Helliconia – Vara
II
de
Brian Aldiss
Editura Paladin
Grupul Editorial Art
Colecţia: Science-Fiction
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Helliconia Summer (1983)
Traducere: Cristina și Ștefan Ghidoveanu
Număr de pagini: 608
– ediție hardcover –
Al doilea volum al trilogiei Helliconia este la fel straniu și fascinant ca primul, deși în modalități diferite.
Lunga vară toridă de pe planeta celor doi sori, Batalix și Freyr, ce vine după veacuri de primăvară, îi aduce în poziția de dominatori absoluți pe oameni, în dauna cândva temuților fagori.
Odată cu apariția lui Freyr, umanii și fagorii (bipezii îmblăniți cu aspect de minotauri) intră ciclic în conflict inter-specii.
Fagorii dețin supremația iarna, iar Fii lui Freyr (cum sunt numiți umanoizii), vara.
Toate aceste permutări periodice fiind provocate de climă și de adaptarea ambelor rase inteligente la schimbările ei dramatice, într-o interdependență pe care dacă ar cunoaște-o la nivel științific, ar realiza în ce măsură soarta fiecărei comunități depinde organic de cealaltă.
Pe la mijlocul verii, civilizația oamenilor de pe Helliconia a ajuns la nivelul Evului Mediu terestru, cu unele specificități culturale ce amintesc mai degrabă de tradițiile Imperiului Roman.
Cu cât încălzirea globală devine mai pronunțată, ei sunt obligați să își mute așezările în subteran, unde intrigi de palat, conflicte religioase și războaie pentru putere se coc și dau în clocot cu intensitate letală.
Fagorii sunt echivalenții sclavilor sau liberților, în această societate, barbarii supuși pe care poate fi aruncată mereu vina, atunci când manifestările meteorologice ale zeilor devin tot mai defavorabile.
Așezarea înființată de omul primitiv Yuli, în Primăvara Helliconiei, a crescut într-o capitală a unui mare imperiu.
La sfatul C’Sarr-ului Kilandar al IX-lea, Cârmuitorul Sfântului Imperiu Pannovalan, JandolAnganol, regele Borlienului, încearcă să realizeze o alianță cu regatul Oldorando, prin mariajul dinastic cu prințesa-copilă Simonda Tal. Pentru înfăptuirea acestui plan, este nevoit să divorțeze de populara și adorata lui soție Myrdelnggala, în interesul statului, dar împotriva tradițiilor.
Regatul său are nevoie disperată de ajutor militar aliat, fără care nu și-ar putea înfrânge numeroșii dușmani, însă cei ce se opun acestui aranjament sunt gata de orice pentru a-l sabota.
Spre deosebire de alți suverani, care tolerează sau încurajează curentul anti-fagori, ale cărui puseuri periodice sunt pogromurile, regele din Borlien dă dovadă de spirit luminat sau inconștiență sinucigașă – rămâne de constatat care dintre cele două – atunci când îi protejează pe aceștia și îi utilizează în cadrul armatei, însăși garda sa personală fiind constituită din ancipitali (fagori).
De pe suprafața planetei, gigantica stație spațială Avernus și activitățile tehnologice ale misiunii de observatori tereștri care o populează par semne astrale și prevestiri de rău augur. Mii de oameni de știință veniți de pe Pământ au transmis mult timp înspre casă, date despre evoluția și dezvoltarea Helliconiei.
După pierderea bruscă a legăturii cu Terra, monitorizarea extratereștrilor de către cercetători a devenit o ocupație rutinieră tot mai inutilă, izolarea cosmică făcându-i pe urmașii lor să își piardă în tot mai mare măsură umanitatea și să decadă în manifestări comune de irațional și perversitate.
Există o directivă a neintervenției în civilizația helliconiană, dar ei o încalcă repetat, organizând – o dată pe secol – loteria al cărui câștigător primește dreptul de a coborî pe planetă. Acolo unde va muri repede, ucis tocmai de virușii care-i ajută pe umanoizii băștinași să se adapteze schimbărilor traumatizante ale anotimpurilor.
