Editura Nemira
lansează
Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide,
cartea jurnalistei Rachel Louise Snyder despre fenomenul „terorismului intim“ și extinderea violenței domestice în SUA, cu studii de caz, analize și portrete, istorii personale și miturile care înconjoară această temă în discursul public: transformarea victimei în vinovat, violența recurentă la agresori, ideea că violența domestică e o chestiune tabu.
Printr-o cercetare aprofundată a mărturiilor adunate de la victime, de la agresori, de la oamenii legii și de la diverse ONG-uri, Snyder ajunge la rădăcina violenței domestice și la consecințele ei indiscutabile pentru întreaga societate și face cunoscuți pașii necesari pentru a o reduce cu adevărat.
Vânătăi ascunse a fost recompensată cu Helen Bernstein Book Award, Lukas Work-in-Progress Award de la Columbia School of Journalism și Harvard’s Nieman Foundation, și a fost finalistă la unele dintre cele mai prestigioase premii pentru non-ficțiune: National Book Award Circle, Los Angeles Times Book Prize, Aba Silver Gavel Award, Kirkus Prize.
„Un reportaj terifiant și curajos de pe frontul de război din granițele noastre.” Andrew Solomon
„Un studiu fundamental care explică de ce căminul propriu e cel mai periculos loc pentru o femeie.” Eve Ensler
Cu ocazia publicării acestei cărți, editura Nemira derulează alături de Fundația Anais o campanie de informare și sensibilizare pe subiectul violenței domestice, în contextul în care România se situează pe locul 14 în statistica țărilor europene cu cea mai mare incidență de cazuri de violență domestică și, conform statisticilor oficiale ale Poliției Române, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață (Studiul FRA, 2014).
Cărțile informează, educă empatia, stârnesc discuții. Încurajează cititorii să fie conștienți de problemele celor vulnerabili din jur, să se implice, să ajute, să vorbească, să nu se teamă să ceară ajutor și astfel, mai puține vănătăi vor rămâne invizibile.
„Cartea jurnalistei Rachel Louise Snyder demontează multe mituri care înconjoară violenţa domestică şi ne dezvăluie un fenomen prea puţin cunoscut în toată amploarea lui, atât la noi în ţară, cât şi în toată lumea. În România violenţa domestică este ignorată de multe ori şi nu se ştie cu exactitate câte femei şi copii îi cad pradă în fiecare an. Terorismul intim, cum îl mai numeşte autoarea poate lua multe forme şi este o temă asupra căreia trebuie să ne informăm pentru a ne ajuta pe noi şi pe cei din jurul nostru.” Ana Nicolau, director general al editurii Nemira.
Rachel Louise Snyder este o jurnalistă de renume care a călătorit în peste 50 de țări ca să strângă documente despre probleme legate de drepturile omului. A locuit șase ani la Phnom-Penh, în Cambodgia, înainte să se stabilească la Washington. În ultimii zece ani, a scris numeroase articole despre violența domestică în publicații prestigioase precum New York Times, New Yorker, Slate, Salon, Huffington Post, The Washington Post, Chicago Tribune, New Republic și altele.
Acum este profesor asociat de Creative Writing la American University în Washington. Este autoarea cărților: Fugitive Denim: A Moving Story of People and Pants in the Borderless World of Global Trade, What We’ve Lost is Nothing și Vânătăi ascunse: ce nu știi despre violența domestică te poate ucide.
Fundația Anais activează pentru combaterea violenței împotriva femeilor oferind servicii pentru protecția și asistența victimelor violenței domestice, inclusiv protecția minorului și a vârstnicului în fața violenței. Serviciile sociale oferite în cadrul Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței domestice sunt: consiliere și îndrumare socială, consiliere juridică cu privire la drepturile acestora și în vederea obținerii unui ordin de protecție, asistare/reprezentare în fața instanței de judecată în vederea obținerii ordinului de protecție, consiliere psihologică individuală și grupuri de suport.
Intră pe:
http://www.asociatia-anais.ro
M-aș bucura ca această carte să fie citită de femeile care sunt victime ale violenței domestice și să le ajute să iasă din acel cerc. Din păcate, cunosc și eu cazuri, iar frica le ține captive lângă soț.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da. 😦 Cu cat apar mai multe astfel de materiale documentare, exista sanse in plus ca ele sa constientizeze ca trebuie (si pot) sa iasa din situatia in care sunt.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din pacate este un obicei sa se ascundă violența domestică. E tratată ca o rusine . M-ai facut curioasă de cartea, Marius !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Carti cum e aceasta sunt foarte utile pentru societate. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Asa e
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sper ca această carte să aibă efectul scontat. Violenta domestică chiar este o problemă din ce în ce mai mare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da. 😦 Carti, filme, toate modalitatile de constientizare trebuie activate
ApreciazăApreciază
Aceasta este o problema foarte veche si care nu si-a gasit rezolvarea, cu toata asa-zisa „civilizare” din ultimul secol. Foarte multa lume sufera din aceasta cauza. E necesar sa se ofere si solutii, de aceea o carte ca aceasta poate fi foarte utila.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da. 🙂 Buna initiativa editurii Nemira de a o traduce si la noi. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am primit-o si eu, o citesc in curand!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Lectura placuta, Sorina! 🙂
ApreciazăApreciază
Foarte multe cazuri sunt si cele mai „luminate” capete, stau cu el in nisip! Cred ca nu numai victima trebuie sa actioneze, ci cei de langa ea, sunt atat de multi care pot sa stie si nu se amesteca nici pic. Eu depun marturie ca intr-un bloc cu 44 de familii, din care aprox 3 sferturi suntem acolo din 1970, e bloc propietate de atunci, sunt presedintele asoc. si ma confrunt cu comitetul si alte persoane, care stim din gura celor abuzati, cele petrecute. Dar toti se opun sa intervina macar verbal sa vorbeasca cu agresorul. Unul din ei e un tanar, care acum e major, si o bate pe bunica lui de ani de zile. Eu i-am spus verbal ca o sa il coste acestea si i-am zis Doamne fereste sa se impidice bunica ta si sa se loveasca mortal, chiar si singura in casa, o sa faci puscarie zeci de ani! Sau orice caz asemanator de violenta care o sa fie in cartier si cumva semeni cu agresorul, te ridica politia pe tine, fiindca toti stiu ca o bati pe bunica ta. Ai si o fata comuna. Am incercat si eu cum am putut sa il sperii sau macar sa stie ca se face de ras in tot blocul. Desi e gen din ala de tuciuriu… totusi de cand i-am reprosat e foart politicos cu mine, imi deschide usa etc. In bloc avem si un fost ministru de dupa 89… si alte persoane importante… dar nu au nicio reactie pozitiva. Bine macar ca se tin de barfe, pana la urma in acest caz, e buna barfa, ca nu poti numi barfa, dar ei de asta o fac, ca le place sa barfeasca. Insa acestea ar trebui spuse, e necesar sa avem opinie si sa reactionam. Mi s-a spus ca politia nu se implica, ca victemele retracteaza si se muncesc in zadar.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😦
ApreciazăApreciază