Helliconia – Vara

II

de
Brian Aldiss

 

Editura Paladin
Grupul Editorial Art
Colecţia: Science-Fiction
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Helliconia Summer (1983)
Traducere: Cristina și Ștefan Ghidoveanu
Număr de pagini: 608
– ediție hardcover –

 

Al doilea volum al trilogiei Helliconia este la fel straniu și fascinant ca primul, deși în modalități diferite.

Lunga vară toridă de pe planeta celor doi sori, Batalix și Freyr, ce vine după veacuri de primăvară, îi aduce în poziția de dominatori absoluți pe oameni, în dauna cândva temuților fagori.

Odată cu apariția lui Freyr, umanii și fagorii (bipezii îmblăniți cu aspect de minotauri) intră ciclic în conflict inter-specii.
Fagorii dețin supremația iarna, iar Fii lui Freyr (cum sunt numiți umanoizii), vara.
Toate aceste permutări periodice fiind provocate de climă și de adaptarea ambelor rase inteligente la schimbările ei dramatice, într-o interdependență pe care dacă ar cunoaște-o la nivel științific, ar realiza în ce măsură soarta fiecărei comunități depinde organic de cealaltă.

Pe la mijlocul verii, civilizația oamenilor de pe Helliconia a ajuns la nivelul Evului Mediu terestru, cu unele specificități culturale ce amintesc mai degrabă de tradițiile Imperiului Roman.

Cu cât încălzirea globală devine mai pronunțată, ei sunt obligați să își mute așezările în subteran, unde intrigi de palat, conflicte religioase și războaie pentru putere se coc și dau în clocot cu intensitate letală.

Fagorii sunt echivalenții sclavilor sau liberților, în această societate, barbarii supuși pe care poate fi aruncată mereu vina, atunci când manifestările meteorologice ale zeilor devin tot mai defavorabile.

Helliconia - II - Vara

Așezarea înființată de omul primitiv Yuli, în Primăvara Helliconiei, a crescut într-o capitală a unui mare imperiu.

La sfatul C’Sarr-ului Kilandar al IX-lea, Cârmuitorul Sfântului Imperiu Pannovalan, JandolAnganol, regele Borlienului, încearcă să realizeze o alianță cu regatul Oldorando, prin mariajul dinastic cu prințesa-copilă Simonda Tal. Pentru înfăptuirea acestui plan, este nevoit să divorțeze de populara și adorata lui soție Myrdelnggala, în interesul statului, dar împotriva tradițiilor.

Regatul său are nevoie disperată de ajutor militar aliat, fără care nu și-ar putea înfrânge numeroșii dușmani, însă cei ce se opun acestui aranjament sunt gata de orice pentru a-l sabota.

Spre deosebire de alți suverani, care tolerează sau încurajează curentul anti-fagori, ale cărui puseuri periodice sunt pogromurile, regele din Borlien dă dovadă de spirit luminat sau inconștiență sinucigașă – rămâne de constatat care dintre cele două – atunci când îi protejează pe aceștia și îi utilizează în cadrul armatei, însăși garda sa personală fiind constituită din ancipitali (fagori).

De pe suprafața planetei, gigantica stație spațială Avernus și activitățile tehnologice ale misiunii de observatori tereștri care o populează par semne astrale și prevestiri de rău augur. Mii de oameni de știință veniți de pe Pământ au transmis mult timp înspre casă, date despre evoluția și dezvoltarea Helliconiei.

După pierderea bruscă a legăturii cu Terra, monitorizarea extratereștrilor de către cercetători a devenit o ocupație rutinieră tot mai inutilă, izolarea cosmică făcându-i pe urmașii lor să își piardă în tot mai mare măsură umanitatea și să decadă în manifestări comune de irațional și perversitate.

Există o directivă a neintervenției în civilizația helliconiană, dar ei o încalcă repetat, organizând – o dată pe secol – loteria al cărui câștigător primește dreptul de a coborî pe planetă. Acolo unde va muri repede, ucis tocmai de virușii care-i ajută pe umanoizii băștinași să se adapteze schimbărilor traumatizante ale anotimpurilor.

Unul dintre acești câștigători ai unei scurte aventuri ucigătoare va produce totuși efecte ce se vor propaga destabilizator în întreaga politică helliconiană.

Deși umanoizii sistemului solar binar nu sunt chiar identici, ca specie, cu oamenii de pe Terra, de multe ori par mai ușor de înțeles comportamental decât reprezentanții pământenilor din viitor.
Ambele variante de omenire sunt însă la fel de credibile, oglindind fiecare, prin transformările suferite, influența mediului asupra psihicului și a relațiilor sociale.

Helliconia - Vara - Editura Paladin

Ecologie, antropologie, sociologie, psihologie, geologie, știință aplicată, religie, politică, războaie, intrigi, aventuri, pasiuni… fantasy și science fiction… toate acestea sunt Helliconia.
Un ciclu literar de ficțiune speculativă care poate sta alături de legendare serii SF ca Dune sau Fundația.

Trilogia scriitorului britanic Brian Aldiss este alcătuită din volumele:

Helliconia –Primăvara (1982)
Helliconia – Vara (1983)
Helliconia – Iarna (1985)

 

images (3)

 

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo