Un om mai bun 

de
Louise Penny

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection

Anul publicării în limba română: 2021
Titlu original: A Better Man (2019)
Traducere de Daniela Purgaru
Număr de pagini: 576
Format:  paperback cu supracopertă

.

Louise Penny este o foarte populară scriitoare canadiană de romane polițiste… ale cărei opere le-am testat deja și eu, în două ocazii.

Am descoperit-o drept coautoare a unui excelent thriller (Stare de teroare) semnat și de fosta Primă Doamnă a Americii, Hillary Rodham Clinton, apoi am făcut cunoștință cu protagonistul ei favorit, inspectorul-şef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Poliției din Québec, în Toți diavolii sunt aici.

Ciclul literar dedicat anchetelor acestuia cuprinde deja 18 titluri, eu începând, în parte prin alegerea mea, în parte din cauza modului haotic în care sunt traduse la noi, cu volumul 16 și continuând acum cu 15.

Din fericire, la fel ca în Toți diavolii sunt aici, și în Un om mai bun, l-am prins pe investigatorul-vedetă într-un moment de restartare a carierei, și chiar dacă referirile la ce i s-a întâmplat până acum au fost dese, nu au ridicat nicio clipă probleme de neînțelegere ale legăturilor sale cu cei din jur.
Eventual, pot produce un pic de frustrare, dacă îți doreai să citești cărțile în ordine.

O să repet un banc despre quebecoazi pe care mi l-a amintit prima întâlnire cu Gamache, pentru că Louise Penny practic îl parafrazează în volumul ăsta:

Un țăran francez a intrat într-o pădure… și când a ieșit, era canadian.

Iar autoarea scrie la pagina 23, în Un om mai bun:

„Apoi, în acea după-amiază, ieșise din pădure dărâmat.

Iar acum se întorsese. Un om mai bun? Un om mai rău?

Erau pe cale să afle.”,

făcând referire la o experiență dramatică a polițistului, ajuns aici la peste cinci decenii de viață, și impunând astfel titlul romanului.

Un om mai bun - recenzie

Din cauza acestui caz complex din trecut, pe care l-a rezolvat într-o modalitate contestabilă, superintendentul-șef de la Sûreté du Québec a fost suspendat nouă luni și a fost retrogradat în postul de inspector-șef al Departamentului de Omoruri.

Chiar și funcția asta trebuie să o împartă pentru câteva săptămâni cu ginerele său, Jean-Guy Beauvoir, mai tânărul său coleg însurat cu fiică-sa rămânând la conducere până ce se va muta la Paris.
Unde deja l-am întâlnit în volumul următor. Mă simt ca într-o serie SF când nu iau volumele în ordine.

Încă din prima zi de lucru în noua postură, Armand Gamache trebuie să facă față unor atacuri dure în presă, unor inundații catastrofale și unei dispariții misterioase.

Comunitatea din Three Pines se confruntă cu dezastruoasa ieșire din matcă a râului Bella Bella și e nevoie de intens efort general pentru a se improviza niște baraje care să reducă pagubele.

În această atmosferă de agitație, este semnalată dispariția unei femei însărcinate, Vivienne Godin, de către tatăl său, care e îngrijorat că ar fi putut să-i facă rău soțul ei abuziv.

Cum și Gamache are o fiică, începe investigațiile, plin de empatie față de nefericitul tată, bântuit de întrebarea
Cum te-ai simți tu dacă…?”.

În cele din urmă, este descoperit un cadavru.
Numai că, în toată această situație confuză, se fac erori… Iar Gamache trebuie să se confrunte cu o posibilitate cumplită și o altă întrebare, la fel de chinuitoare :
Ce-ai face dacă ucigașul copilului tău ar scăpa nepedepsit?

În Un om mai bun, Louise Penny își demonstrează din nou talentul de a analiza emoții umane profunde în situații de criză și de a combina investigația polițistă cu problemele personale ale detectivilor, care nu au cum să nu interfereze și ele în procedurile anchetei.

Un mare plus este dat cărții de localizarea peisagistică, însăși regiunea canadiană Québec fiind mai mult o protagonistă, decât o scenă a istorisirii.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur dedicat romanelor autoarei.
Puteți citi mai multe opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo