Marea artă a micilor
escrocherii

.

de
Sophie Endelys

.

Editura Lebăda Neagră
Colecția: Black Spot
Data publicării în limba română: 2021
Titlu original: Le Grand Art des petites escroqueries (2020)
Traducere: Diana Gradu
Număr de pagini: 352

.

Marea artă a micilor escrocherii este romanul unei dureroase investigații familiale, dintr-un relativ recent trecut traumatic.

În 1989, franțuzoica Julia James se poate defini drept o scriitoare de succes, ale cărei prime două cărți documentar-istorice romanțate au intrat în atenția publicului larg, asigurându-i astfel sprijin financiar anticipat, din partea editurii sale, pentru următorul proiect.

Intitulat provizoriu Marea artă a micilor escrocherii, acest nou volum trebuia să comprime și să popularizeze munca de cercetare a autoarei cu privire la istoria impostorilor celebri, a maeștrilor minciunii mercantile și a șarlatanilor ingenioși.

Însă toate însemnările pentru alcătuirea manuscrisului sunt deocamdată doar ciorne, spre marea dezamăgire a editorului său bonom, care-i reamintește totuși insistent că termenul de predare stipulat în contract se apropie.

Pentru a-și termina cartea, Julia se retrage într-o casă din Normandia a Fundației Saint-Just (organizatoarea unor stagii de dezvoltare personală), alături de fiica sa Clémence, în vârstă de 14 ani.

Relațiile cu tatăl fetei nu merg bine, scriitoarea fiind în proces de divorț cu soțul ei american.

Într-o seară de iunie, după ce a amestecat trei pahare de whisky cu două pastile de Xanax și o ceașcă de cafea neagră, Julia are un accident grav de mașină, în urma căruia rămâne imobilizată la pat, cu răni groaznice.

„Deși credea că totul se sfârșise, Julia rămase în viață.
O existență refăcută pe viu, fără anestezie; într-un scaun cu rotile; rămase prizonieră într-un corp sfărâmat, paralizat, desfigurat, țintuită pe un pat de spital, cu privirea pironită la singura fereastră din încăpere.
Îi luă zece ani să moară.
Zece ani de durere și de tăcere.”

În tot acest timp, pacienta a fost îngrijită de măicuțele de la mănăstirea Sainte-Charité.

Marea arta a micilor escrocherii - recenzie - coperta

În aprilie 2010, la douăzeci și unu de ani de la accident, fiica lui Julie află de abia acum că mama sa a mai trăit un deceniu, de când i s-a spus ei că a murit.

Odată cu restructurarea centrului spitalicesc și mutarea instituției Sainte-Charité, lui Clémence, acum în vârstă de 35 de ani, i-au fost expediate 502 de desene, schițe sumbre alb-negru pe care Julie le-a mâzgălit… reprezentând aparent aceeași fereastră, singurul peisaj pe care ea îl putea vedea.

Clémence se înfurie teribil pe tatăl ei, pentru că i-a ascuns lunga agonie a lui Julie, și, în căutarea adevărului despre ultima perioadă din viața mamei sale, începe un turneu investigativ în care pune întrebări călugăriței, editorului și avocatului – celelalte persoane implicate în această dubioasă mușamalizare.

Cu fiecare nouă descoperire pe care detectiva amatoare o face, cazul se complică și strania istorie devine tot mai suspectă.

Clémence însăși este un personaj turmentat.
Devenită profesoară de pian fiindcă nu poate performa în public, pentru că a rămas cu sechele psihice de când a asistat, ca fetiță, la cumplitul accident, ea nu are nicio calitate care să o ajute să-și desfășoare ancheta.
Suferă de mizantropie, nu manifestă niciun strop de diplomație în relațiile cu oamenii, este mai mereu de o sinceritate dură și adesea nepotrivită.

Cum se va descurca într-o investigație în care orice nouă dezvăluire o afectează atât de profund emoțional?

Marea artă a micilor escrocherii este un mystery-thriller psihologic inedit, neliniar, construit prin întrepătrunderi temporale și luminat de flashbackuri, ce are forța de a-și ține cititorii conectați la firul său epic, de la prima până la ultima pagină.

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Lebăda Neagră

Lebada Neagra - logo