Unul dintre acești câștigători ai unei scurte aventuri ucigătoare va produce totuși efecte ce se vor propaga destabilizator în întreaga politică helliconiană.
Deși umanoizii sistemului solar binar nu sunt chiar identici, ca specie, cu oamenii de pe Terra, de multe ori par mai ușor de înțeles comportamental decât reprezentanții pământenilor din viitor.
Ambele variante de omenire sunt însă la fel de credibile, oglindind fiecare, prin transformările suferite, influența mediului asupra psihicului și a relațiilor sociale.
Ecologie, antropologie, sociologie, psihologie, geologie, știință aplicată, religie, politică, războaie, intrigi, aventuri, pasiuni… fantasy și science fiction… toate acestea sunt Helliconia.
Un ciclu literar de ficțiune speculativă care poate sta alături de legendare serii SF ca Dune sau Fundația.
Trilogia scriitorului britanic Brian Aldiss este alcătuită din volumele:
Helliconia –Primăvara (1982)
Helliconia – Vara (1983)
Helliconia – Iarna (1985)
Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Fagorii ăştia par simpatici! Aşa cum mai spuneam, e un execitiu de imaginatie – ceva verde, blănos, cu ochi maaari şi blânzi. :))) Dincolo de asta si de tenta SF, cred că povestea este una tare interesanta, menita sa ne rupa un pic de realitate. Recenzia primeste da, da, daaaa!!!! si chiar is curioasa in privinta seriei, cu toate ca imbina genuri pe care nu prea le abordez.
P.S. Virusul nu e covid, nu?! :))))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hahaa, e alt virusache, dar si eu m-am gandit ca scriitorii astia SF sunt tare prevestitori. 😀 Macar de ne-ar feri si covid al nostru de invaziile extraterestre. Sa fie cat de cat si de folos. 😛 Fagorii perfectionati din viziunea ta ar fi buni de pusi pe ciocolata Milka.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:)))) Adica perfectionarea mea a facut din fagori, vaci:)))) E destul covidache, nu vreau si extraterestri, Doamne fereste!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))))) … Sa crape si ăsta! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da ce-aveti, mai, cu extraterestrii? Odata ce ne-am obisnuit cu virusul asta si cu restrictiile, o invazie extraterestra pare comedie fata de distopia pe care o traim de doua luni. :))))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, macar am avea iar parte de un show nou. 😀 :))))
ApreciazăApreciază
Anca, dacă mai vin și extratereștrii, cresc cazurile de îmbolnăviri și „morți” de covid. Ups! 🤭😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀
ApreciazăApreciază
Foarte faina recenzia ta! Imi place ideea seriei si, desi nu citesc SF in general, asta chiar pare ceva ce ar fi pe gustul meu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Eva! 🙂 Este mai mult inspre fantasy decat inspre SF, precis ti-ar placea. 🙂
ApreciazăApreciază
Asta nu prea ma prinde, deși mi-a placut recenzia ta. Sigur Răzvi este mai apropiat de genul acesta
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, da, sunt sigur ca lui o sa ii placa mult toata trilogia! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😃
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😎
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Imi place din ce ince mai mult ce citesc despre aceasta serie, chiar suna foarte bine. Titlul imi suna foarte cunoscut, a mai fost si o editie mai veche cumva?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Se apropie foarte mult de genul cel mai reusit de fantasy medieval, Ana. 🙂 Da, cred ca a mai fost o editie in limba romana sau poate ai vazut-o amintita in comparatiile de pe goodreads cu diferite serii SF&F. 🙂 Este de referinta. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu așa recenzie trebuie să citesc ambele volume, cred 😀
Sună interesant, chiar dacă nu am mai citit ceva de genul ăsta 😉
Mulțumesc, Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag, Naty! 🙂 E bine sa incercam toate genurile, oricare ar putea cuprinde o bijuterie literara ce sa ne incante. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai perfectă dreptate, Marius 🙂
Până nu guști, nu poți ști dacă îți place 😉
Lecturi plăcute 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mersic! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană