Shetland

Negru de corb – Nopți albe – Oase roșii – Fulger albastru

Ape moarte – Aer rarefiat – Pământ rece – Foc sălbatic

de
Ann Cleeves

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

.

Seria Shetland cuprinde opt romane detectiviste scrise de Ann Cleeves, noua regină a crime-ului britanic, câștigătoare a Premiului Diamond Dagger pentru întreaga carieră.

Aceeași localizare (în arhipelagul Shetland din Scoția, în colectivitatea cea mai nordică a Marii Britanii, printre peisaje maiestuoase și pustiuri hibernale dezolante, specifice mai degrabă țărilor scandinave) și același polițist investigator, Jimmy Perez (un tip empatic, sufletist, adept al respectării regulilor meseriei, poate un pic cam prea greu de urnit până nu se întâmplă ceva cu adevărat dramatic) sunt elementele comune ale ciclului literar.

Volumele seriei se pot citi independent, fără nicio problema, fiecare urmărește un alt caz criminalistic și nu apar legături cu anchetele precedente ale aceluiași detectiv.

Shetland - Crime Scene Press

Negru de corb

Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: Raven Black (2006)
Traducere: Raluca Ștefan
Număr de pagini: 336

E o noapte de An Nou ca oricare alta în Shetland.
Este frig, zăpada s-a așternut în straturi groase, dar oamenii ies împreună pe străzi, cântă, se distrează.

Chiar și singuraticul și ciudatul Magnus Tait se pregătește de petrecere și își așteaptă, ca în fiecare an, oaspeții care nu i-au călcat vreodată pragul. Unica ființă care-i ține de urât e un corb la care ține ca la ochii din cap.

Totul se schimbă când două fete îi intră în casă și îi amintesc de un episod groaznic din trecut…

Câteva zile mai târziu, Fran Hunter descoperă pe câmpul înghețat cadavrul uneia dintre fete. Întreaga comunitate e cutremurată.

Inspectorul Jimmy Perez e pus în fața unui caz dificil, în care trebuie să discearnă între ura și prejudecățile localnicilor față de străini și frânturile de adevăr pe jumătate rostite.

Deasupra tuturor, corbii se rotesc într-un dans macabru.

Un thriller psihologic distins cu premiul Duncan Lawrie pentru cel mai bun roman polițist, scris de câștigătoarea Premiului Diamond Dagger pentru întreaga carieră.

Negru de corb

Nopți albe

Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: White Nights (2008)
Traducere: Mihnea Arion
Număr de pagini: 326

În Shetland e mijlocul verii, perioada nopților albe, când păsările cântă la miezul nopții și soarele nu apune niciodată.

Pictorița Bella Sinclair dă o petrecere cu ocazia deschiderii expoziției sale, unde prezintă și tablourile lui Fran Hunter.
Herring House, galeria în care are loc vernisajul, se află pe plaja de la Biddista, în nord-vestul îndepărtat al insulei.

Când un englez misterios izbucnește în lacrimi și pretinde că nu știe cine e și de unde vine, serata se încheie dezastruos.
A doua zi, englezul e găsit spânzurat de o grindă, cu o mască de clovn pe față.

Detectivul Jimmy Perez este convins că asasinul e unul dintre localnici.
O a doua crimă nu face decât să-i întărească teoria. Însă relația lui cu Fran Hunter îi întunecă judecata.

Iar în această perioadă a anului, noaptea se confundă cu ziua și nimic nu e ceea ce pare a fi…

Nopti albe

Oase roșii

Anul publicării în limba română: 2016
Titlul original: Red Bones (2009)
Traducere: Raluca Ștefan
Număr de pagini: 352

Când o studentă la arheologie face o descoperire uluitoare care i-ar putea confirma atât teoriile proprii, cât și legendele sumbre care circulă printre localnici, echilibrul și așa îndoielnic al unei familii este distrus.

Să fie pură coincidență?
Atmosfera claustrofobică este nemiloasă cu nervii tuturor. Bănuielile și acuzațiile nerostite atârnă tot mai greu.

Oamenii încep să vorbească despre răzbunarea unui norvegian care luase parte la operațiunea Autobuzul de Shetland care, în Al Doilea Război Mondial, făcea legătura între insule, Scoția și Norvegia ocupată de naziști.

Jimmy Perez și Sandy Wilson trebuie să rezolve cazul cât mai repede, pentru că lațul se strânge în jurul comunității.
Dar cum cu toții sunt suspicioși, închiși și retrași, la fel ca bucata de pământ pe care trăiesc, ancheta e îngreunată la fiecare pas.
Iar în ceața care cade peste Shetland stă la pândă un criminal…

Oase rosii

Fulger albastru

Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: Blue Lightning (2010)
Traducere: Raluca Ștefan
Număr de pagini: 336

Detectivul Jimmy Perez și logodnica lui, Fran Hunter, plănuiesc să le facă o vizită părinților lui pe Fair Isle, cea mai îndepărtată insulă locuită din arhipelagul Shetland, în nordul Marii Britanii. Dar scurta lor vacanță e distrusă în momentul în care în centrul de cercetare de la North Light are loc o crimă.

Furtuna nemiloasă de toamnă care izbucnește izolează insula de restul lumii, lăsându-l pe Jimmy Perez fără ajutorul colegilor săi.

Atmosfera claustrofobică de pe insulă devine și mai cumplită: e o comunitate mică, în care toți se cunosc între ei și își știu secretele murdare; dar oamenii sunt obligați acum să-și continue traiul în comun, să stea de vorbă și să mănânce împreună, știind foarte bine că ar putea fi la masă chiar cu asasinul.

Tensiunea atinge limite insuportabile. Cu toții au nervii întinși la maximum.
Perez știe că este doar o chestiune de timp până când ucigașul va lovi din nou.
Iar fulgerele spintecă în continuare cerul…

Fulger albastru

Ape moarte

Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Dead Waters (2013)
Traducere: Mihnea Arion
Număr de pagini: 368

Trupul neînsuflețit al ziaristului Jerry Markham este descoperit într-o barcă din Shetland, lângă casa de lângă port a procuroarei.
Tânăra detectivă Willow Reeves e chemată din Hebride să conducă ancheta.

După moartea logodnicei sale, inspectorul Jimmy Perez a ieșit din sistem, dar noul caz îi trezește interesul și hotărăște să se implice în investigație. Pentru Willow, faptul că el este de-al locului se dovedește o binecuvântare – numai un om din insule poate înțelege fațada de secrete pe care o construiește această comunitate unită.

Cei doi descoperă că Markham își crease un renume la Londra, unde plecase să-și urmeze cariera scriitoricească. În Shetland lăsase în urmă un scandal care implica o fată, Evie Watt, acum logodită cu unul dintre cei mai importanți bărbați de pe insulă. E limpede că ziaristul nu avea prieteni în Shetland – de ce s-ar fi întors?

Willow și Jimmy ajung curând la Sullom Voe, inima industriei petroliere din Shetland. Într-o comunitate în care unii țin cu strășnicie de valorile tradiționale, apariția noilor tipuri de energie nu e văzută mereu cu ochi buni. Se dovedește că, înainte să moară, Markham descoperise o pistă – o pistă care, pentru cineva, era îndeajuns de importantă încât să justifice o crimă…

Ape moarte

Aer rarefiat

Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Thin Air (2014)
Traducere: Mihnea Arion
Număr de pagini: 368

Un grup de prieteni din studenție lasă în urmă luminile Londrei și vin în Shetland la o nuntă.

Însă noaptea târziu, Eleanor, una dintre tinere, dispare, iar Polly, de care era cel mai apropiată, primește un e-mail care seamănă foarte mult cu o scrisoare de adio.

La scurt timp după aceea, cadavrul lui Eleanor e decoperit într-o postură neobișnuită, la marginea unei prăpăstii.

Detectivii Jimmy Perez și Willow Reeves descoperă în curând că Eleanor era depresivă și avea o fascinație nesănătoasă pentru o fantomă legendară din Shetland, o fetiță care s-a înecat în anii ’20, pe care insista că o văzuse în mai multe rânduri.

