Obscuritas 

primul volum din seria
Rekke & Vargas

de
David Lagercrantz 

.


Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Obscuritas (2021)
Traducere: Carmen Vioreanu
Număr de pagini: 432
Format:  paperback cu supracopertă

.

Obscuritas este un roman polițist mai mult mystery decât thriller, ce utilizează relativ inedit tema consultantului cu talente deductive speciale, solicitat să sprijine ancheta criminalistică.

Cum autorul cărții, David Lagercrantz, e același care a scris continuarea trilogiei larssoniene Millennium, deja avea ceva experiență în managerierea unor astfel de caractere prodigioase, dat fiind că a trebuit să îl strunească pe cel al năbădăioasei Lisbeth Salander.
Este interesant de urmărit cum dezvoltă genul respectiv de protagonist și când el a fost creat în întregime de mintea sa.

În vara anului 2003, pe când americanii invadau Irakul, la Stockholm, un arbitru de fotbal cu origini afgane este ucis după ceea ce pare a fi fost o minoră altercație microbistă.

De crimă este acuzat Giuseppe Costa, un bărbat cu temperament focos care a reacționat agresiv la deciziile penalizatoare dintr-o partidă sportivă, fiind tatăl unuia dintre jucătorii implicați în meciul de fotbal arbitrat de victimă.

Suspectul este arestat, dar confruntat cu insistența acestuia în a-și susține nevinovăția, polițistul care conduce investigația decide să ceară ajutor lui Hans Rekke, profesor de psihologie și expert în tehnici de interogare, remarcat pentru a fi găsit de multe ori soluții la enigme aparent inexplicabile.

Rekke face parte din înalta societate a capitalei suedeze, e sofisticat, cult, cu gusturi rafinate, expert în muzică și logică, însă are momentele sale de stranie slăbiciune, pierdere a concentrării, manifestând o fragilitate evidentă, cauzată, se pare, de dependența de medicamente.

Obscuritas

Micaela Vargas apare la început drept cea mai puțin influentă membră a echipei de detectivi care îl contactează pe profesor.
Femeie tânără și de origine străină, crescută în cartierele mărginașe ale orașului și racolată aproape întâmplător în grupul care se ocupă de caz, ea era ignorată, dacă nu chiar desconsiderată, de colegii bărbați, preocupați să-și măgulească șeful nu foarte perspicace.

Interacțiunea cu Rekke o scoate din umbră, cei doi colaborând fructuos în ancheta ce devine tot mai complexă, ramificându-se în direcții nebănuite, de la războiul CIA împotriva terorismului la ostilitatea talibanilor față de muzică.

Întrebarea
Cine l-a ucis pe arbitru?
este dublată de
Cine a fost cu adevărat acesta?
și, mai târziu, suplimentată moral cu interogația
Este el într-adevăr victima?

Căutarea adevărului absolut îi constrânge pe Rekka și Vargas să își schimbe permanent perspectivele, într-un crescendo de suspans și lovituri de teatru năucitoare.

Obscuritas este primul volum al unei preconizate serii Rekke & Vargas.

Obscuritas - recenzie

David Lagercrantz e un apreciat autor suedez și jurnalist de investigații.
A debutat ca romancier cu Agonia lui Turing (2009, tradusă la Editura Pandora M în 2016), care relatează povestea ficționalizată a matematicianului englez Alan Turing.

În 2011, a publicat biografia celebrului jucător de fotbal Zlatan Ibrahimovic, Eu sunt Zlatan (Editura Publica, 2015), tradusă în peste 30 de limbi și vândută în milioane de exemplare.

În 2013, Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie continuarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson.
Prizonieră în pânza de păianjen a apărut simultan în 26 de țări, iar Dinte pentru dinte s-a bucurat de un mare succes în întreaga lume.
Până acum, seria Millennium s-a vândut în peste 90 de milioane de exemplare și a fost publicată în peste 50 de țări.

La Editura Trei au apărut toate volumele sale:
Bărbaţi care urăsc femeile, Fata care s-a jucat cu focul, Castelul din nori s-a sfărâmat, Prizonieră în pânza de păianjen, Dinte pentru dinte și Fata care trebuia să moară.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Palarisme.ro

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo