Noaptea

de
Bernard Minier

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Nuit (2017)
Traducere: Diana-Alina Ene
Număr de pagini: 464
Format:  paperback cu clape

.

Bernard Minier s-a născut în 1960, la Béziers.
A lucrat mulți ani ca inspector vamal, înainte să debuteze, în 2011, cu romanul Înghețat (Editura Trei, 2019), care s-a bucurat de un mare succes de public și de critică, obținând Prix Polar la Festival de Cognac (2011), Prix Découverte Polars Pourpres (2012) și Prix de l’Embouchure (2012).
Volumul a fost ecranizat sub forma unui serial de Gaumont & M6, fiind disponibil pe Netflix.

Romanele polar tind să devină tot mai mult o marcă a thrillerului francez de succes, depășindu-le – în capacitate de oripilare – pe cele scandinave sau americano-anglo-saxone.

Etimologic, denumirea s-a format din categorisirile policier și noir, dar trimiterea metaforică spre fiori reci și suflete de gheață nu este nici ea întâmplătoare.

Autorii francezi de romane polițiste, mai mult decât toți ceilalți scriitori de thrillere, accentuează latura crudă, șocantă, sinistră a crimelor descrise. Fără autocenzură sau edulcorare a aspectelor realiste, chiar dimpotrivă, analizând toate detaliile și exhibând atrocitatea, radicalizând situațiile dramatice în care sunt surprinse personajele.

Totul pentru obținerea atmosferei terifiante care asigură implicarea absolută a cititorului cutremurat.

Eu, unul, prefer genul acesta dur de cărți despre crime, în defavoarea celor care transformă omuciderile în niște jocuri de societate ghidușe, unde se va dezvălui la final ucigașul.

Asasinatul e un act abominabil, pare mai corect să fie înfățișat în toată monstruozitatea sa, decât să fie trecut fizic în umbră, insistându-se pe exercițiile deductive practicate de niște detectivi de salon, care nu ating niciodată cadavre.

La Minier, realismul absolut se aplică mai mult construcției psihologice a personajelor, decât crimelor anchetate.
Polițiștii și criminalii au, deopotrivă, crunte tulburări afective și comportamente deviante, mai mult sau mai puțin reprimate.

Noaptea

Romanul Noaptea este scris într-o manieră evocativă puternică și inteligentă, capabilă să păstreze mereu cititorul conectat la tensiunea investigației criminalistice și chiar la fluxul gândirii protagoniștilor, al trăirilor momentane sau al amintirilor acestora.

Este noapte furtunoasă în Marea Nordului.
Clătinat violent de rafale de vânt, un elicopter o lasă pe Kirsten Nigaard pe pista de aterizare a unei platforme petroliere norvegiene, unde inspectoarea de poliție anchetează moartea unei tehniciene ce lucra aici.
Femeia a fost găsită ucisă într-o biserică din Bergen, având asupra ei o foaie cu un mesaj scurt și precis: „Kirsten Nigaard”.

Primirea personalului platformei de extracție offshore este aproape ostilă, dar detectiva nu se lasă intimidată.
La apel lipsește un bărbat, iar când îi percheziționează cabina, Kirsten descoperă mai multe fotografii surprinzătoare.

Peste câteva zile, anchetatoarea norvegiană se află în Franța, în biroul comandantului de poliție Martin Servaz. Acesta tocmai s-a întors la treabă, după ce a supraviețuit miraculos unui glonț care l-a lovit în timpul serviciului.

Bărbatul dispărut de pe platformă se numește Julian Hirtmann, ucigașul  în serie diabolic pe care Martin îl urmărește de ani întregi.

Sinistru, într-unele dintre pozele găsite în cabină apare și polițistul francez, spionat și supravegheat.
Kirsten îi mai prezintă acestuia o fotografie. A unui copil. Pe spatele ei este scris, cu aceeași caligrafiere de pe biletul femeii asasinate în Bergen, doar un prenume: „Gustav”.

Pentru Kirsten Nigaard este începutul unei aventuri înspăimântătoare, pentru Martin Servaz e continuarea înfruntării sale infinite cu un vechi inamic redutabil, un criminal inteligent și nemilos a cărui prindere a devenit pentru el o obsesie.

Noaptea - Editura Trei - recenzie

Romanul Noaptea face parte din seria Commandant Martin Servaz, care mai cuprinde titlurile:

Glacé (2011) / Înghețat (Editura Trei, 2019)
Le Cercle (2012) / Cercul (Editura Trei, 2020)
N’éteins pas la lumière (2014)
Nuit (2017) / Noaptea (Editura Trei, 2022)
La Vallée (2020)
La Chasse (2021)

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat
cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Palarisme.ro

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo