„… simt cum sufletul mi-e smuls din mine de sute de lentile atotvăzătoare …”

 

Nerve

adevăr sau provocare

 

de
Jeanne Ryan

 

Editura Corint
Colecția: Leda Edge
Data publicării în limba română: 2016
Tittlul original: Nerve (2012)
Traducător: Liviu Szoke
Număr de pagini: 304
– ediție hardcover –

 

O nouă atracţie la modă acaparează atenţia adolescenţilor americani, de la o coastă la alta a Statelor Unite. Combinaţie de reality show, candid camera, farse televizate şi vânătoare de pokemoni umani, noua senzaţie live online, Nerve, are reguli vagi spre variabile, dar premii irezistibile – adaptate după gusturile cele mai intime ale fiecăruia.

Vee este fata din spatele scenei – şi la propriu, şi la figurat. O adolescentă timidă din Seattle care asigură scenografia pieselor de teatru şcolar unde strălucesc prietena sa Sydney şi băiatul vedetă de care e amorezată, Matthew.
Dorinţa de a păşi mai înspre luminile rampei o face să participe la una dintre probele preliminare ale jocului despre care vorbeşte toată lumea.

Însoţită de propriul admirator empatic şi cu bun-simț, Tommy, ea preia una dintre provocările Nerve, având un succes surprinzător, după ce îşi toarnă apă rece în cap, într-o cafenea, şi bolboroseşte o frază penibilă prestabilită. Succes asigurat mai mult de mularea bluziţei ude şi a expresivităţii figurii sale naive, decât de vreun alt fel de merit.

Din momentul în care e prinsă în colimatorul publicului avid de senzaţii tari, ritmul vieţii se accelerează pentru Vee. Relaţiile cu colegii  şi prietenii se modifică, are în sfârşit parte de atenţia tuturor, online şi offline, dar nu chiar aşa cum şi-ar fi dorit.
Însăşi cei care stau în spatele conceptului Nerve par să fi o remarcat şi să se fi hotărât să investească în ea. I se fac cele mai tentante propuneri, croite special după jinduirile proprii, pentru a o determina să răspundă unor noi provocări.

Chiar mai mult decât fiecare încercare de joc, pe fată o îngrijorează precizia cu care Nerve îi ghiceşte cele mai ascunse dorinţe şi cele mai nemărturiste visuri pe care ar vrea să şi le îndeplinească.
Se simte ceva sinistru şi înspăimântător în felul cum i-au fost disecate şi înregistrate aspiraţiile exprimate pe reţelele de socializare sau poate chiar prin alte părţi, în discuţii intime cu cei mai apropiaţi prieteni, ori la psiholog.

nerve1

Cel mai important câştig pe care i-l aduce Nerve lui Vee este însă partenerul de îndrăzneli, chipeșul Ian, de care se simte instantaneu atrasă, într-atât, încât uită total de Mattew şi de gelozia pe care i-o producea înclinaţia lui tot mai pronunţată către prietena ei, Syd cea perfectă.

Alături de Ian trăieşte creşterea progresivă în intensitate a provocărilor, de la ceva jenant pentru sine într-o cafenea, la ceva penibil pentru ambii în aceeaşi cafenea, spre un prim iz de pericol, din farsa în care vor cere virginilor de la adunarea de abstinenţi sexuali prezervative, până la a solicita bani pentru sex în cel mai primejdios cartier al oraşului şi… aşa mai departe.
Nu am să dezvălui mai mult, pentru că în progresia asta stă cea mai interesantă parte a acţiunii. În creşterea intensităţii provocărilor şi în mărirea mizei, a valorii sentimentale şi pecuniare a premiilor oferite.

Unde e limita? Unde vom pune punct?
Încearcă să hotărască ezitant întâmplătorii eroi ai unei manipulări perfect pregătite.
De fiecare dată când cred că se apropie de final, presiunea psihică exercitată asupra lor îi împinge şi mai departe, şi mai în adâncul tunelului, încât orizontul salvator se îndepărtează, devenind lumința dintr-un capăt tot mai puţin accesibil.

nerve 2

Toate provocările au o tentă sexuală sau un grad de pericol.
Ceea ce e în perfectă concordanţă cu orice cifră de audienţă media, pentru că sexul şi violenţa vând cel mai bine.
Eros şi Thanatos constituind reţeta supremă a interesului absolut.

Paranoia jocului însăşi se extinde în afara sa, infestează cu îndoială nu numai alegerile lui Vee de la provocări, dar şi încrederea pe care o are în prietena ei, Syd, amicul credincios, Tommy, sau chiar în partenerul de aventuri, cvasi-iubitul Ian.

Povestea încearcă să rămână credibilă – nu transformă adolescenții în eroi planetari –  şi deocamdată personală (dacă nu va avea o continuare) – nu se generalizează pierzându-se prin intestinele fantomă ale organizaţiei care a creat Nerve.

nerve

Dincolo de rezolvările acţiunii în desfăşurare, un indiciu despre ce ar putea fi Nerve şi cât de departe poate să meargă, ne e dat chiar în capitolul de început, cel despre momentul de teroare al unei foste participante din joc : Abigail – cea care s-a retras şi acum e urmărită de Observatori (echivalenţii „canibali” ai vânătorilor de pokemoni). Prima oară n-am fost foarte atent la numele fetei (sau poate am fost manipulat să nu fiu atent!!!) şi credeam că e genul ăla de coperta narativă care reproduce ceva ce va repeta la sfârşit – așa că tot aşteptam să ajungă Vee în stadiul respectiv. Dar nu, e altă fată, despre participarea căreia în joc veţi găsi indicii când va fi dată că exemplu tragic  de personajele titulare, într-o discuţie.

Există cârcoteli printre cititori, dacă titlul secundar al excelentei traduceri în limba română, „Adevăr sau provocare”, a fost utilizat inspirat sau nu, prin prisma similarităţii cu denumirea celebrului joc în care trebuie să alegi între a rosti un adevăr (ce poate fi jenant) sau o provocare (care precis va fi şi mai jenantă). Unii obiectând că romanul nu are legătură cu jocul respectiv şi posibilitatea alegerii adevărului nici măcar nu e oferită…
Eu, unul, găsesc mai mult decât justificată prelungirea din titlul tradus.
Pe lângă păstrarea variantei originale a numelui companiei organizatoare de joc-spectacol, cu promisiunile sale de fiori psihologici incluse, partea în limba română surprinde esenţa cărţii.
Pentru că dintre ce alte variante trebuie să aleagă Vee, dacă nu exact dintre acelea în care îşi dă acceptul pentru o provocare adolescentină (cu toată protecţia asigurată de societate tinerilor sub vârsta legală)  şi o pătrundere neprotejată în lumea reală (care ar însemna conştientizarea faptului că toate pericolele sunt majore, nu sunt limitate de vârsta participanţilor, bun-simț sau lege).
Între o PROVOCARE funny, cel mult penibilă, după care să te simţi un pic ridicol şi să te hlizeşti mai târziu şi ADEVĂRUL, că îţi poate fi afectată integritatea psihică sau corporală în reţeaua Nerve, că poţi pierde nu numai ce-ai câştigat până atunci, ci însăşi viaţa.

nerve-1

De câte ori apare o carte sau un film de genul ăsta, se găsesc critici sobri care să le categorisească drept… comentarii asupra societăţii de astăzi, în care viaţa a devenit spectacol şi cultura pop domină media… sau ceva asemănător.
Eu nu cred că autoarea s-a gândit mult la astfel de chintesenţe existenţiale când a scris Nerve: adevar sau provocare.
Mai probabil e că a dorit (şi a reuşit) doar să creeze un roman electrizant, interesant şi alert, pe care să nu îl putem lăsa din mânuţe, cu acţiune galopantă şi zbârnăit de presiune psihică.
Un techno-thriller young adult, un joc al minţii şi un dans al dorinţelor.

Dacă e să vă regăsiți în ceva din el, o să fie mai degrabă în umanitatea sa, în lupta personajelor cu tentațiile, decât în îngrijorările ce ţin de difuzarea instantanee a informaţiilor pe care le cedezi, vrând-nevrând, curiozității tehnologizate înconjurătoare, ori in felul în care s-ar schimba sau nu s-ar schimba societatea aşa.
Cui îi pasă? ar ricana pe bună dreptate publicul ţintă. Ne adaptăm. Show să fie!
Shopping şi show.

Panem et circenses / Pâine şi circ.

Până la urmă, dacă suntem mai atenți, dincolo de accesorizarea cu smartphone-uri, societatea nu s-a schimbat prea mult de la Imperiul Romei Antice încoace.
Atâta vreme cât omenirea rămâne umană, poveştile vor fi cam aceleaşi: de dragoste sau pasiune pentru cineva sau ceva, plus circul pe care îl faci luptâd pentru ceea ce îţi doreşti.

nerve3

Ecranizarea cinematografică este simpatică, are actori bine aleși, dar e foarte diferită de carte.

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul
Nerve: adevăr sau provocare
,
apărut în excelenta colecție
Leda Edge
,
direct pe
site-ul
Editurii Corint
.

GECORINT