Elias si spioana Cărturarilor
Focul din cenușă – O torță în noapte – Moartea la porți
.
de
Sabaa Tahir
.
Seria Elias și spioana Cărturarilor este o surpriză atât pentru cititorii de romane young adult, cât și pentru cei de literatură fantastică.
Pe primii îi va șoca prin realismul dramatic al abordării literare, iar celorlalți le va reaminti de ce îndrăgesc atât de mult fantasy-ul, dar de data asta, nu printr-un nume mare al genului, ci prin acela al unei scriitoare debutante.
Sabaa Tahir, născută la Londra, a crescut înconjurată de cărți, în Deșertul Mojave (SUA), unde părinții săi emigranți din Pakistan dețineau un mic motel.
De copilă i-a plăcut să asculte poveștile călătorilor cazați la ei și a descoperit aventurile nelimitate imaginativ de legile acestei lumi, prin revistele cu super eroi ale fratelui său.
A început să-și scrie primul roman în aceeași perioadă în care a absolvit o prestigioasă universitate californiană și devenea editorialist la Washington Post.
Acum locuiește în San Francisco Bay Area și a transformat povestea fantasy începută cu volumul Elias și spioana Cărturarilor. Focul din cenușă, într-o serie de mega-succes.
Rețeta după care și-a alcătuit autoarea universul este inspirată din istoria reală, la fel ca în cazul multor altor opere epic fantasy.
A recompus un pic altfel interacțiunea dintre civilizația antică greacă și cea romană, amplificând specificitățile istorice ale fiecăreia: înclinația ateniană spre cultură și calitățile organizatorice ale militarismului roman (la care a adăugat și câteva elemente spartane).
Am văzut încercat deja asta, cu rezultate la fel de spectaculoase, în romanul lui Marie Rutkoski, Blestemul Câștigătorului. O creație fantasy excelentă, cu care aceasta seamănă foarte mult, pe alocuri fiind chiar mai pasionantă.
Elias si spioana Cărturarilor I.
Focul din cenușă
Editura Youngart
Anul publicării: 2015
Titlul original: An Ember in the Ashes (2015)
Traducere: Iulia Arsintescu
Număr de pagini: 562
.
De cinci sute de ani, Războinicii au invadat teritoriile Cărturarilor, pe care odată înfloreau biblioteci, teatre și universități – artele și cultura.
Localnicilor li s-a impus un regim aspru de către învingători, fiindu-le interzis să mai învețe să scrie sau să citească, ajungând să trăiască în condiții de extremă sărăcie, în cartiere paupere supuse raziilor ocupanților – incursiuni preventive menite să împiedice orice revoltă, prin arestarea sau uciderea suspecților.
Lumea Războincilor este total impregnată de brutalitate și violență, chiar în tratamentul aplicat propriei populații.
La vârsta de șase ani, copiii lor aleși de Profeți (sacerdoți dotați cu capacitatea de a citi gândurile și a prevedea viitorul) sunt aduși la Blackcliff, școala de luptă unde se formează cei mai temuți și letali soldați ai Imperiului, Măștile. Doar cei care supraviețuiesc nemiloaselor antrenamente și ajung căliți la paisprezece ani primesc de la Profeți o mască argintie care odată potrivită pe față are tendința de a se contopi tot mai mult cu chipul purtătorului, până la a deveni o a doua piele, ce nu va mai putea fi scoasă, marcând definitiv fizionomia Războinicului ce-o poartă.
În acest context își desfășoară tumultuoasele existențe cei doi protagoniști ai romanului. O fată și un băiat din tabere opuse, Laia și Elias, ale căror voci narative alternează, fiecare capitol prezentând câte un episod din perspectiva unuia dintre ei, povestit la persoana întâi.
