Stare de teroare

.

de
Hillary Rodham Clinton
&
Louise Penny

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: State of Terror (2021)
Traducere de George Arion Jr.
Număr de pagini: 514

.

Fostul Secretar de Stat al Statelor Unite și ex-Prima Doamnă a Americii, Hillary Clinton, o ia (din nou) pe urmele soțului său, fostul președinte Bill Clinton, care s-a lansat și el în beletristică, semnând în calitate de coautor o carte programată să devină bestseller.
Spre deosebire de cursele prezidențiale, unde Bill s-a dovedit mai eficient, romanul lui Hillary e chiar mai reușit decât cel al ex-președintelui, în condițiile în care ambele și-au atins rapid obiectivul de a cuceri cititorii din toată lumea.

Dacă alături de Bill Clinton se plasa renumitul James Patterson, Hillary a făcut alianță cu apreciata scriitoare canadiană Louise Penny, împreună reușind să structureze un thriller palpitant ce crește nivelul de adrenalină peste cel obținut de opera echipei masculine a bestselleriștilor.

Strategia succesului pare comună.
Fiecare coautor aduce cu sine elemente menite să asigure din start maximum de atenție pe care îl poate obține din partea publicului.
Soții Clinton vin cu multă competență politică și perfectă cunoaștere a administrației prezidențiale din interior, iar Patterson sau Penny, cu tehnica literară și investigativă a scriitorilor mereu pe val.

Nu e deloc surprinzător că rezultatele creației în tandem au obținut aprecierea scontată, ambele cărți înregistrând, imediat după lansare, vânzări record și ajungând în toate topurile de popularitate ale romanelor ficționale.

Stare-de-teroare - recenzie

În Stare de teroare, se simte încă din sinopsis componenta autobiografică strecurată în ficțiune.

Personajul principal al cărții este Ellen Adams, căreia i s-a oferit postul de Secretar de Stat, de către noul președinte al Americii, deși îi era o încrâncenată rivală politică, prin marele trust media pe care îl conducea.
Practic, același gest pe care îl face Barack Obama în 2008, pentru contracandidata sa din cursa internă a Democraților, Hillary Diane Rodham Clinton, după alegerile încheiate cu victoria senatorului din lllinois.

Variația e că proaspătul uns președinte – din roman – urmărește ca subalterna lui să-și frângă gâtul și să o scoată astfel, definitiv, din jocul puterii.

Provocarea generală ar fi refacerea prestigiului Americii, după anii de gestiune dezastruoasă a unui președinte republican delirant pe nume Eric Dunn, care seamănă în toate cu Donald Trump, dar Ellen Adams se trezește încă de la începutul mandatului său într-o situație de coșmar, în care sunt implicați super-teroriști capabili să producă atentate cu arme nucleare.

Totul începe din Afganistan.
În urma retragerii trupelor americane, țara este cedată influenței talibanilor, din punctul acesta de vedere, romanul având un caracter vizionar, și în perfidul Pakistan, republica islamică gazdă a teroriștilor, unde se lăfăia Osama bin Laden înainte de asasinarea sa, în același timp, stat aliat al Americii.

Când o serie de explozii zguduie mai multe orașe europene, întregul sistem administrativ din Statele Unite intră în alertă.

Stare de teroare - recenzie - Crime Scene Press

Anahita Dahir, recent angajată la Departamentul pentru Afaceri Externe, este singura care a primit un vag indiciu despre următoarea țintă a atentatorilor, dar funcția ei în ierarhia puterii este prea măruntă pentru a fi luată în serios,… până când ajunge în atenția Secretarului de Stat.

Inteligentă, tenace, autoironică și adaptabilă, Ellen Adams nu evită nicio confruntare, când are în față o problemă.
Intră plină de curaj în capcana politică întinsă de fostul adversar din campania prezidențială, bazându-se pe calitățile sale să o transforme în cea mai mare oportunitate, trece cu grație peste lipsa de credibilitate a Americii în plan internațional, cauzată de activitatea fostului președinte, încercând să refacă legăturile cu țările odată prietene, prin dovezi de sinceritate, își creează cu rapiditate un grup de colaboratori leali, cu ajutorul cărora speră să descifreze încurcatul ghem de conspirații de la Washington.

Astfel, Ellen și echipa ei intră într-un joc periculos cu rămășițe încă în funcție ale fostei nomenclaturi americane, cu Iranul, Pakistanul și Rusia, în încercarea de a preveni declanșarea unei catastrofe inimaginabile, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Protagonista romanului este surprinsă nu numai în postura de politician ce-și exercită sarcinile, ci în întreaga sa natură umană, cu lupta interioară pe care o dă pentru alegerea celei mai bune decizii, sub apăsătoarea povară a responsabilității, cu teama de trădare sau influențele personale pe care le resimte, din cauza problemelor familiale.

Relațiile cu fiica ei, care i-a preluat imperiul media, și cu fiul rătăcitor, ce își face propriile investigații jurnalistice și s-a convertit la Islam, când a fost ostatic al talibanilor, sunt dificile.
Cel mai mare sprijin îl are în prietena ei Betsy, care i-a fost alături din copilărie, de când erau colege de școală și își modelau reciproc caracterele.

Stare de teroare - recenzie - Editura Crime Scene Press

Stare de teroare
este un thriller politic bazat pe acțiune continuă, curgând contra-cronometru, și suspans.

Citind cartea, ți se derulează în față cinematografic întregul scenariu, mai mult, îți dă impresia de reality-show filmat la operațiuni ale trupelor speciale, alternând brusc cu incursiuni în culisele politicii internaționale.
Dacă știți celebrele imagini cu Hillary Clinton asistând live la uciderea lui Osama bin Laden… fosta demnitară își face cititorul să simtă că e acolo, cu ea, urmărind intervenții în plină desfășurare, așteptând o rezolvare de care depinde soarta lumii.

În România, cartea a apărut într-o frumoasă ediție hardcover, la editura
Crime Scene Press.

images (3)

Articolul face parte din Blog Tour-ul organizat de
Crime Scene Press,
cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
Pălărisme

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press