Să fi tulburat Eleanor un secret dureros impregnat în istoria insulelor, o taină care merită sacrificiul suprem pentru a fi păstrată?

Aer rarefiat

Pământ rece

Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: Cold Earth (2016)
Traducere: Mihnea Arion
Număr de pagini: 400

Iarna în Shetland. O ploaie torențială provoacă o alunecare de teren care blochează circulația și mătură totul în calea ei, până ajunge la mare.

Jimmy Perez vede cum valul de noroi și turbă distruge o casă despre care toată lumea crede că este nelocuită.
Însă printre ruine, sub pământ, e descoperit trupul neînsuflețit al unei femei cu părul negru, îmbrăcată într-o rochie roșie de mătase.
Crezând că împărtășesc descendența mediteraneană, Perez devine obsedat să-i descopere identitatea.

Numai că femeia nu a fost ucisă de alunecarea terenului, ci era deja moartă – și nu din cauze naturale.
Iar Perez trebuie să înfrunte din nou demonii trecutului și comunitatea taciturnă și secretoasă din Shetland, ca să facă lumină în zilele întunecate ale iernii…

Pamant rece

Foc sălbatic

Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: Wild Fire (2018)
Traducere: Mihnea Arion
Număr de pagini: 368

Ultimul roman din seria Shetland aduce în atenția Detectivului Inspector Jimmy Perez un caz complicat și tulburător.

O familie de englezi, arhitectul Daniel, designerul Helen și copiii lor, Elli și Cristopher, se mută în arhipelag, dornici să scape de stresul londonez.
Metropola hiper-aglomerată li se părea nepotrivită, în primul rând, pentru băiețelul lor autist, care avea tot felul de manifestări tipice bolii, ce le îngreunau viața de zi cu zi.

Domeniul pe care l-au cumpărat are însă o proprie încărcătură sinistră, fostul său proprietar s-a sinucis în hambarul de lângă casă.

Helen primește biletele anonime cu desene ce par schițe din jocul Spânzurătoarea, iar vecinii îi tratează cu răceală. Copiii sunt chiar agresivi verbal, problemele lui Cristopher se agravează, băiatul devenind tot mai izolat și dezvoltând o periculoasă obsesie pentru foc.

Când Emma, o tânără bonă din comunitate, este găsită spânzurată și ea în același hambar blestemat, toate tensiunile explodează, străinii devenind ținte ale unei descătușări generalizate de suspiciune, ostilitate și ura.

Ancheta lui Perez se complică, iar sosirea Inspectoarei Willow Reeves, în rolul ei dublu, zăpăcitor, de fosta iubită și șef, pare mai mult să încurce decât să ajute.
Cei doi vor trebui să găsească urgent însă un mod de a rezolva împreună cazul, pentru că fiecare clipă de întârziere în elucidarea sa înseamnă o nouă posibilitate de agravare a situației generale de pe insulă.

Stilul de scriere din multiple perspective – al autoarei romanului – implică cititorul total, în cele mai intense momente, surprinse prin ochii celui mai bine plasat personaj-martor.

Foc sălbatic este o încheiere spectaculoasă a unei serii excelente.
Crime, enigme letale, familii disfuncționale, mici comunități izolate și dificultăți de integrare ale celor nou-sosiți în cadrul lor, toate sunt minuțios analizate psihologic, în tradiția clasică a romanului britanic cu detectivi, într-o atmosferă de thriller scandinav.

Foc Salabtic

Ann Cleeves
este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice.

Scriitoarea s-a născut în 1954 și a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire și apoi în North Devon.

După ce a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale dintre cele mai diverse: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar și ofițer pentru eliberarea condiționată.

S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog și, când acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris.

Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în numeroase limbi.

Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria Shetland).

În 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră, acordat de Crime Writers’ Association.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur
organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului
Foc sălbatic

images (3)

Volumele
pot fi achiziționate în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press