Doamna din lac
de
Laura Lippman
Editura
CRIME SCENE PRESS
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Lady in the Lake (2019)
Traducere: George Arion Jr.
Număr de pagini: 320
Format: paperback cu supracopertă
Citindu-i cartea Doamna din lac, Laura Lippman a devenit pentru mine o descoperire entuziasmantă, nu atât ca autoare de intrigă polițistă, cât drept o excelentă scriitoare de roman psihologic.
Povestea ei este una corală, îmbogățită de perspectivele mai multor personaje secundare care primesc propriile voci, odată intercalate în firul narativ principal ce urmărește protagonista. Acumularea aceasta de percepții personale, subiective, construiește o panoramă generală minuțioasă și, în mod paradoxal, aproape obiectivizată de diversitatea punctelor de vedere.
Autoarea romanului pare a fi simțit nevoia să utilizeze acest original procedeu și pentru că universul descris în proaspăta sa operă (2019) este unul al trecutului, al anilor ’60, dintr-o Americă foarte diferită de cea care e astăzi.
Ori, pentru a putea urmări descifrarea enigmelor unei anchete, de către un detectiv perspicace, este nevoie să înțelegi cât mai bine modul de gândire al oamenilor din timpul respectiv.
În anul 1966, mult înainte de mișcarea Black Lives Matter, Cleo Sherwood a dispărut și nimănui nu-i pasă, din afara familiei sale, pentru că tânăra femeie este negresă.
Autoritățile, poliția, presa, nicio instituție comunitară nu depune nici cel mai mic efort să afle ce s-a întâmplat cu ea.
Madeline Schwartz este o membră a înaltei societăți evreiești din Baltimore, care tocmai a renunțat recent la acest statut, odată ce s-a separat de soțul său, avocat înstărit. Abandonându-și viața confortabilă și rolul de gospodină perfectă, doar fiindcă întâlnirea cu un fost coleg de școală a făcut-o să își dea seama că s-a săturat de conformismul lor, Maddie se simte ca renăscută, gata să trăiască experiențe noi și, mai ales, să facă lucruri importante – orice, dar ceva ce contează.
Își vinde bijuteriile, chiar încasează necinstit asigurarea pe un inel cu diamant, declarându-l în mod fals furat, se anonimizează printre locuitorii unui cartier banal de blocuri și începe o relație romantică secretă cu un polițist de culoare, ceea ce pentru anii segregării rasiale era un act deosebit de curajos.
Atunci când se implică în căutarea unei fetițe dispărute, din comunitatea evreiască, și îi descoperă cadavrul, Maddie constată că are o intuiție foarte bună pentru astfel de cazuri și începe să se viseze jurnalist de investigație la un ziar local.
Mânată de acest nou țel, pe care îl vede ca un posibil răspuns la întrebările ei existențiale, Madeline îi scrie strangulatorului fetiței, în închisoare, determinându-l să i se confeseze într-un mod ce poate deveni atracție de prima pagină în orice ziar.
Apoi, înarmată cu acest exploziv material al său, se prezintă la redacția jurnalului ales, unde reușește să își negocieze prețul suficient de bine încât să ajungă publicată, în regim de coautor, și să primească postul insignifiant de asistentă a angajatului care se ocupă cu corespondența.
Însă pentru întreprinzătoarea Maddie, această slujbă din măruntaiele marelui organ de presă este numai bună pentru noi descoperiri și identificarea unui nou caz, cu o altă fată dispărută, una pe care parcă nimeni nu vrea să o găsească.
Cleo Sherwood.
Madeline Schwartz realizează rapid cât de grea poate fi munca investigativă jurnalistică profesionistă, mai ales atunci când încerci să scoți la lumină o poveste pe care toți se feresc să o completeze.
Lumea anilor ’60, restaurată de scriitoarea Laura Lippman, este una genuină în toate fibrele ei.
Sunt surprinse, fără voaluri de corectitudine politică atenuatoare, specificitățile comunităților etnice din Baltimore. Cea evreiască, cea albă, cea neagră și, în special, modul de gândire al femeilor timpului.
Câte alte autoare americane sunt astăzi destul de temerare încât să își ghideze toate eroinele unui roman după principiul „O femeie valorează doar cât bărbatul de lângă ea”, fără să se teamă că vor sări analistele literare să o acuze că nu zămislește (retroactiv) personaje feminine puternice?
Evoluția lui Maddie o scoate și nu prea, din șablonul ăsta; rămâne o tipă care are gândurile ei erotice submisive, deloc demne de lauda feministelor. Nici măcar în postura de activistă pentru drepturile negrilor, nu ar fi ceva de capul ei. Ca ziaristă, săraca, este o amatoare ce merge pe instinct și mult prea puțin pe logica deducției. Dar ca protagonistă realistă e savuroasă. Reușește să te implice complet în toate aventurile ei.
Doamna din lac este o istorisire caleidoscopică originală, ambientantă profund în spiritul altor vremuri și desfășurată surprinzător, care te transformă irezistibil în fan al autoarei sale.
Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Ce bine suna! Multumesc pentru recomandare! Voi avea cartea in vedere cand mai dau comenzi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag, Eva! 🙂 Sunt sigur ca o sa iti placa si tie stilul autoarei. 🙂
ApreciazăApreciază
E foarte tare faptul ca a reusit sa surprinda specificul acelor ani si mentalitatile, din cate am inteles. Acestea erau vremurile, nu are rost sa o dam pe dupa gard si e bine atunci cand autorii redau cu acuratete aceste lucruri, fiindca altminteri nu am fi capabili sa intelegem contextul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, mai ales intr-un roman mystery-crime, unde motivatiile personajelor sunt atat de importante. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ori e cartea grozava, ori așa pare prin prisma recenziei tale de 3 de DA! Un subiect tare interesant.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De trei ori multumesc, Dana! 😀
ApreciazăApreciază
Pare interesanta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Tare interesanta! 🙂
ApreciazăApreciază
Pare tare faina cartea. Mulțumesc de recomandare, Marius
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag, Vero! 🙂 Trebuie neaparat sa o citesti! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană