Vești
din
lumea întreagă

.

de
Paulette Jiles

.

Editura Corint
Colecția Corint Fiction
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: News of the World (2016)
Traducere: Roxana Olteanu
Număr de pagini: 240

.

Romanul Vești din lumea întreagă este un western insolit, concentrat pe reconstituirea istorică fidelă și pe psihologia personajelor, mai mult decât pe aventurile sau schimburile de împușcături tipice genului, deși nu-i lipsesc nici acestea.

E descrierea unui drum primejdios străbătut de doi eroi de conjunctură, un bătrân  și o fetiță, ce reunesc simbolic, imediat după Războiul de Secesiune, trecutul frământat și viitorul năuc al unei națiuni aflate în proces de închegare finală.

Vesti din lumea intreaga - Editura Corint - recenzie

În 1870, la nici cinci ani după încheierea Războiului Civil American, în fostele state confederate înfrânte, soldații nordiști sunt încă priviți drept forță de ocupație.

Căpitanul Jefferson Kyle Kidd cutreieră Texasul, organizând propriul spectacol informativ itinerant, lecturând ziare pentru publicul plătitor, aducând tuturor celor interesați… vești proaspete din întreaga lume.

Veteran trecut prin trei războaie – cu indienii, cu mexicanii și cel civil, dintre Nord și Sud – Căpitanul Kidd a ajuns la 72 de ani și își simte tot mai mult vârsta nepotrivită cu traiul lui solitar, dezrădăcinat.

Om profund onest și mereu atent să respecte regulile autorităților, el a reușit să se reinventeze și să se adapteze inteligent oricăror schimbări.
Acum însă, fiind doar un bătrân din tabăra învinșilor, simte că a ajuns la un sfârșit de epocă în care nu mai poate fi printre protagoniștii schimbării, ci cel mult printre martorii ei.

Vesti din lumea intreaga - recenzie

În Wichita Falls, i se oferă o monedă de aur în valoare de cincizeci de dolari pentru a duce o micuță orfană la rudele ei din San Antonio, iar căpitanul acceptă misiunea umanitară și ca pe o oportunitate-pretext de a se întoarce în locurile unde i se află familia și cărora le poate spune acasă.

Fetița, al cărui nume se pare c-ar fi Johanna Leonberger, este o mică sălbăticiune.
Cu patru ani în urmă, indienii Kiowa i-au ucis părinții și sora mai mică, dar pe ea au cruțat-o și au crescut-o ca pe copiii lor.
Preluată recent de armata americană, din noua familie tribală, fetița de zece ani a fost încă o dată smulsă din căminul ei și adusă printre străini.

Johanna a uitat limba părinților săi reali, încearcă să fugă ori de câte ori are ocazia, își aruncă încălțările, urăște veștmintele neindiene și refuză să se comporte civilizat.

Călătoria de aproape șase sute cincizeci de kilometri spre sud, printr-o zonă încă plină de tulburări sociale și printr-un mediu înconjurător ostil, se dovedește a fi dificilă și, de multe ori, foarte periculoasă. Dar, cu fiecare segment de traseu parcurs, cei doi însingurați încep, treptat, să capete încredere unul în celălalt.
Între ei se creează o legătură care îi va ajuta să supraviețuiască și să își regăsească bucuria de a trăi.

Stilul de narare al autoarei este unul sobru, aproape lipsit de emotivitate, dar creator de emoții tocmai prin obiectivitatea sa realistă, care te transpune total în atmosfera vremii, trăind cu implicare peripețiile prin care trec protagoniștii.

Vesti din lumea intreaga

Paulette Jiles este prozatoare, poetă și memorialistă.
A mai publicat volumul de memorii Cousins și romanele Enemy Women, Stormy Weather, The Color of Lightning și Lighthouse Island.

Cartea ei de succes News of the World / Vești din lumea întreagă a ajuns printre finalistele National Book Award din 2016.

Scriitoarea s-a născut în Salem, Missouri, a absolvit University of Missouri cu specializarea limbi romanice și, în cei zece ani cât a lucrat la radiodifuziunea canadiană, a învățat anishinabe și inuktitut, limbi ale triburilor native.
În prezent locuiește, alături de soțul ei, la o fermă din apropiere de San Antonio, Texas.

Pe Netflix găsiți o foarte reușită ecranizare a romanului Vești din lumea întreagă, cu Tom Hanks în rolul principal.

.

images (3)

.

Cartea
a apărut în colecția
Corint Fiction,
la
Editura Corint

GECORINT