Laia este o fată de 17 ani, din neamul Cărturarilor, care într-o noapte groaznică, își pierde bunicii și fratele, într-o razie a Războinicilor. Bunicii îi sunt omorâți, iar fratele ei Darin este arestat, pentru că a desenat niște schițe despre procesul secret de fabricare a armelor Războinicilor, teribilele lor săbii cu forță distructivă de neimaginat. Ea scapă de soldații dușmani refugiindu-se în catacombele orașului, unde încearcă să întâlnească Rezistența – organizația ce luptă pentru libertatea Cărturarilor.
Când reușește să ia contact cu membrii acesteia, va constata însă că ei sunt mult mai pragmatici decât i-a imaginat și că trebuie să le ofere un serviciu foarte important, dacă vrea să obțină implicarea lor în salvarea lui Darin. Să spioneze pentru ei, infiltrată în Academia Blackcliff, ca sclavă a Comandantului. Gradul militar este deținut de o femeie Războinic extrem de periculoasă, ce își ologește, omoară sau determină roabele să se sinucidă, prin sadismul cu care le tratează.
Elias are 19 ani, este moștenitorul Casei Venturia, una dintre cele mai ilustre ale Imperiului, și cel mai talentat războinic instruit al Academiei. Mai are câteva zile până la Ceremonia de Absolvire, dar el nu visează decât cum să scape de destinul sângeros al statutului de Mască și de atribuțiile de ucigaș de elită al Imperiului.
Spre deosebire de camarazii lui, nu a permis măștii argintii să se contopească cu propriu-i chip, scoțând-o de câte ori era singur, așa că ar putea spera să se piardă prin lume, dar Profeții în puterile cărora el nu credea, se dovedește că-i cunoșteau planurile de fugă și îl avertizează că viitorul lui este legat de o competiție pe care ei doresc să o lanseze pentru a desemna viitorul Împărat al Imperiului, fiindcă, așa cum a fost prevestit, Dinastia se stinge și trebuie înlocuită.
Trecutul Laiei și cel al lui Elias sunt la fel de neobișnuite, și-i fac foarte speciali printre ai lor.
Laia este fiica foștilor conducători ai Rezistenței, sub care organizația a fost mai puternică decât oricând altcândva. Dar, spre deosebire de părinții și frații ei, ea nu are nicio calitate de luptătoare și se consideră lipsită de curaj sau viziune strategică, făcând toate gesturile temerare pe care le face, doar din dorința de a-și salva fratele.
Elias e fiul singurei femei absolvente a Academiei, Keris Venturia, scelerata Comandantă de la Blackcliff, dar a fost crescut primii șase ani din viață într-un clan nomad de Tribali și doar după ce a fost smuls de-acolo de către Profeți, pentru a deveni Mască, a fost integrat în familia reală, de bunicul său cu sânge nobil, mama lui continuând să-l evite și să-l deteste.
Când destinele celor doi tineri se încrucișează și încep să se nască sentimente puternice între ei – capabile să destructureze o întreagă arhitectură socială -, fiecare are începută propria posibilă poveste romantică.
Elias este iubit nemărturisit de Helene, o colegă de la Academie, inteligentă, frumoasă, atletică și dedicată Imperiului, alături de care va participa la Încercările pentru desemnarea noului Împărat.
Laia e simpatizată (chiar mai puțin mărturisit) și protejată de Keenan, liderul membrilor tineri ai Rezistenței, secund al conducătorului acesteia.
Legătura de dragoste ce se înfiripă între Aspirantul Războinicilor și Spioana Cărturarilor va trebui să reziste nu numai presiunilor exclusiviste ale comunităților ostilizate, ci și contra-reacțiilor celor dragi.
Până spre final, Elias și spioana Cărturarilor este un roman al rebeliunii interiorizate, mai mult decât al celei exterioare. O poveste de luptă surdă, pe viață și pe moarte, unde dragostea poate fi sprijin, însă și piedică, iar trădarea poate lovi din afară, dar și dinspre propria voință care cedează.
Elias si spioana Cărturarilor II.
O torță în noapte
Editura Youngart
Anul publicării: 2017
Titlul original: A Torch Against the Night (2016)
Traducere: Iulia Arsintescu
Număr de pagini: 512
.
După declanșarea rebeliunii, Elias și Laia fug prin subterane ca să scape cu viață.
Soldații sunt pe urmele lor în timp ce părăsesc Serra și se îndreaptă spre adâncurile Imperiului.
Laia e hotărâtă să pătrundă în Închisoarea Kauf, cea mai temută temniță din ținut, ca să-și salveze fratele din mâinile căruia stă salvarea Cărturarilor.
Elias e hotărât s-o ajute pe Laia, chiar dacă asta ar însemna să lupte cu familia și foștii lui camarazi.
Dar forțe întunecate, umane sau venite din sfere infestate de magie, li se împotrivesc.
Cei doi trebuie să fie mereu cu-n pas înaintea inamicilor: cruntul Comandant (mama lui Elias), sângerosul Împărat Marcus, sadicul Gardian-șef al închisorii sau chiar Helene Aquilla (fosta admiratoare a lui Elias), care are de dus la capăt o misiune teribilă în noul ei rol de mare Sfrâncioc al Imperiului:
să-i găsească pe trădătorul Elias Veturius și pe sclava Cărturăreasă care l-a ajutat să scape și… să-i omoare pe amândoi.
Elias si spioana Cărturarilor III.
Moartea la porți
Editura Youngart
Anul publicării: 2020
Titlul original: A Reaper at the Gates (2018)
Traducere: Iulia Arsintescu
Număr de pagini: 512
.
În cel de-al treilea volum al seriei, crește și mai mult dramatismul:
Helene Aquilla, Sfrânciocul, e asaltată din toate direcțiile.
Împăratul Marcus, bântuit de propriul trecut, devine tot mai instabil mental, torturându-și, crud, soția.
În vreme ce Helene caută să țină departe de ei întunericul ce se apropie, viața surorii sale și a tuturor celor din Imperiu atârnă de un fir de păr.
Departe, spre est, Leia din Serra începe vânătoarea: îl caută, neobosită, ce cel ce-și spune Zburătorul, chinuită, în același timp, de amintirea mamei sale.
Iar pe tărâmul aflat undeva între cei morți și cei vii, Elias Veturius abia începe să înțeleagă ce sacrificiu a făcut, renunțând nu doar la propria libertate pentru a fi Profet, ci la toți cei dragi și chiar la propria umanitate.
Pentru toți aceștia, un război teribil se apropie.
Moartea la porți este un roman de devorat: aici se țes intrigi, se ascund secrete de nebănuit, se fac tactici și se dau lupte până la moarte pentru dragoste, familie și Imperiu.
Elias și spioana Cărturarilor
este o serie epic fantasy ambientată istoric în stil mai degrabă antic decât medieval,
dar care sigur va fi apreciată de fanii operelor lui
Brandon Sanderson sau George R.R. Martin.
.
.
Volumele pot fi achiziționate în librării sau pe
site-ul editurii
Sună tare bine seria asta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O comoara fantasy ce trebuie neaparat descoperita! 😀
ApreciazăApreciază
Suna mai bine ce ne-ai impartasit aici decat ce pare la prima vedere. Eu am oaresce retineri cand vad YA scris de autoare (suna sexist, dar e doar un fapt observat de-a lungul timpului, mi se par mult mai realiste povestile autorilor si mai mulate pe stilul meu) si poate am si teama unor prea multe siroposenii, dar pare sa nu fie cazul aici. Paragraful final ma face sa cred ca as putea indragi aceasta serie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu pot sa nu iti dau dreptate, ca regula generala de selectare. 😀 Dar seria asta e parca mai putin YA romance decat altele, chiar daca are varsta adolescentina a personajelor, triungiul, chiar patrulaterul, amoros, si stilul feminin ceva mai confuz al descrierilor infruntarilor armate. 😛 Dar e foarte aproape de ce ar trebui sa fie un fantasy epic, in rest. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta e foarte promitator. 🙂
ApreciazăApreciază