The Weasel (2014) / Ghici ce-i în cutie (2015, Editura Trei)
The Doll’s House (2015 ) / Casa păpușilor (2016, Editura Trei)
Liar Liar (2015) / Ghici care-i mincinosul (2017, Editura Trei)
Little Boy Blue (2016) / Băiatul pierdut (2019, Editura Trei)
Hide and Seek (2016) / De-a v-ați ascunselea (2020, Editura Trei)
Love me not (2017)
Down to the Woods (2018)
A Gift for Dying (2019)
Tare ma tentezi cu seria asta. Tot zic ca o voi lua si eu, dar parca nu ma indur, stiind ca nu sunt traduse toate volumele.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ancuta, trebuie sa te decizi s-o abordezi, pentru ca autorul scoate mereu volume noi din ea, iar editurile straine se tin destul de aproape de ritmul lui. Poate sa faca asta multi ani de-acum inainte, cel putin cat are succes cu fiecare roman si nu da rateuri. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu fiecare carte,acțiunea devine tot mai interesanta și mai da da, daaaa! Ori îs bune din cale afara cărțile seriei, ori le prezinti tu în asa fel încât stau și îmi recalculez bugetul de pandemie! 🙄😂
Super prezentarea, iar acțiunea irezistibila! Trei de da am zis, nu?! 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
De trei ori mega-multumesc, Dana! 😀 Sunt putine serii care rezista sa fie la fel de reusite pe tot parcursul lor. Arlidge a descoperit cumva reteta fermecata. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Chiar da! Unul mai bun ca altul!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaaa! 😀
ApreciazăApreciază
Din ce in ce mai bine suna seria asta! Poate o sa apuc si eu sa le citesc in ordine.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred ca le-au reeditat, pentru ca inainte erau probleme cu gasirea primelor volume, dar acum le vad iar in librarii. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană